Реферат: Аналіз ліквідності підприємства

/>/>/>/>Зміст

Вступ

1. Сутність значенняліквідності для підприємства

2. Ліквідністьпідприємства й фінансова стабільність

3. Аналізбухгалтерського балансу підприємства

4. Розрахунки іаналіз показників ліквідності

5. Методикарозрахунків та аналізу чистих активів підприємства

Висновки тапропозиції

Список використаноїлітератури


Вступ

 

Вумовах ринкових відносин винятково велика роль аналізу фінансового станупідприємства. Це пов'язане з тим, що підприємства здобувають самостійність інесуть повну відповідальність за результати своєї виробничо-господарськоїдіяльності перед співвласниками (акціонерами), банком і кредиторами.

Фінансовийстан підприємства — це сукупність показників, що відображають його здатністьпогасити свої боргові обставини.

Основнимизавданнями аналізу фінансового стану підприємства є:

- оцінка динаміки складу йструктури активів, їхнього стану й рухи;

- оцінка динаміки складу й структуриджерел власного й позикового капіталу, їхнього стану й рухи;

- аналіз абсолютних і відноснихпоказників фінансової стабільності підприємства й оцінка зміни її рівня;

- аналіз платоспроможностіпідприємства й ліквідності активів його балансу.

Вартістьмайна й боргових прав, якими розташовує підприємство на звітну дату,відображається в активі балансу. Джерела власних коштів, а також зобов'язанняпідприємства по кредитах, позикам і кредиторській заборгованості відображаютьсяв пасиві балансу.

Головнимиознаками угруповання статей активу вважають ступінь їхньої ліквідності, тобтошвидкості перетворення в готівку, і напрямок використання активів угосподарстві підприємства. Залежно від ступеня ліквідності, активи підприємстварозділяють на дві більші групи: необоротні активи й оборотні активи. Оборотніактиви більш ліквідні, чим необоротні.

Донеоборотних активів ставляться: вартість основних коштів, нематеріальнихактивів; капітальних вкладень, довгострокові фінансові вкладення. Основні коштиздобуваються для довгострокового використання підприємством.

Доскладу оборотних (поточних) активів включають: готівка, цінні папери,дебіторську заборгованість, запаси товарно-матеріальних цінностей і витрати. Ціактиви є оборотними в тім розумінні, що вони перебувають у постійному цикліперетворення їх у кошти. Ті оборотні активи, які легко перетворити в наявнікошти, прийнято вважати легкореалізованими активами. До них ставляться, крімкоштів, цінні папери й дебіторська заборгованість. Запаси й витрати — це повільнореалізовані активи.

Фінансовастабільність підприємства характеризується системою абсолютних і відноснихпоказників. Вона визначається співвідношенням вартості матеріальних оборотнихкоштів (запасів і витрат) і величин власних і позикових джерел коштів дляїхнього формування є сутністю фінансової стабільності підприємства.

Найбільшузагальнюючим абсолютним показником фінансової стабільності є відповідність абоневідповідність (надлишок або недолік) джерел коштів для формування запасів івитрат, тобто різниці між величиною джерел коштів і величиною запасів і витрат.При цьому мається на увазі забезпеченість джерелами власних і позикових коштів,за винятком кредиторської заборгованості й інших пасивів.

Фінансовастабільність підприємства оцінюється по співвідношенню власних і позиковихкоштів, по темпах нагромадження власних коштів у результаті поточної йфінансової діяльності, співвідношенню мобільних і іммобілізованих коштівпідприємства, достатнім забезпеченням матеріальних оборотних коштів власнимиджерелами.


1. Сутність значення ліквідності для підприємства

Термін «ліквідність» (від панцира. Liquidus — рідкий, текучий) у буквальному значенніслова означає легкість реалізації, продажу, перетворення матеріальних цінностейу кошти.

Поняттяліквідність означає можливість вчасно й повно забезпечувати виконання своїхборгових і фінансових зобов'язань перед всіма контрагентами, що визначаєтьсянаявністю достатнього власного капіталу, оптимальним розміщенням і величиноюкоштів по статтях активу й пасиву балансу з урахуванням відповідних строків.

Іншимисловами, ліквідність базується на постійній підтримці об'єктивно необхідногоспіввідношення між трьома її складовими — власним капіталом, притягнутими йрозміщеними їм коштами шляхом оперативного керування їхніми структурнимиелементами.

Зобліком цього у світовій теорії й практиці ліквідність прийнята розуміти як«запас» або як «потік». При цьому ліквідність як «запас» містить у собівизначення рівня можливості виконувати свої зобов'язання перед клієнтами впевний конкретний момент часу шляхом зміни структури активів на користь їхніхвисоколіквідних статей за рахунок наявних у цій області невикористанихрезервів.

Ліквідністьяк «потік» аналізується з погляду динаміки, що припускає оцінку здатностіпротягом певного періоду часу змінювати сформований несприятливий рівеньліквідності або запобігати погіршенню досягнутого, об'єктивно необхідного рівняліквідності (зберігати його) за рахунок ефективного керування відповіднимистаттями активів і пасивів, залучення додаткових позикових коштів, підвищенняфінансової стабільності банку шляхом зростання доходів.

Такимчином, кожне підприємство повинне самостійно забезпечувати підтримка своєїліквідності на заданому рівні на основі як аналізу її стану, що складається наконкретні періоди часу, так і прогнозування результатів діяльності й проведеннянадалі науково обґрунтованої економічної політики в області формуваннястатутного капіталу, фондів спеціального призначення й резервів, залучення позиковихкоштів сторонніх організацій, здійснення активних кредитних операцій.

Дляздійснення операційної діяльності, пов'язаної із залученням коштів і їхнімрозміщенням в умовах ринкової невизначеності майбутнього попиту й надходженьнаявних коштів за певний період, потрібні кошти в їхній ліквідній формі, тобтотакі активи, які могли б бути легко й швидко перетворені в готівку з невеликимризиком втрат або взагалі без нього.

Такимчином, ліквідність — це можливість використати активи в якості наявних коштівабо швидко перетворювати їх у такі.

Підприємствовважається ліквідним, якщо суми наявних коштів і інших ліквідних активів, атакож можливості швидко мобілізувати кошти з інших джерел достатні длясвоєчасного погашення боргових і фінансових зобов'язань.

Увітчизняній економічній літературі, на відміну від сталої міжнародноїтермінології, часом змішуються два поняття — ліквідність балансу йплатоспроможність, що надалі приводить до ототожнення методів і способівпідтримки ліквідності й платоспроможності. Якщо перше більшою мірою справасамого підприємства й він самостійно вибирає в конкретних умовах ті або іншіспособи підтримки своєї ліквідності на рівні встановлених норм, то друге, якправило, ставиться до функцій держави.

Отже,підприємство вважається ліквідним, якщо суми його коштів, які має можливістьшвидко мобілізувати з інших джерел, дозволяють вчасно виконувати зобов'язанняпо пасиві. Необхідно підкреслити, що з метою підтримки своєї стабільностіпідприємство повинне мати певний ліквідний резерв для виконання непередбаченихзобов'язань, поява яких може бути викликано зміною стану грошового ринку,фінансового становища.

Баланс уважається ліквідним, якщо його стан дозволяє зарахунок швидкої реалізації коштів по активі покривати термінові зобов'язання попасиві. Можливість швидкогоперетворення активів у грошову форму для виконання його зобов'язаньвизначається поруч факторів, серед яких вирішальної є відповідність строківрозміщення коштів строкам залучення ресурсів. Інакше кажучи, який пасив построку, таким повинен бути й актив; тоді забезпечується рівновага в балансі міжсумою й строком вивільнення коштів по активі в грошовій формі й сумою й строкоммайбутнього платежу по зобов'язаннях.

Наліквідність балансу впливає структура його активів: чим більше часткапершокласних ліквідних коштів в обший сумі активів, тим вище ліквідність.Активи по ступені їхньої ліквідності можна розділити на три групи:

1. Ліквідні кошти, що перебуваютьу негайній готовності, або першокласні ліквідні кошти. У їхньому числі — каса,кошти на коррахунку, першокласні векселі й державні цінніпапери.

2. Ліквідні кошти в розпорядженні,які можуть бути перетворені в кошти. Мова йде про кредити й інші платежі накористь банку зі строками виконання в найближчі 30 днів,умовно реалізованих цінних паперах, зареєстрованих на біржі (як і участь вінших підприємствах і банках), і інших цінностях (включаючи нематеріальніактиви).

3. Неліквідні активи — цепрострочені кредити й ненадійні борги, будинки й спорудження, що належатьпідприємству й ставляться до основних фондів.

Ліквідністьбалансу оцінюється за допомогою розрахунку спеціальнихпоказників, які відображають співвідношення активів і пасивів,структуру активів. У міжнародній практиці чаші всього в цих ціляхвикористаються коефіцієнти ліквідності. Останні являютьсобою співвідношення різних статей активу балансу з певними статтями пасиву або, навпаки, пасивів з активами. Показники ліквідності врізних країнах мають різні назви, неоднакові методики їхнього вирахування, щозв'язано зі сформованою практикою й традиціямизалежать від спеціалізації й величини, проведеноїполітики в області кредиту й ряду інших обставин. Звичайно для оцінкиліквідності застосовуються коефіцієнти короткострокової й середньостроковоїліквідності; вони обчислюються як відношення короткострокових ліквідних активівабо середньострокових активів до відповідним по строкахпасивам. У ряді країн ринкової економіки підприємства зобов’язані підтримуватикоефіцієнти ліквідності не нижче певного рівня, називаного нормоюліквідності.

2. Ліквідність підприємства й фінансова стабільність

Стабільністьфінансового стану підприємства характеризується системою фінансовихкоефіцієнтів (ratio). Вони розраховуються як співвідношення абсолютнихпоказників активу й пасиву балансу. Аналіз фінансових коефіцієнтів укладаєтьсяв порівнянні їхніх значень із базисними величинами, а також у вивченні їхньоїдинаміки за звітний період і за кілька років.

Однимз найважливіших показників, що характеризують фінансову стабільністьпідприємства, його незалежність від позикових коштів є коефіцієнт автономії, щообчислюється по формулі:

/> , (1)

де Іс- джерела власних коштів

В — загальний підсумок балансу (загальна сума фінансування).

Вінпоказує частку власних коштів у загальній сумі всіх коштів підприємства,авансованих їм для здійснення статутної діяльності.

Мінімальнеграничне значення коефіцієнта автономії оцінюється на рівні 0.5. Таке значенняпоказника дає підстави припускати, що всі зобов'язання підприємства можуть бутипокриті його власними коштами.

Коефіцієнтавтономії доповнюється коефіцієнтом співвідношення позикових і власних коштів,рівним відношенню величини зобов'язань підприємства по притягнутим позиковимкоштам до суми власних коштів. Формула розрахунку цього показника має такийвигляд:

/> , (2)

де КТ– довгострокові кредити й позикові кошти;

Кt– короткострокові кредити й позикові кошти;

rР– розрахунки та інші пасиви.

Коефіцієнтспіввідношення позикових і власних коштів указує, скільки позикових коштівзалучило підприємство на одну гривню вкладених в активи власних коштів.Нормальним уважається співвідношення 1:2, при якому одна третина загальногофінансування сформована за рахунок позикових коштів.

Важливоюхарактеристикою стабільності фінансового стану є також коефіцієнт маневреності(Км), дорівнює відношенню власних оборотних коштів підприємства до суми джерелвласних оборотних коштів підприємства до суми джерел власних і довгостроковихпозикових коштів. Він обчислюється по формулі:

/> , (3)

де Ес- наявність власних оборотних коштів;

Іс– джерела власних коштів;

КТ– довгострокові кредити й позикові кошти;

F — основні кошти й інші необоротні активи (підсумок І роздягнула активу балансу)

Коефіцієнтпоказує, яка частка власних коштів підприємства перебувають у мобільній формі,що дозволяє більш-менш вільно маневрувати цими коштами. Як оптимальна величинакоефіцієнт маневреності може бути прийнятий у розмірі 0.5.

Крімкоефіцієнта маневреності застосовуються коефіцієнти мобільності всіх коштівпідприємства й оборотних коштів. Перший з них визначається відношенням вартостівсього майна підприємства по формулі:

/> , (4)

де Z — запаси й витрати (рядка 211-215, 217 ІІ роздягнула балансу)

ra– дебіторська заборгованість;

d — кошти й цінні папери;

B — загальний підсумок балансу;

Ra– всі оборотні активи.

Вінхарактеризує частку коштів для погашення боргів. Чим вище значення коефіцієнта,тим більше в підприємства можливостей забезпечувати безперебійну роботу,розраховуватися із кредиторами.

Коефіцієнтмобільності оборотних коштів визначають розподілом найбільш мобільної їхньоїчастини (коштів і короткострокових фінансових вкладень) до вартості оборотнихкоштів. Формула розрахунку:

/> , (5)

де d — кошти й цінні папери;

Ra– всі оборотні активи.

Цейкоефіцієнт показує частку абсолютно готових до платежу коштів у загальній сумікоштів, що направляють на погашення довгострокових боргів.

Однимз основних показників стабільності фінансового стану є забезпеченість запасів івитрат власними джерелами їхнього формування (Ко), дорівнює відношенню сумивласних оборотних коштів і довгострокових позикових коштів до вартості запасіві витрат підприємства. Він обчислюється по наступній формулі:

/> , (6)

Нормальнеобмеження цього показника, отримане на основі даних господарської практики,становить 0.6 — 0.8.

Важливухарактеристику структури коштів підприємства дає коефіцієнт майна виробничогопризначення (Кпі), дорівнює відношенню суми основних коштів, капітальнихвкладень, устаткування, виробничих запасів і незавершеного виробництва довартості всього майна підприємства. Обчислюється цей коефіцієнт по наступнійформулі:

/> , (7)

Нормальнимуважається наступне обмеження цього показника: Кпі³ 0.5. Паритетний принцип вкладення коштів у майновиробничої сфери й сфери обігу створює сприятливі умови як для створеннявиробничого потенціалу, так і для фінансової діяльності.

Приватнимизначеннями коефіцієнта майна виробничого призначення є показники, щохарактеризують частку основних коштів і матеріальних оборотних коштів увартості майна. Перший з них (КF) обчислюється відношенням вартостіосновних коштів до підсумку балансу по формулі:

КF= F / B, (8)

Коефіцієнтматеріальних оборотних коштів (КZ), дорівнює відношенню вартостізапасів і витрат до підсумку балансу, обчислюється по формулі:

KZ= Z / B, (9)

Порядз показниками характеризующими структуру майна підприємства, необхіднообчислювати й аналізувати коефіцієнти, що показують частку довгострокової йкороткострокової заборгованості в джерелах коштів підприємства. Коефіцієнтдовгострокового залучення позикових коштів (Кд) визначається відношенням сумидовгострокових кредитів і позикових коштів до суми джерел власних коштів ідовгострокових кредитів і позик. Він обчислюється по формулі:

/>, (10)

Коефіцієнткороткострокової заборгованості (Кк) виражає частку короткостроковихзобов'язань підприємства в загальній сумі зовнішніх зобов'язань і обчислюєтьсяпо формулі:

/> , (11)

Коефіцієнткредиторської заборгованості й інших пасивів (Ккз) характеризує часткукредиторської заборгованості й інших пасивів у загальній сумі зовнішніхзобов'язань підприємства. Він обчислюється по формулі:

/> , (12)

Коефіцієнтавтономії джерел формування запасів і витрат (Каз) показує частку власнихоборотних коштів до загальної суми основних джерел коштів для формуваннязапасів і витрат. Формула його розрахунку:

/> , (13)

Коефіцієнтпрогнозу банкрутства Кпб характеризує питома вага чистих оборотних коштів усумі активу балансу. Він обчислюється по формулі:

/> , (14)

Якщопідприємство зазнає фінансових труднощів, то даний коефіцієнт знижується.

Ринковіумови господарювання ставлять за обов'язок підприємству в будь-який період часумати можливість терміново погасити зовнішні зобов'язання (тобто бутиплатоспроможними) або короткострокові зобов'язання (тобто бути ліквідним).

Підприємствовважається платоспроможним, якщо його загальні активи більше, ніж довгостроковій короткострокові зобов'язання. Підприємство ліквідне, якщо його поточні активибільше, ніж короткострокові зобов'язання. При цьому важливо враховувати, що дляуспішного фінансового керування діяльністю підприємства наявні кошти більшеважливі, чим прибуток.

Ліквідністьактивів і терміновість зобов'язань можуть бути лише приблизно визначені побухгалтерському балансі в ході зовнішнього аналізу. Підвищення точності оцінкиліквідності балансу відбувається в рамках внутрішнього аналізу на базі данихбухгалтерського обліку.

Залежновід ступеня ліквідності, тобто швидкості перетворення в кошти, активипідприємства підрозділяються на наступні групи:

1. Найбільш ліквідні активи. Доних ставляться всі статті коштів підприємства й короткострокових фінансовихвкладень (цінні папери). Для підсумку даної групи можна записати наступнуформулу розрахунку:

А1= d

де d — кошти й короткострокові вкладення.

2. Швидко реалізовані активи — дебіторська заборгованість та інші активи беруться з ІІІ розділу активівбалансу.

А2= ra

3. Повільно реалізовані активи. Доних ставляться статті з ІІ розділу активу балансу. Запаси сировини, матеріалів,МПБ, готової продукції, товарів і витрати в незавершеному виробництві, а такожзаборгованість учасників по внесках у статутний капітал, і стаття«Довгострокові фінансові вкладення» з І розділу активу «Необоротні активи».

А3= Z + FT+RT, (15)

де FT– довгострокові фінансові вкладення;

RT<sub/>– заборгованість учасників по внесках у статутний капітал.

4. Важко реалізовані активи — статті Й роздягнула активу «Необоротні активи», за винятком статті цьогорозділу, включену в попередню групу.

А4= F – FT, (16)


Пасивибалансу групуються по ступені терміновості їхньої оплати:

1. Найбільш терміновізобов'язання. До них ставляться кредиторська заборгованість, розрахунки подивідендах та інші короткострокові пасиви.

П1= rР

2. Короткострокові пасиви — короткострокові кредити й позикові кошти.

П2= Кt

3. Довгострокові пасиви — довгострокові кредити й позикові кошти.

П3= КТ

4. Частка збереження балансуактиву й пасиву підсумок даної групи зменшується на суму по статті «Витратимайбутніх періодів» (Sf ). До отриманого підсумку цієї групидодаються статті: «Доходів майбутніх періодів» (Д), «Фонди споживання» (Ф),«Резерви майбутніх витрат і платежів» (рn)

П4= Іс — Sf + Д + Ф + рn, (17)

Напрактиці обчислюють три відносних показники ліквідності.

Привирахуванні першого показника як ліквідні кошти (чисельника дробу) берутьсятільки кошти в касі, на банківських рахунках, а також цінного папера. Якзнаменник — короткострокові зобов'язання.

/>, (18)

Другийпоказник відрізняється від першого тем, що в чисельнику до раніше наведеноїсуми додаються суми короткострокової дебіторської заборгованості, реальної доодержання.

/>, (19)

Третійпоказник ліквідності (коефіцієнт покриття або поточної ліквідності) учисельнику містить ще вартість матеріально-виробничих запасів, які продавшиякщо буде потреба, можна перетворити в готівку. Формула розрахунку коефіцієнтапокриття (Кп) виглядає так:

/>, (20)

Оборотнікошти в грошах готові до платежу й розрахунків негайно, тому відношення цієїчастини оборотних коштів до короткострокових зобов'язань підприємства називаютькоефіцієнтом абсолютної ліквідності. Його значення зізнається теоретичнодостатнім, якщо воно досягає 0.2 — 0.25.

Якщона покриття короткострокових зобов'язань мобілізувати кошти в розрахунках здебіторами, можна одержати коефіцієнт ліквідності (другий показникліквідності). У світовій практиці він одержав назву коефіцієнта критичноїоцінки, або терміновості. Теоретично виправдані оцінки цього коефіцієнта лежатьу діапазоні 0.7 — 0.8.

Найбільшузагальнюючим показником платоспроможності виступає загальний коефіцієнтпокриття (третій показник ліквідності), у розрахунок якого в чисельникувключають всі оборотні кошти, у тому числі матеріальні. Оптимальним єспіввідношення 1:2.

Вирахуваннятрьох різних показників ліквідності не випадково. Справа в тому, що кожний зних, застосовуваний у конкретному випадку, дає ту картину, стабільностіфінансового становища, що цікавить конкретного споживача інформації. Наприклад,для постачальника сировини, матеріалів і послуг великий інтерес представляєперший показник; для банку, що кредитує дане підприємство, — другий, а длявласника акцій і облігацій — третій.

/>3. Аналіз бухгалтерського балансу підприємства

ліквідність коефіцієнт чистий актив

Всястатистична інформація, що збирає в балансах на будь-яких інших рахунках,підлягає уважному вивченню й аналізу, що дозволяє визначити стан справ іможливі шляхи розвитку підприємства.

Насампередварто провести порівняння даних, що приводять у балансах різних періодів шляхомпорівняння абсолютних цифр і індексації.

Ужепри первинному аналізі можна зробити висновок про те, що в даного підприємствав 2009 році збільшилася дебіторська заборгованість. Деяке збільшення запасів в 2008році може бути симптомом утруднень зі збутому, а вже в 2009 році запаси накінець року зменшилися. Вкладення в основні кошти в 2008 році в порівнянні з 2009роком не провадилися.

Зіставленняотриманих даних по активі й пасиву дає вже більше повну картинуфінансово-економічного розвитку аналізованого підприємства. В 2008 році вирослакредиторська заборгованість, а в 2009 році зменшилася. Довгостроковихзобов'язань у підприємства немає. В 2008 році було збільшення власних коштів, ав 2009 році зменшення власних коштів несприятливо позначається на фінансовомустановищі БМУ «Запоріжстальбуд — 1». Баланс дозволяє дати загальну оцінку змінивсього майна підприємства, виділити в його складі оборотні й необоротні кошти,вивчити динаміку структури майна.

Показникиструктурної динаміки відображають частку участі кожного виду майна в загальнійзміні сукупних активів. Їхній аналіз дозволяє зробити висновок про те, у якіактиви вкладені знову притягнуті фінансові ресурси або які активи зменшилися зарахунок відтоку фінансових ресурсів. Приклад аналітичного розрахункупредставлений у таблицях 1 і 2.


Таблиця 1. Аналіз складу й структури майна

ВАТ «БМУ Запоріжстальбуд-1», 2008 рік

Розміщення майна На початок року На кінець року

Зміна за рік

( +; — )

тис.грн.  % до підс. тис.грн.  % до підс. тис.грн.  % до підс.

Іммобілізовані кошти

(необоротні активи).

Нематеріальні активи

2.2 0.08 2.0 0.08 -0.2 Основні кошти 2814.4 99.92 2595.3 99.92 -219.1

Незавершене будівництво.

Довгострокові фінансові вкладення

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Інші необортні активи - - - - - - Разом 2816.6 100.0 2597.3 100.0 -219.3 Х

Мобільні кошти (оборотні активи).

Запаси й витрати

3477.0 36.98 5736.8 49.38 +2259.8 +12.4 Розрахунки з дебіторами 4390.6 46.69 4930.2 42.44 +539.6 -4.25 Короткострокові фінансові вкладення - - - - - - Кошти 1535.6 16.33 949.7 8.18 -585.9 -8.15 Інші оборотні активи - - - - - - Разом 9403.2 100 11616.7 100 +2213.5 Х Усього 12219.8 100.0 14214.0 100.0 +1994.2 Х

Таблиця 2. Аналіз складу й структури майна

ВАТ «БМУ Запоріжстальбуд — 1», 2009 рік

Розміщення майна На початок року На кінець року

Зміна за рік

( +; — )

тис.грн.  % до підсум тис.грн.  % до підсум тис.грн.  % до підсум

Іммобілізовані кошти

(необоротні активи).

Нематеріальні активи

1.4 0.05 1.4 0.05 - - Основні кошти 2856.5 99.95 2626.2 90.25 -230.3 -9.7

Незавершене будівництво.

Довгострокові фінансові вкладення

-

-

-

-

282.2

-

9.70

-

+282.2

-

+9.70

-

Інші необортні активи - - - - - - Разом 2857.9 100.0 2909.8 100.0 +51.9 -

Мобільні кошти (оборотні активи).

Запаси й витрати

3449.9 28.17 2886.6 30.97 -563.3 +2.8 Розрахунки з дебіторами 5678.0 46.36 3912.0 41.97 -1766.0 -4.39 Короткострокові фінансові вкладення 313.0 2.55 438.2 4.70 +125.2 +2.15 Кошти 2806.9 22.92 2084.2 22.36 -722.7 -0.56 Інші оборотні активи - - - - - - Разом 12247.8 100.0 9821.0 100.0 -2926.8 Х Усього 15105.7 100.0 12230.8 100.0 -2874.9 Х

Яквидно з таблиць загальна вартість майна підприємства, включаючи гроші й кошти врозрахунках, збільшилася за 2008 рік на 1994,2 тис.грн., а за 2009 рік — зменшилася на 2874,9 тис.грн.

Ускладі майна на початок 2008 року оборотні кошти становили 9403,2 тис.грн., а в2009 році — 12247,8 тис.грн. За 2008 рік вони збільшилися на 2213,5 тис.грн., ав 2009 році зменшилися на 2926,8 тис.грн. Запаси й витрати відповідно зросли на2259,8 тис.грн. і знизилися на 563,3 тис.грн.

Коштий вартість цінних паперів в 2008 і 2009 роках зменшилися на 585,9 тис.грн. і722,7 тис.грн. Дебіторська заборгованість за останній рік знизилася на 1766,0тис.грн.

Іммобілізованікошти зменшилися як в 2008 році, так і в 2009 році на 0,2 тис.грн. і 230,3тис.грн. Відбулося це, головним чином, внаслідок зменшення вартості основнихкоштів і капітальних вкладень.

Аналізпоказників структурної динаміки виявив наявність несприятливої тенденції:більше двох третин усього приросту майна в 2008 році був забезпечений зарахунок оборотних активів. А в 2009 році ніякого приросту не було, а булизбитки, що знижує фінансову стабільність підприємства.

Теперпроаналізуємо стан основних коштів і необоротні активів. Спочатку розрахуємокоефіцієнт зношування й коефіцієнт придатності основних коштів.

Напочаток 2008 року

/>

/>

/>

Накінець 2008 року

/>

/>

/>

Напочаток 2009 року

/>

/>

/>

Накінець 2009 року

/>

/>

/>

Збільшеннякоефіцієнта зношування означає погіршення стану основних коштів підприємства.Але при цьому варто враховувати, що коефіцієнт зношування не відображаєфактичної зношеності основних коштів, а коефіцієнт придатності не дає точноїоцінки їхньої поточної вартості. При існуючій у цей час системі обліку йзвітності коефіцієнти зношування й придатності дають умовну оцінку стануосновних коштів, що істотно обмежує можливість застосування цих показників дляаналізу. Важливе значення для оцінки стану коштів мають показники руху основнихкоштів: коефіцієнти відновлення й вибуття, які визначимо на початок і кінець 2008і 2009 року. Ці показники обчислюються по даним річної бухгалтерськоїзвітності: форми №5. У формі №5 відображається загальне надходження основнихкоштів у звітному році, включаючи їх дооцінку, переклад коштів з оборотних восновні. Тому розрахунок буде виконуватися з певною часткою умовності, оскількиосновна частина статей звітності агрегована.

Визначимокоефіцієнт відновлення:

Накінець 2008 року

/>

/>

Накінець 2009 року

/>

/>

Розрахункипоказують, що технічний стан основних фондів є досить сприятливим длязабезпечення основної діяльності, ступінь придатності їх на кінець рокустановить близько 50%. Відновлення основної діяльності здійснюється високимитемпами.

/>4. Розрахунки і аналіз показників ліквідності

Потребав аналізі ліквідності балансу виникає у зв'язку з посиленням фінансовихобмежень і необхідністю оцінки кредитоспроможності підприємства. Ліквідністьбалансу визначається як ступінь покриття зобов'язань підприємства йогоактивами, строк перетворення яких у грошову форму відповідає строку погашеннязобов'язань.

Дляоцінки зміни ступеня платоспроможності й ліквідності підприємства потрібнозрівняти показники балансового звіту по різних групах активів і зобов'язань. Наоснові цього порівняння визначають аналітичні абсолютні й відносні показники.

Проаналізуємоплатоспроможність розглянутого підприємства. Для більше точної оцінкиплатоспроможності підприємства в закордонній і вітчизняній практиціобчислюється величина чистих активів і аналізується їхня динаміка. Чисті активиявляють собою перевищення активів підприємства над пасивами, що приймаються дорозрахунку. В активи, що беруть участь у розрахунку, включаються грошове йнегрошове майно підприємства за винятком заборгованості учасників (засновників)по їхніх внесках у статутний капітал, податку на додану вартість по придбанихцінностях, збитків.

Пасиви,що беруть участь у розрахунку, включають частина власних зобов'язаньпідприємства (цільового фінансування й надходження, орендні зобов'язання),зовнішні зобов'язання перед банками й іншими юридичними й фізичними особами,кредиторська заборгованість, резерви майбутніх витрат і платежів, та іншіпасиви.

Розрахункичистих активів аналізованого підприємства представлені в таблицях 3 і 4.

 

Таблиця 3. Розрахунок чистих активів (тис.грн.)

ВАТ «БМУ Запоріжстальбуд — 1» за 2008 рік

Найменування показника На початок періоду На кінець періоду Активи 1 Нематеріальні активи 2.2 2.0 2 Основні кошти 2814.4 2595.3 3 Незавершене будівництво - - 4 Довгострокові фінансові вкладення - - 5 Інші необоротні активи - - 6 Виробничі запаси, МБП, готова продукція, і товари 3381.0 5653.8 7 Витрати в незавершеному виробництві й витрати майбутніх періодів 96.0 83.0 8 Кошти - - 9 Дебіторська заборгованість 5926.2 5859.4 10 Короткострокові фінансові вкладення - - 11 Інші оборотні активи - - 12 Разом активи (сума строк 1-11) 12219.8 14214.0 Пасиви 13 Цільове фінансування й надходження 839.5 1204.6 14 Кредити банків - - 15 Позикові кошти - - 16 Кредиторська заборгованість 6175.1 7444.4 17 Резерви майбутніх витрат і платежів - - 18 Інші пасиви - - 19 Разом пасиви (сума строк 13-18) 7014.6 8649.0 20

Вартість чистих активів (разом активів мінус разом пасивів)

(стр.12-стр.19)

в % до підсумку активів

5205.2

42.6

5565.0

39.2

Таблиця 4. Розрахунок чистих активів (тис.грн.)

ВАТ «БМУ Запоріжстальбуд — 1» за 2009 рік

 

Найменування показника

На початок періоду

На кінець періоду

Активи

1 Нематеріальні активи 1.4 1.4 2 Основні кошти 2856.5 2626.2 3 Незавершене будівництво - 282.2 4 Довгострокові фінансові вкладення - - 5 Інші необоротні активи - - 6 Виробничі запаси, МБП, готова продукція, і товари 3426.8 2875.9 7 Витрати в незавершеному виробництві й витрати майбутніх періодів 23.1 10.7 8 Кошти - - 9 Дебіторська заборгованість 8484.9 5996.2 10 Короткострокові фінансові вкладення 313.0 438.2 11 Інші оборотні активи - - 12 Разом активи (сума строк 1-11) 15105.7 12230.8

Пасиви

13 Цільове фінансування й надходження 345.8 1231.7 14 Кредити банків - - 15 Позикові кошти - - 16 Кредиторська заборгованість 10623.0 9261.8 17 Резерви майбутніх витрат і платежів - - 18 Інші пасиви - - 19 Разом пасиви (сума строк 13-18) 10968.8 8030.1 20

Вартість чистих активів (разом активів мінус разом пасивів)

(стр.12-стр.19)

в % до підсумку активів

4136.9

27.4

4200.7

34.3

Представленийрозрахунок показує, що ВАТ «БМУ Запоріжстальбуд — 1» має у своєму розпорядженнічисті активи, сума яких в 2008 році в порівнянні з початком року збільшилася на359.8 тис.грн., а в 2009 році збільшилася на 63.8 тис.грн. Однак їхня питомавага в активах підприємства відповідно знизився на 3.4, і збільшився на 6.9пункту. Таким чином, підтверджується раніше зроблений висновок про підвищенняступеня платоспроможності підприємства.

Підвищенняабо зниження рівня ліквідності підприємства встановлюється у світовій практиціпо зміні абсолютного показника чистого оборотного капіталу. Він визначається якрізниця між поточними активами (оборотний капітал) і короткостроковимизобов'язаннями. Тому чистий оборотний капітал становить величину, що залишиласяпісля погашення всіх короткострокових зобов'язань. Чим більше перевищенняпоточних активів над короткостроковими зобов'язаннями, тим більше чистийоборотний капітал. Отже, якщо підприємство не має у своєму розпорядженні чистийоборотний капітал, воно неліквідне. Для аналізованого підприємства сума чистогооборотного капіталу складе (таблиця 5).

Таблиця 5. Розрахунок чистого оборотного капіталу

ВАТ «БМУ Запоріжстальбуд — 1»

Показники На початок періоду, тис. грн. На кінець року, тис. грн. 2008р. 2009р. 2008р. 2009р. Поточні (оборотний капітал) активи 8742.8 11655.8 8477.2 9344.2 Мінус: поточні зобов'язання 6175.1 10623.0 7444.4 9261.8 Чистий оборотний капітал +2567.7 +1032.8 +1032.8 +82.4

Такимчином, на початок і кінець року поточні пасиви були покриті поточними активамиз перевищенням, тобто підприємство можна визнати ліквідним. Щоб ВАТ «БМУ Запоріжстальбуд- 1» розширювалося, чистий оборотний капітал цього року повинен бути більше,ніж у попередньому. На розглянутому підприємстві він зменшився на 1534,9 в 2008році, а в 2009 році на 950,4.

Напрактиці аналіз платоспроможності й ліквідності підприємства здійснюєтьсяпорівнянням коштів по активі, згрупованих по ступені їхньої ліквідності йрозташованих у порядку убування ліквідності, із зобов'язаннями по пасиві,згрупованими по строках їхнього погашення й розташованими в порядку зростаннястроків. Власне кажучи ліквідність підприємства означає ліквідність йогобалансу (таблиця 6 і 7).

Таблиця 6. Аналіз ліквідності балансу

ВАТ «БМУ Запоріжстальбуд — 1» за 2009 рік

Актив На початок року, тис. грн. На кінець року, тис. грн. Пасив На початок року, тис. грн. На кінець року, тис. грн. Платіжний надлишок або недолік, тис. грн. на початок року на кінець року 1. Найбільш ліквідні активи А=d 8797.9 6434.4

Найбільш термінові зобов'язання

П=r

10623.0 9261.8 -1825.1 -2827.4

2. Швидко реалізовані активи А2=ra

5678.0 3912.0

Короткострокові

Пасиви

П2=Kt

- - +5678.0 +3912.0

3. Повільно реалізовані активи A3=Z+FT+RT

3449.9 2886.6

Довгострокові пасиви

П3=KT

- - +3449.9 +2886.6

4. Важко реалізовані активи

A4=F-FT

2857.9 2909.8

Постійні пасиви

П4=Ис-Sf+Д+Ф+pn

4482.7 2969.0 -1624.8 -59.2 5. Баланс (стор. 1+стор. 2+ +стор. 3+стор. 4) 20783.7 16142.8 Баланс (стор. 1+стор. 2+ +стор. 3+стор. 4) 15105.7 12230.8 Х Х

Таблиця 7. Аналіз ліквідності балансу

ВАТ «БМУ Запоріжстальбуд — 1» за 2008 рік

Актив На початок року, тис. грн. На кінець року, тис. грн. Пасив На початок року, тис. грн. На кінець року, тис. грн. Платіжний надлишок або недолік, тис. грн. на початок року на кінець року 1. Найбільш ліквідні активи А=d 5926.2 5879.9

Найбільш термінові зобов'язання

П=r

6175.1 7444.4 -248.9 -1564.5

2. Швидко реалізовані активи А2=ra

4390.6 4930.2

Короткострокові

Пасиви

П2=Kt

- - +4390.6 +4930.2

3. Повільно реалізовані активи A3=Z+FT+RT

3477.0 5736.8

Довгострокові пасиви

П3=KT

- - +3477.0 +5736.8

4. Важко реалізовані активи

A4=F-FT

2816.6 2597.3

Постійні пасиви

П4=Ис-Sf+Д+Ф+pn

6044.7 6769.6 -3228.1 -4172.3 5. Баланс (стор. 1+стор. 2+ +стор. 3+стор. 4) 16610.4 19144.2 Баланс (стор. 1+стор. 2+ +стор. 3+стор. 4) 12219.8 14214.0 Х Х

Характеризуючиліквідність балансу за даними таблиць, слід зазначити, що у звітному періодіспостерігався платіжний недолік найбільш ліквідних активів коштів і ціннихпаперів для покриття найбільш термінових зобов'язань на початок періоду в 2008році 248,9 і на кінець періоду 1564,5, а в 2009 році на початок періоду 1825,1,а на кінець — 2827,4. Ці цифри говорять про те, що тільки частина терміновихзобов'язань підприємства на кінець періоду покривалися найбільш ліквіднимиактивами.

Швидкореалізовані активи й повільно реалізовані активи взагалі не покриваютьсякороткостроковими й довгостроковими пасивами. Це пов'язане з тим, що данепідприємство не мало відносин із кредитами банків і позикових коштів.

 5. Методика розрахунків та аналізу чистих активів підприємства

Аналізуючифінансове становище підприємства з метою вкладення в нього інвестицій,використають і відносні показники платоспроможності й ліквідності. На практиціобчислюють три відносних показники ліквідності.

Розрахуємокоефіцієнт абсолютної ліквідності.

2008рік

накінець року Кабл. = 20,5/ 7444,4 = 0,003

2009рік

напочаток року Кабл. = 313,0/ 10623,0 = 0,03

накінець року Кабл. = 438,2/ 9261,8 = 0.05

Розрахуємопоказник ліквідності. Цей показник відрізняється від першого тем, що вчисельнику до раніше наведеної суми додаються суми короткостроковоїдебіторської заборгованості.

2008рік

ДО2= 5926,2/ 6175,1 = 0,9

ДО2= 5879,9/ 7444,4 = 0,8

2009рік

ДО2= 8797,9/ 10623,0 = 0,8

ДО2= 6434,4/ 92618,8 = 0,7

Коефіцієнтпокриття або поточної ліквідності.

2008рік.

Кп= 9307,2/ 6175,1 = 1,51

Кп= 11533,7/ 7444,4 = 1,55

2009рік

Кп= 12247,2/ 10623,0 = 1,2

Кп= 9321,0/ 92618,8 = 1,006

Коефіцієнтабсолютної ліквідності показує, яка частина поточної заборгованості може бутипогашена на дату складання балансу. Припустиме значення цього коефіцієнта повиннеперебувати в інтервалі 0.2-0.3. У нашому випадку підприємство не здатнепогасити навіть частини заборгованості через відсутність достатніх коштів укасі й на розрахунковому рахунку, до того ж підприємство не маєкороткострокових фінансових вкладень.

Підприємствоперебуває в кризовому фінансовому стані. Коефіцієнти абсолютної ліквідності йпокриття значно нижче припустимої величини. Хоча коефіцієнт ліквідностівідповідає зазначеним нормам, коефіцієнт покриття знизився до кінця 2009 року.Це обумовлено тим, що темпи росту короткострокових зобов'язань вище темпівросту ліквідних коштів.


Таблиця 8. Аналіз показників ліквідності

п/п

Статті балансу

Нор

мальні обмеження

На початок року На кінець року

відхилення

( +; — )

2005р. 2006р. 2005р. 2006р. 2005р. 2006р. 1 Каса - - - - - - 2 Розрахункові рахунки - - - - - - 3 Валютні рахунки - - - - - - 4 Інші кошти - - 20.5 - +20.5 - 5 Короткострокові фінансові вкладення (цінні папери) - 313.0 - 438.2 - +125.2 6 Разом коштів і цінних паперів (стор. 1+стор. 2+ +стор. 3+стор. 4+стор. 5) - 313.0 20.5 438.2 +20.5 +125.2 7 Дебіторська заборгованість 5926.2 8484.9 5859.4 5996.2 -66.8 -2488.7 8 Інші оборотні активи - - - - - - 9 Разом коштів, цінних паперів і дебіторської заборгованості (стор. 6+стор. 7+стор. 8) 5926.2 8797.9 5879.9 6434.4 -46.3 -2363.5 10 Запаси й витрати (за мінусом витрат майбутніх періодів) 3381.0 3449.3 5653.8 2886.6 +2272.8 -562.7 11 Разом ліквідних коштів (стор. 9+стор. 10) 9307.2 12247.2 11533.7 9321.0 +2226.5 -2926.2 12 Короткострокові кредити - - - - - - 13 Короткострокові позики - - - - - - 14 Кредиторська заборгованість 6175.1 10623.0 744.4 9261.8 +1269.3 -1361.2 15 Розрахунки по дивідендах - - - - - - 16 Інші короткострокові пасиви -   -   - 17 Разом короткострокових зобов'язань (стор. 12 +стор. 13+стор. 14+стор. 15+стор. 16) 6175.1 10623.0 7444.4 9261.8 +1269.3 -1361.2 18 Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кабл) (стор. 6: стор. 17) 0. 2-0.3 - 0.03 0. 003 0.05 +0.003 +0.02 19

Коефіцієнт ліквідності (ДО2) (стор. 9: стор. 17)

0. 7-0.8 0.9 0.8 0.8 0.7 -0.1 -0.1 20 Коефіцієнт поточної ліквідності (покриття) (стор. 11: стор. 17) 2 1.51 1.2 1.55 1.0 +0.04 -0.2

В 2009році проявляється більше залежність підприємства від позикових коштів, чим в 2008році. Значення цього показника залежить від:

- галузевої приналежностіпідприємства;

- принципів кредитування;

- структури джерел коштів;

- оборотності оборотних коштів;

- іміджу підприємства.

Коефіцієнтманевреності власного капіталу показує, яка частина власних коштів підприємстваперебувають у мобільній формі, що дозволяє відносно вільно ними маневрувати.Гарантією стабільності фінансового стану підприємства є забезпечення власнихпоточних активів власним капіталом.

2008рік, на початок року

Км =(6044,7 — 2816,6) / 6044,7 = 0,53

накінець року

Км =(6769,6 — 2597,3) / 6769.6 = 0,62

2009 рік,на початок року

Км =(4482,7 — 2857,9) / 4482,7 = 0,36

накінець року

Км =(2969,0 — 2909,8) / 2969,0 = 0,02

Якоптимальна величина коефіцієнт маневреності може бути прийнятий у розмірі 0,5.

Коефіцієнтманевреності дозволяє відповістити на запитання, яка частина власного капіталупідприємства не закріплена в цінностях іммобільного характеру, тобто таких, якіне можуть бути протягом короткого часу звернені в кошти. До числа іммобільнихкоштів прийнято відносити будинку, спорудження, устаткування, передатні устрої,довгострокові інвестиції, нематеріальні активи (права на землю, воду, природніресурси). Тим самим, коефіцієнт маневреності служить індикатором власногокапіталу. Уважається, що рівень коефіцієнта повинен бути досить високим, а уВАТ «БМУ Запоріжстальбуд — 1» цей коефіцієнт склав в 2008 році 0,53, а в 2009році він зменшився й склав 0,36. Керівники підприємства повинні дотримуватипаритетного принципу вкладень коштів у цінності мобільного й іммобільногохарактеру.

Крімкоефіцієнта маневреності, застосовуються коефіцієнти мобільності всіх коштівпідприємства й оборотних коштів. Визначимо цей коефіцієнт виходячи з формул 35і 36.

2008рік

початокроку />

кінецьроку />

2009рік

початокроку />

кінецьроку />

В 2009році значення коефіцієнта склало: на початок року 0,47, а на кінець — 0,76; в 2008році: на початок — 0,77, а на кінець року — 0,95. Чим вище значеннякоефіцієнта, тим більше в підприємства можливостей забезпечувати безперебійнуроботу. В 2008 році значення коефіцієнт було більше й можна сказати, щопідприємство цього року ефективніше працювало й вчасно розраховувалося ізкредиторами.

Визначимокоефіцієнт мобільності оборотних коштів.

Цейкоефіцієнт склав на початок 2008 року 0,63.

/>

а накінець 2008 року 0,51

/>

Напочаток 2009 року цей коефіцієнт дорівнює:

/>

Накінець 2009 року:

/>

Визначимоодин з основних показників стабільності фінансового стану забезпеченістьзапасів і витрат власними джерелами їхнього формування.

Напочаток 2008 року: />

Накінець 2008 року: />

Визначимоцей показник на початок 2009 року:

/>

Накінець 2009 року цей показник складе:

/>

Напідставі проведеного аналізу фінансовий стан підприємства можна віднести дотретього рівня, тобто визнати його нестійким. Хоча показники автономії йспіввідношення власних і позикових коштів вище нормативних значень, алепоказники ліквідності низькі, що говорить про неплатоспроможність підприємства.


Висновки та пропозиції

Наодержання прибутку від реалізації продукції досліджуваного підприємства за 2008рік вплинули такі фактори:

Ø  зміна відпускних цін на продукцію (1170,8 тис.грн);

Ø  збільшення обсягу продукції в оцінці по базисній повнійсобівартості (169,4 тис.грн);

Ø  збільшення обсягу продукції за рахунок структурних зрушеньу складі продукції (127,06 тис.грн);

Ø  зменшення витрат на 1 гривню продукції (120,0 тис.грн);

Ø  зміна собівартості за рахунок структурних зрушень у складіпродукції (2498,7 тис.грн).

Загальневідхилення по прибутку становить 1681,5 тис.грн. Цей приріст утворився завдякизниженню собівартості реалізованої продукції (-451,6 тис.грн), підвищеннюоптових цін (+1170,8 тис.грн) і зрушенням у структурі продукції (+644,7тис.грн. або 792,9 тис.грн) при одночасному підвищенні прибутку за рахунокпідвищення обсягу реалізації (+317,6 тис.грн. або +169,4 тис.грн).

Фінансовийстан підприємства характеризується розміщенням і використанням коштів (активів)і джерел їхнього формування (пасивів).

В 2009році збільшилася дебіторська заборгованість підприємства. Деяке збільшеннязапасів в 2008 році може бути симптомом утруднень будівельного підприємства зізбутому, а вже в 2006 році запаси на кінець року зменшилися. ВАТ «БМУ Запоріжстальбуд- 1» має у своєму розпорядженні чисті активи, сума яких за 2008 рік збільшиласяна 359,8 тис.грн, а за 2009 рік — на 63,8 тис.грн. Це свідчить про високуплатоспроможність підприємства. Також спостерігається низька фінансованезалежність підприємства. Це підтверджується коефіцієнтом автономії, що склавна початок 2009 року 0,3, а на кінець року — 0,24. Це нижче, ніж нормальнеобмеження.

Длявиходу із кризового фінансового становища і його стабілізації підприємству необхіднопроводити економічне й фінансове оздоровлення.

Напідставі проведеного аналізу фінансовий стан підприємства можна віднести дотретього рівня, тобто визнати його нестійким. Хоча показники автономії йспіввідношення власних і позикових коштів вище нормативних значень, алепоказники ліквідності низькі, що говорить про неплатоспроможність підприємства.

Підприємствоне здатне погасити навіть частини заборгованості через відсутність достатніхкоштів у касі й на розрахунковому рахунку, до того ж підприємство не маєкороткострокових фінансових вкладень.

Підприємствоперебуває в кризовому фінансовому стані. Коефіцієнти абсолютної ліквідності йпокриття значно нижче припустимої величини. Хоча коефіцієнт ліквідностівідповідає зазначеним нормам, коефіцієнт покриття знизився до кінця 2009 року.Це обумовлено тим, що темпи росту короткострокових зобов'язань вище темпівросту ліквідних коштів.

ВАТ «БМУЗапоріжстальбуд — 1» необхідно розробити свій бізнес-план, по якому чітковиконувалися б поставлені цілі, покращилися фінансові результати діяльностіпідприємства і його фінансове становище.

Дляпідвищення прибутку підприємству необхідно збільшити обсяг реалізаціїпродукції. Особлива увага необхідно звернути на зниження цін на продукцію абона застосування знижок.

На ВАТ«БМУ Запоріжстальбуд — 1» необхідно ефективно використати управлінський облік,що дозволить знизити собівартість продукції й підвищити прибутковість.


Список використаної літератури

1. Бондурка О.М. Фінансова діяльність підприємства. — К., 2004.

2. Бакаясов М.І., Шеремет А.Д. Теорія анализу господарської діяльності. – К., 2008.

3. Єфимова О.В. Фінансовий аналіз. – Х., 2005.

4. Коробов М.Я.Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств. — К.: “Знання”, 2006.

5. Маркорьян Э.А., Герасименко Г.П.Финансовый анализ. — М.: 1997.

6. Поддєрьогін А.М. Фінанси підприємств. — К., 2005.

7. Савицька Г.В. Аналізгосподарської діяльності підприємства. – К., 2005.

8. Стражева В.І. Аналізгосподарської діяльності підприємств. – К., 1997.

9. Шеремет А.Д., Сайфулін Р.С.Методика фінансового аналізу. — К, 1996.

10. Шеремет А.Д. Методикафінансового аналізу підприємства. — М., 2007.

11. Шишкін С.С., Вартанян В.А.Бухгалтерський облік і фінансовий аналіз на комерційних підприємствах. — М.: Інфра-М,1996.

12. Шуляк П. Н. Фінансипідприємства. — М.: Дашков і К, 2005.

еще рефераты
Еще работы по экономике