Реферат: Внешняя политика Украины

ВыходУкраины на международную арену

В первые годы Украинской независимостинаблюдалось активное развитие национальной политики. Главные решения касалисьновых правительственных агентств, финансирования, и других лиц, ответственныхза новую политику. />

Основные принципы внешней политикиопределялись Декларацией о государственном суверенитете Украины (июль 1990 г.).В разделе «Международные отношения» провозглашался миролюбивыйхарактер внешней политики Украины, формулировались ее стратегическиенаправления.Обретение независимости и прекращение существования СССР создали вполнелегитимные условия для внешнеполитической деятельности Украины на качественноновой основе — самостоятельности и равноправия в международных отношениях.

Первым шагом на этом пути столо признаниеУкраины странами мирового сообщества. К началу 1993 г. Украину в качественезависимого государства признали 132 страны мира, из котоых 106 установили сней дипломатические связи. За этот же период республикой было подписано 26межгосударственных и около 90 межправительственных соглашений.

Вовнешнеполитическом курсе Украины первой половины 90-х годов выделяетсянесколько направлений. Главным среди них были участие в общеевропейскомпроцессе, деятельность в составе международных организаций, двустороннеесотрудничество со странами ближнего и дальнего зарубежья, участие в процессеразоружения, международные экономические связи.

 

/>Україна і Франція: перспектива економічної співпраці

ГоловаВерховної Ради Олександр Ткаченко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним ПосломФранцузької Республіки в Україні Паскалем Фієскі.
В ході розмови обговорювалися актуальні питання міжнародної політики та стані перспективи економічної співпраці України і Франції. Олександр Ткаченконаголосив на потребі розвитку спільних проектів на взаємовигідних умовах.
Посол подякував за запрошення парламентської делегації Франції в Україну.

/>На розвиток українсько-нідерландських зв`язків

ГоловаВерховної Ради Олександр Ткаченко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним ПосломКоролівства Нідерланди в Україні Онно Віллем Корнеліс Хаттінга Вант Сантом.
Обговорено коло питань, що стосуються міжнародних зв`язків України.Зосереджено, зокрема, увагу на подальшому розвитку економічногоукраїнсько-нідерландської співпраці.
Олександр Ткаченко розповів про законотворчу діяльність парламенту,перспективи ратифікації Верховною Радою міжнародних угод.

/>Ратифікувати Меморандум про фінансову співпрацю

ГоловаВерховної Ради Олександр Ткаченко прийняв Надзвичайного і Повноважного ПослаФінляндської Республіки в Україні Мартті Ісоара на його прохання.
Було обговорено актуальні питання двосторонніх відносин. Зокрема, йшлося проратифікацію українським парламентом Меморандуму про фінансову співпрацю між Україноюі Фінляндією, інших договорів.
Олександр Ткаченко розповів Послу про законотворчу діяльність Верховної РадиУкраїни. Він запевнив, що міжпарламентська депутатська група Україна-Фінляндія,яка зараз створюється, сприятиме подальшому розвитку взаємовигідної співпрацінаших країн.

/>Україна і Казахстан: пріоритетні напрями співпраці

ГоловаВерховної Ради Олександр Ткаченко мав зустріч з Надзвичайним і ПовноважнимПослом Республіки Казахстан в Україні Нажамеденом Іскалієвим на його прохання.
Йшлося про потребу розширення й поглиблення відносин двох країн з метоюреформування економіки та розвитку соціальної сфери. Пріоритетними напрямами,зазначали обидва співрозмовники, мають бути наука, енергетика, агропромисловийкомплекс, що традиційно були й залишаються провідними у співпраці Казахстану йУкраїни.
І Голова Верховної Ради, і Посол Казахстану підкреслювали велике значення вцьому правового забезпечення. Зміцненню відносин мають максимально сприятибюджетний процес, податкове та митне законодавство, громадянське право. Окрімтого, їх треба узгоджувати з сусідніми країнами. В цьому аспекті позитивновідзначалось ратифікування Росією великомасштабного договору, а такожнеобхідність приєднання України до Міжпарламентської асамблеї Співдружностінезалежних країн.
У розмові порушувались питання активізації двосторонніх міжпарламентськихконтактів, пожвавлення роботи міждержавних та міжвідомчих структур.

8.02.1999
Прес-служба
Верховної Ради України

Украинав международных организациях

Украина стала членомМеждународного банка в сентябре 1992. За прошедший период Международный банкпродлил кредитование Украины, составляющее в сумме около 2,200 миллионовдолларов, которые предполагается вложить в шестнадцать отдельных проектов.

Среди приорететоввнешней политики было определено участие в общеевропейском процессе,сотрудничекство в рамках СНГ, действительное сотрудничество с государствами Европейскогосодружества и НАТО, активное участие в деятельности ООН и других международныхорганизациях.

 

 

/>

МПА: всі аргументи — «за»

Ставилосяна голосування  питання про вступ України до Міжпарламентської Асамблеї країнСНД (МПА). Адже цілком зрозуміло, що вступ до МПА може зашкодити нашій державіне більше, ніж, приміром, вступ до Європарламенту.

Аот зворотніх фактів — прикладів великої, справжньої користі від вступу до МПАможна навести скільки завгодно. Найголовніший аргумент «за» полягає урозробці ефективного спільного законодавства для СНД. Ті закони, що будутьприйняті Україною в рамках МПА, дають змогу сприяти добробуту та розв’язаннюпекучих проблем буквально мільйонів громадян України.
А спільні українсько-російські програми «високих технологій»? А прававійськових пенсіонерів? А проблеми українців з Уренгою і Далекого Сходу? Авзаємний захист інтелектуальної власності? А питання родинних зв’язків, освіти,страхування… Цих болячок зараз безліч, і повинні вони ліквідуватись нацивілізованій правовій співпраці законодавчих гілок влади України і Росії.
Комуністи, всі ліві сили домоглися вступу України до МПА. Нещодавно російська«ліва Дума» і після неї «лівоцентристський сенат» Росіїратифікували широкий російсько-український договір. Фракція комуністів уВерховній Раді вважає, що у комплексі зі вступом до МПА це означає фактичнийповорот вектора зовнішньої політики України. Створюються принципово нові умовидля використання того могутнього інтелектуально-економічного потенціалу, якийнаша країна посідала з часів входження у першу десятку високорозвинених країнсвіту.

 

Проблемыядерного разоружения

Молдое украинское госсударство на весь мирзаявило о своем стремлении достичь безъядерного статуса. Но, отказываясь отогромного ядерного потенциала, унаследованного Украиной от СССР, ее народ хотелполучить твердые международные гарантии своей безопасности, государственнойцелостности.

Для мирового содружества эти вопросы имелипервоочередное значение, поскольку Украина была третьей после России и СШАядерной страной в мире.

Чи буде ратифіковано Договір про всеосяжну заборону ядернихвипробувань?

/>Комітет з питань національної безпеки і оборонирозглянув доопрацьований законопроект про участьУкраїни в міжнародних миротворчих операціях. Жвава дискусія виникла при обговоренніпроекту закону про ратифікацію Угоди між державами — учасницямиПівнічноатлантичного Договору та іншими державами, які беруть участь у програмі«Партнерство заради миру», щодо статусу їхніх збройних сил таДодаткового протоколу до цієї Угоди. Члени комітету не обійшли увагою передусімте, що згадані Угода і Протокол більше двох років з часу підписання їх Україноюна ратифікацію не подавалися. Кабінетові Міністрів рекомендовано прискоритипідготовку і внесення до Верховної Ради відповідного законопроекту. На жаль,цього поки що не зроблено, хоча керівники уряду запевняли, що законопроект будеподаний на розгляд парламенту ще у січні цього року.

Підчас повторного розгляду проекту закону про ратифікацію Договору про всеосяжнузаборону ядерних випробувань члени комітету поставили перед представникамиМіністерства закордонних справ та Національного космічного агентства України,які представляли законопроект, низку запитань і визнали за потрібне одержатидодаткові матеріали. До роздумів спонукали, скажімо, такі факти: ні США, ніРосія досі цього Договору не ратифікували, а тим часом Індія та Пакистанздійснили свої ядерні випробування. Вирішено після з`ясування окремих пунктівпроекту знову повернутися до розгляду цього питання на засіданні комітету.

Украина игосударства СНГ

Подписание8 декабря 1991 г. соглашения о создании СНГ констатировало факт распада СССР ипереход внешнеполитических вопросов исключительнов юрисдикцию бывших союзныхреспублик. Украина активно приступила к налаживанию хороших отношений междугосударствами содружества. Однако это не всегда удавалось. Вопрос оКрыме сталодной из причин открытой конфронтации между Украиной и Россией. Только гибкаяполитика украинского руководства обеспечила выход из острого политическогокризиса. Существенную роль сыграла  и поддержка Украины ООН и западнымигосударствами.

/>

На багатовекторних напрямах

Назасіданні Комітету у закордонних справах і зв`язках з СНД обговорювалисяпитання подальшої співпраці України з іншими країнами на багатовекторнихнапрямах міжнародної політики та інтеграції, економічної взаємодопомоги.
Зокрема, підтримано проект закону про ратифікацію Статуту ОрганізаціїЧорноморського Економічного Співробітництва, проекти законів про ратифікаціюугод між урядом України та урядом Республіки Вірменія, Республіки Казахстан таКиргизької Республіки про засади стягнення непрямих податків при експорті таімпорті товарів (робіт, послуг); проект закону про ратифікацію угоди проекономічну та промислову співпрацю між Україною та Королівством Іспанії.

Заключение

Дорогав широкий мир для Украины оказалась непростой. Но вопреки всяческим трудностями неурядицам, молодое государство все увереннее и прочнее налаживаетвсесторонние связи зарубежом, занимает достойное место в мировом содружествесвободных народов.

Используемая литература:

1.         Новейшая история Украины, Киев1995, издательство «Генеза»

2.         Интернет, Прес-служба ВерховноїРади України

3. Интернет,Science and Public Policy

еще рефераты
Еще работы по экономике