Реферат: SWOT-аналіз

ЗМІСТ

1.      ВИЗНАЧЕННЯПРИВАБЛИВОСТІ СТРАТЕГІЧНИХ ЗОН ГОСПОДАРЮВАННЯ2.      SWOT аналіз підприємства та його продукції

2.1Загальна характеристика і ТЕП підприємства

2.2SWOT-аналіз підприємства іпродукції

ЛІТЕРАТУРА
1.      ВИЗНАЧЕННЯПРИВАБЛИВОСТІ СТРАТЕГІЧНИХ ЗОН ГОСПОДАРЮВАННЯ

У періодреформування економіки термін «корпорація», «підприємство»стали все частіше використовуватися в засобах масової інформації й улітературі, поступово формуючи уявлення про систему управління, прийнятоюпідприємствами, як про одну з магічних способів ефективного управління і виходуукраїнських підприємств із кризового стану. Поряд з цим, активна взаємодія ззакордонними партнерами змусило українських керівників вивчати досвідпідприємств передових країн, а розроблене українське законодавство породилобагато питань і сумнівів з цього приводу.

Для успішного функціонування підприємств обов'язкованаявність як мінімум декількох основних умов: розвиненість економіки, освоєнєнаселенням підприємництво, співіснування різних форм власності, достатнякількість професійних управлінців (менеджерів). Тому без виконання цих умов ідоти, поки в масштабах держави (окремого регіону) або в окремій галузі небудуть створені необхідні нормативні й економічні передумови для успішноїдіяльності підприємств, говорити про ефективну реалізацію принципів управліннязарано.

В зв’язку з цим, узагальнення накопиченого за рокиекономічних реформ досвіду допоможе зрозуміти сутність подій, що відбуваються вукраїнському економічному середовищі. Незважаючи на відносну нетривалістьпроцесу перерозподілу власності в Україні вже можна виділити певні етапиформування структур управління.

Для кожного підприємства розробка стратегії взагалі і,зокрема, фінансової стратегії полягає, як правило, у пошуку найкращого способуадаптації до умов зовнішнього середовища. У цьому зв'язку доцільно розглянутиосновні показники економіки України, що визначають основні аспекти фінансовоїстратегії підприємства.[39, c. 124]

Фінансовесередовище діяльності підприємств у вітчизняній економіці має свої особливостіі відмінності від інших країн. Це пов'язано як зі специфікою вітчизняногозаконодавства, так і з відносно короткою новітньою історією підприємництва вУкраїні. У ході трансформації економічного середовища відбувається адаптація донеї підприємств. Зокрема, очікування податкових пільг є однією з найважливішихпричин реєстрації великої кількості фінансово-промислових груп, які потім абоприпинили своє існування, або були поглинені більш ефективними структурами.

На підставі вищесказаного можна дійти висновку, що приздійсненні стратегічного планування й у своїй поточній діяльності менеджментпідприємства повинен враховувати не тільки внутрішні резерви і можливості, алей умови економічного середовища, що є багатофакторним індикатороммакроекономічної ситуації в країні і світі. Загальний стан макросередовищаоцінюється на основі макроекономічних показників. Набір цих показників доситьвеликий, але найбільший вплив на діяльність вітчизняних підприємств здійснюютьтакі з них: [27, c.106]

-          динаміка валового внутрішнього продукту (ВВП)країни;

-          динаміка валютного курсу;

-          рівень попиту на виготовлену продукцію;

-          динаміка фондових індексів;

-          рівень ставок банківського кредитування;

-          податкове оточення.

Дані агрегованіпоказники виміряються як по всій економіці в цілому, так і по окремих галузях,тому їх можна вважати досить об'єктивними і використовувати для детальногоаналізу економічної ситуації, що складається, і умов підприємницькоїдіяльності. З огляду важливості їх впливу на оточуюче середовище організації,розглянемо їх більш детальніше.

Валовий внутрішній продукт країни дозволяє системно оцінитиефективність макроекономічної політики, що проводиться в країні, а такожсформулювати основні напрямки діяльності суб'єкта, що господарює. Керівництвупідприємства динаміка ВВП подає інформацію про структурні зрушення в економіціі дозволяє визначити можливості для розширення діяльності, сформулюватистратегію діяльності. Транснаціональні корпорації, проводячи порівняльнийаналіз ВВП різних країн, одержують можливість оцінити найбільш привабливірегіони для інвестування і сформулювати пріоритети експансії. Ріст валовоговнутрішнього продукту обумовлений, насамперед, зростанням промисловоговиробництва. [60, c.178]

Українська економіка, як відомо, має одну дуже важливуособливість – багато підприємств і організацій при здійсненні цінової,витратної або збутової політики в якості одного з головних орієнтирів ііндикаторів використовують поточний курс долара. Особливо це стосуєтьсяекспортно-орієнтированих підприємств. В зв’язку з цим, дослідження динамікивалютного курсу є одним з головних інструментів оцінки інфляції і рівня цін.Сьогодні в Україні існує кілька курсів, причому в стабільних умовах вонизближуються, а в умовах дестабілізації починають розрізнятися:

-          курс Центрального Банку України;

-          курс Міжнародного Валютного Банку.

Проте, знатипоточний курс буває недостатньо. Найчастіше для керівництва суб'єктів, щогосподарюють, дуже важливо знати значення курсу на найближчі кілька місяців.Прогнозування курсу долара в останні 10-15 років утрудняється впливом різнихфакторів, що коригують реальний курс. Основними факторами, що визначаютьдестабілізуючий вплив на курс, є політична ситуація в країні і ситуація назовнішніх ринках енергоносіїв.

У такий спосіб можна зрозуміти, що при дотриманні умовипередбачуваності в політиці, а також при збереженні сприятливих цін наенергоносії, ситуація з курсом залишиться передбачуваною і досить стабільною[55, c.216].

Для оцінки динаміки рівня попиту на виготовлену продукціюможна використовувати різні показники: індекс виручки від реалізації, зведенийіндекс цін, галузеві індекси цін, індекси цін конкурентів та інших показників.Використання співвідношення цих індексів дозволяє сформувати індекс реальногопопиту на продукцію конкретного підприємства (IC), що дастьможливість провести аналіз чистої динаміки платежів. У результаті можнаотримати відповідь на питання: екстенсивними або інтенсивними причинамивикликане зростання обсягу продажів підприємства в грошовому вираженні. Як відомо,формула індексу може бути наступною:

(1.1.)

  />, де

IВP – індекс виручки від реалізації продукції;

IЦ – обраний індекс цін.

Критерій оцінки екстенсивності або інтенсивності може бутинаступним:

/>


Індексфондового ринку (фондовий індекс) є одним з основних показників фондовоїактивності, що, у свою чергу, є індикатором розвитку економіки в цілому. Наоснові аналізу динаміки фондових індексів можна судити про можливості залученняпідприємствами ресурсів для здійснення своєї діяльності. Наприклад, у випадкузростанняіндексу можна здійснювати емісію, тому що на ринок приходять новіресурси, власники яких зацікавлені в їхньому розміщенні. [ 60, c.180]

Необхідно відзначити, що в розвинених країнах фондовііндекси є одним із самих об'єктивних індикаторів ділової і фінансовоїактивності в країні, однак у даний час в Україні фондовий ринок не повною міроювідбиває реальний стан справ у національній економіці.

Для здійснення своєї діяльності, підприємство залучаєресурси, як правило, не тільки за рахунок емісій, але і за рахунок одержаннякредитів. У цьому сенсі дуже важливим показником, що характеризує станекономічного середовища, є рівень ставок банківського кредитування. Як відомо,чим вище ставки, тим менш привабливими є довгострокові інвестиції і більшпривабливі короткострокові операції. Таким чином, аналізуючи динаміку і станставок банківського кредитування можна прогнозувати стратегічні напрямкидіяльності підприємства.

[ 55, c.219]

Як відомо, будь-який банк має кілька основних джерелзалучення засобів, плата за які в остаточному підсумку визначає його кредитнуполітику. У цьому зв'язку хочеться відзначити наступне.

Іноді на ринкугривневих міжбанківських кредитів спостерігаються значні коливання ставок.Різкі підвищення вартості міжбанківських кредитних ресурсів викликанікалендарними ефектами й акумуляцією комерційними банками грошових ресурсівнапередодні первинних аукціонів по розміщенню облігацій.

Головні цілі податкової реформи, що полягають у зниженнірівня податкового тягаря, спрощенні податкової системи і наданні їй більшсправедливого характеру, у значній мірі досягнуті. У результаті законопроектизакріплюють серйозні зміни в українській податковій системі. Розглянемо деякі основнізміни, що стосуються оподатковування підприємств.

Важливим питанням є правила територіальностіпри сплаті ПДВ, у тому числі при експорті й імпорті. [2, c.400 ]. Деякі державиздійснюють постійний тиск на Уряд України з метою змусити її перейти на принципкраїни призначення у взаємній торгівлі при визначенні бази оподатковування.

Такий перехід може привести до деяких утрат дляукраїнського бюджету через позитивне сальдо торгівлі з цими державами, а такожчерез відсутність обладнаного митного кордону України (що відкриває широкіможливості для зловживань з використанням помилкового експорту).

У порівнянні з нині діючим законодавством відбулися зміни, яків цілому відповідають духу податкових реформ, пропонованих Урядом України, щополягають у зниженні податкового тягаря на економіку.

Наприклад, на сьогоднішній день індексація ставок наалкогольну продукцію була зроблена в меншому обсязі, ніж прогнозні темпиінфляції, що, з огляду на специфічний характер акцизів, істотно знизитьподаткове навантаження на платників акцизів. Крім того, було прийняте рішеннярозділити сплату акцизів на алкогольну продукцію між її виробниками йорганізаціями, що займаються її оптовою реалізацією.


2.      SWOT аналіз підприємства та його продукції

2.1 Загальна характеристика і ТЕП підприємства

Таблиця 2.1.

Загальнахарактеристика та ТЕП

підприємства ТОВ ”Запорізький завод мінеральних вод”

№№ з/п Показники Одиниця виміру Характеристика, значення 2004 рік 2005 рік 1.      Юридичний статус - Товариство з обмеженою відповідальністю 2.      Форма власності - Приватна 3.      Спеціалізація - Безалкогольні напої 4.      Обсяг виробленої за рік продукції млн. грн. 1,1 1,3 5.      Обсяг реалізованої за рік продукції млн. грн. 0,7 0,8 6.      Активи підприємства млн. грн. 11,9 13,1 7.      Рентабельність % 8,6 8,5 8.      Амортизаційні витрати млн. грн. 0,1 0,1 9.      Банківська заборгованість млн. грн. 0,1 0,1 10.   Обсяг капіталовкладень млн. грн. 0,3 0,4 11.   Відрахування у обов’язкові та благодійні фонди млн. грн. 0,1 0,2 12.   Середні витрати виробництва млн. грн. 0,1 0,1 13.   Розмір оборотних коштів млн. грн. 0,3 0,4 14.   Рівень конкурентоспроможності продукції част. один. 0,95 0,95 15.   Технічний рівень виробництва част. один 0,85 0,85 16.   Технічний рівень продукції част. один 0,95 0,95 17.   Оцінка організації служби маркетингу бали 2 2 18.  

Ринки збуту продукції:

Внутрішні регіональні

Запорізька, Донецька, Дніпропетровська, Київська, Житомирська області Зарубіжні Росія, Польща, Білорусія 19.   Вид попиту на продукцію Сезонний 20.   Диверсифікацій на діяльність Підприємство виготовляє лише один вид продукції

ТОВ ”Запорізькийзавод мінеральних вод” – це підприємство, добре відоме як запорізькій області,так і за її межами. За свою довгу історію існування, а було заснованепідприємство в 1964 році, воно зуміло завоювати довіру у споживачів до своєїпродукції. Хлоридно-натрієва лікувально столова мінеральна вода „Запорізька” єулюбленим напоєм мешканців Запоріжжя.

Лідером серед виробників у Запорізькійобласті є ТОВ ”Запорізький завод мінеральних вод”.Географія збутової політики підприємства ТОВ ”Запорізький завод мінеральнихвод” розширюється з кожним днем. На сьогоднішній день продукція власноговиробництва поставляється по багатьох регіонах України, що знаходяться в межовійзоні Запорізької області. Основним ринком збуту продукції є місцевий ринок, наякому реалізується левова частка вироблених продуктів. Підприємство має своїхпредставників у кожній області України. А на експорт мінеральна вода„Запорізька”, яку випускає це підприємство, йде в Росію, Польщу.

Мінеральна вода «Запорізька»розливається в пляшки з харчового поліетилентерефталату власного виробництва.Пляшка виготовляється з преформ-заготовок провідних закордонних і вітчизнянихвиробників на видувних машинах. Якість сировини, що використовується,підтверджена гігієнічними висновками Міністерства охорони здоров'я України.Стерильні умови виготовлення тари, обробка її ультрафіолетом дозволяє поліпшитиякість кінцевого продукту. Завдяки властивостям самої води, використовуваногоустаткування і суворого дотримання технологічного процесу мінеральна вода«Запорізька» зберігається без консервантів досить тривалий період — 12місяців.

Підприємство випускає мінеральну воду в пластмасовихпляшках місткістю 0,5, 1,5 і 5 літрів у співвідношенні 15%, 70% і 5%, а також,що є головною відмінністю ВАТ ”Запорізький завод мінеральних вод” в порівнянніз аналогічними виробниками даного регіону, у 0,5 л скляних пляшках. Реалізуєпідприємство свою продукцію як через оптовиків, так ічерез дрібних дилерів у співвідношенні 50% на 50%.

Пік продажу припадає на свята –особливо на Новий рік і, звичайно ж, на початок літа.

Дещо пізніше, коли достигають фрукти іовочі, продаж трохи падає. Аналізуючи показники діяльностіТОВ ”Запорізький завод мінеральних вод” ми можемо говорити про певне зростанняобсягу виробництва продукції в 2005 році в порівнянні з роком 2004 (на 0,2 млн.грн.) і про зростання обсягу реалізації – хоча воно відбувається значноповільнішими темпами, що оцінюється не досить позитивно. Також ми можемоспостерігати неістотне, проте зниження рівня рентабельності (на 0,1%).Позитивним у 2005 році є зростання активів підприємства, що могло бутиспричинене збільшенням обсягу капіталовкладень у підприємство, також зростанняобсягу оборотних коштів, тобто коштів, які можуть перебувати в обігу.

ТОВ ”Запорізький завод мінеральних вод” регулярно приймаєучасть у різноманітних виставках та ярмарках, неодноразово перемагає у тендерахз якості представленої продукції.

Так нещодавно, на Всеукраїнському конкурсі якості продукції(товарів, робіт, послуг) „100 кращих товарів України” ТОВ ”Запорізький заводмінеральних вод” отримало нагороду в номінації „Продовольчі товари”.

2.2 SWOT-аналіз підприємства і продукції

Таблиця 2.2

SWOT – аналіз ТОВ ”Запорізький заводмінеральних вод”

(strengths – сила, weaknesses– слабкості, opportunities– можливості, threats –небезпеки)

Слабкі сторони

Сильні сторони 1 Брак масштабних інвестицій 1 Незалежність від усіх постачальників 2 Брак власної інфраструктури збутової мережі 2 Контакти зі спеціалізованими супермаркетами 4 Невелика допомога в організації проштовхування продажу в підприємствах роздрібної торгівлі 3 Торговельні контракти з операторами регіональних ринків 4 Послуги зі складування і транспортування 5 Кваліфіковані кадри Шанси Небезпеки 1 Інвестиції в логістичні системи 1 Створення замовниками спільної мережі розповсюдження та проштовхування 2 Поліпшення стану з оборотними коштами 2 Вихід на ринок більшої кількості товаровиробників інших регіонів 3 Відмова від нерентабельних гуртівень, посередників 4 Продаж послуг замість товару: забезпечення експозиції товарів у магазинах тощо 5 Контроль над динамікою продажу

Післяпроведення SWOT – аналізу ТОВ ”Запорізький завод мінеральних вод”, можна зробити висновок, що на підприємстві переважаютьсильні сторони, а також воно має чудові шанси для подальшого розвитку. Що жстосується слабких сторін, то на мою думку, підприємству варто направити своїзусилля на залучення додаткових інвестицій. Придбання обладнання влізинг та впровадження його у виробничий цикл дасть можливість підприємствупокращити фінансово-господарські показники за умов економічного зростання.Підприємство, використовуючи сучасне технологічне обладнання, буде мати збут наданому ринку продукції.

Необхідноінформувати своїх потенційних споживачів про зміни, що мають місце в процесіфункціонування будь-якого виробництва. Йдеться про зміну асортименту продукції,вдосконалення наявної тощо.

Такожпідприємству варто працювати над освоєнням більшої частки ринку та збільшитиобсяг продажу продукції; досягти максимальних прибутків; стабілізувати тазменшити витрати на виробництво продукції; постійно підвищувати рівенькваліфікації працівників та збільшити їх заробітну плату; збільшити кількістьканалів збуту та бути завжди конкурентоспроможними на даному ринку продукції.


SWOT – аналіз продукції

п\п

Показники Оцінка 6 5 4 3 2 1 1.      Загальна маркетингова стратегія

/>

2.      Якість продукції 3.      Дизайн упакування 4.      Транспортування продукції 5.      Асортимент продукції 6.      Ціна продукції (діапазон) 7.      Цінова політика (стратегія) 8.      Система розповсюдження 9.      Проштовхування та реклама 10.   Торгова марка 11.  

/>Public Relations I Publicity

12.   Гнучкість витрат 13.   Система управління 14.   Лікувальні властивості

/>                Продукція ТОВ ”Запорізький завод мінеральних вод”

/>               Продукція ВАТ „Свалявські мінеральні води”

6 – еталонний показник

1 – схожість з еталоном мінімальна.

Для проведення SWOT– аналізу продукції ми обрали хлоридно-натрієву лікувальностолову мінеральну воду „Запорізька” ТОВ”Запорізький завод мінеральних вод” та лікувально-столову сильногазованумінеральну воду „Поляна Квасова” ВАТ „Свалявськімінеральні води”. Після проведення аналізу можна зробити висновок, щоспостерігається незначна перевага нашої продукції, оскільки, в сумі вибранінами привабливі сторони продукції ТОВ ”Запорізький завод мінеральнихвод” переважають привабливі сторони конкурента.


ЛІТЕРАТУРА

1.  КондрацькаГ.І. Основи стратегічного менеджменту: навч.посіб.-Львів.: Кінапрі ЛТД, 2000.–с. 590.

2.  Мескон М.,Альберт М. Основы менеджмента: перю с англ.-М.: Дело ЛТД, 1992.-с. 715.

3.  Менеджменторганизации/ ред.Румянцевой З.П.-М.: Инфра-М, 1999.- с.385

4.  Мальцев В.А.Финансовый менеджмент: введение в управление капиталом. Новосибирск, 1998. — с.136.

5.  Немцов В.Д.,Довгань Л.Є.Стратегічний менеджмент.-К.: ТОВ «УВПК «ЕксОб», 2002. — с.556.

еще рефераты
Еще работы по экономике