Реферат: Соціологія груп і колективів

Контрольна робота з дисципліни соціологія

Студентки 2го курсу, заочного відділення за спеціальністю 0611

Вежевой Катерини


Соціальні групи та їх роль в колективі.
Соціальна група — це сукупність індивідів, які взаємодіють певним чином на основі поділюваних очікувань кожного члена групи щодо інших.
Т. е. Існує дві умови, щоб сукупність вважалася групою:
1) наявність взаємодій між її членами;
2) поява поділюваних очікувань кожного члена групи щодо інших її членів.
агрегація група

Агрегація цілком може стати групою.


Такі спонтанні групи називаються квазігрупи. Вони можуть переростати в соціальні групи, якщо в ході постійної взаємодії буде зростати ступінь соціального контролю між її членами. Соціальні групи так само володіють різним ступенем соціального контролю. Так серед всіх соціальних груп особливе місце займають статусні групи — класи, верстви, касти.
соціальні групи поділяються за належністю до них індивідів.
Ингруппе — ті групи, до яких індивід відчуває свою приналежність і в яких він ідентифікується з іншими членів таким чином, що розцінюють членів ингруппе як «ми». Ознакою людей приналежних до ингруппе, має бути те, що вони поділяють певні почуття і думки.

Аут групи — інші, до яких індивід не належить, групи для яких він підбирає символічне значення: «не ми», "інші" (інші сім'я, компанії друзів, професійні групи і т. д.). У них завжди є певні приватні риси і ознаки, а так само почуття, відмінні від почуттів членів ингруппе. І люди несвідомо і мимоволі відрізняють ці риси, для раніше не знайомих людей і ділять всіх на «ми» і «чужі».

Індивід може належати одночасно до багатьох груп, тому велике число ін групових і аутгрупповая зв'язків може перехрещуватися.

Референтні групи — соціальна спільність, з якою індивід співвідносить себе як з еталоном і на норми, думки, цінності та оцінки якої він орієнтується у своїй поведінці та самооцінці.


за характером взаємовідносин між їх членами.

Первинні групи — такі, в яких кожен член бачить інших членів групи як особистостей і індивідуальностей (сім'я, дружна компанія).

Дві найважливіші функції первинних груп:
1) Унікальне значення у соціалізації індивіда
2) Найважливіший засіб соціального контролю.
3) Якість людських взаємин, емоційне задоволеність її членів.

Вторинні групи — соціальні контакти носять безособовий, односторонній і утилітарний характер (трудовий союз, будь-яка асоціація, клуб, команда).
Основний принцип вторинних груп це виконання специфічних функцій. У ній можна знайти ефективний механізм для досягнення певних цілей, але часто ціною втрати інтимності та теплоти у взаєминах.
У зв'язку з розвитком індустріального виробництва людина значну частину свого життя проводить у різних вторинних групах. Нормально функціонуючі вторинні групи припускають практично завжди вміст у собі деяке число первинних груп.

Малі групи — ті, в яких індивіди мають особистісні контакти кожен з кожним (клас, виробнича бригада)
Малі групи можуть бути як первинними, так і вторинними.
Великі групи можуть бути тільки вторинними.

Роль соціальних груп у суспільному житті.

Крім соціального контролю та соціалізації індивіда та інших хороших якостей існує і не приємна роль. Адже саме відмінності на групи роблять психологічно можливість вчинення жорстоких вчинків навіть гуманними людьми.

Більшість примітивних суспільств, вважають сторонніх людей частиною тваринного світу, багато хто не розрізняють слів «ворог» і «сторонній».

Колектив і його соціальні функції.

Що таке колектив? У травнем розумінні це група людей, діюча згуртовано. Вона може бути як малою групою, так і великий. Наприклад: служба борт провідників є великим колективом (великою групою), яка може складатися з 100 або 200 осіб взаємодіючих між собою на увазі службової необхідності, і пропрацювавши в цьому колективі кілька років можуть навіть не знати один одного по імені. І все ж на збори, де обговорюються загальні проблеми авіакомпанії, які стосуються борт провідників, присутній весь колектив борт провідників (вторинна група).

Колектив може бути і малою групою. Наприклад: весь штат борт провідників ділиться у нашої авіакомпанії на 3 групи: ВВЛ [1], МВЛ [2] і VIP [3] група. Кожна з цих груп є колективи, в яких люди частіше спілкуються між собою, мають дружні стосунки, свого лідера.
Роль колективів та їх соціальна функція я думаю така. Працюючи в колективі, людина відчуває себе більш впевнено і безпечніше, а робота стає ефективніше. Колектив може допомогти, відстояти якісь права особистості (де одна людина не впорається) або тієї чи іншої групи. У деяких випадках може виховувати людину допомагати йому (як було з героїв кінофільму «Сім няньок»), може підтримати у важкій ситуації, в деяких випадках перетворювати людину в нікчемність (молода людина або дівчина потрапляє в компанію наркоманів). Колектив може бути стримуючим фактором для протиправних дій деяких «світу цього».

Види міжособистісних відносин та їх специфіка в авіаційному колективі. Конфлікт та шляхи його вирішення.
Існує безліч видів взаємин. До процесів взаємодії членів колективу ставиться керівництво і лідерство, формування групової думки, згуртованість, конфлікти і т. д. Атмосфера усередині колективу може бути дружньою або ворожої яка залежить від відбуваються взаємодій між людьми. Взагалі спілкування між двома індивідами може бути дуже складним. Бути шанованим і всіма коханою людиною в колективі це пекельна праця, який вимагає постійної роботи над собою. Дейл Корнеги написав цілу книжку по якій можна вчитися як взаємодіяти з людьми. Нейл Смелзер писав у своїй книзі, що всі міжособистісні взаємодії можна розглядати через декілька теорій.


Теорія

Теоретик

Основна ідея

Теорія обміну

Джордж Хоумас

Люди взаємодіють один з одним на основі свого досвіду, зважуючи можливі винагороди і витрати.

Символічний інтеракціонізм

Джордж Герберт Мід, Герберт Блумер

Поведінка людей по відношенню один до одного і предметів навколишнього світу визначаються тим значенням, яке вони їм надають.

Управління враженнями

Ервін Гоффман

Соціальні ситуації нагадують драматичні спектаклі, в яких актори прагнуть створювати і підтримувати сприятливі враження.

Психоаналітична теорія

Зігмкнд Фрейд

На міжособистісне взаємодія надають глибоке вплив поняття, засвоєні в ранньому дитинстві, і конфлікти, пережиті в цей період.

Специфіка взаємовідносин людей в авіаційному колективі я вважаю в тому, що люди пов'язані один до одного з неприязню, в виду професійної необхідності можуть опинитися разом, на довгий час. Т. до планіровщіца, не враховуючи їх міжособистісних відносин, може поставити їх у рейс, у відрядження в одній бригаді, а це напевно призведе до конфлікту, що в свою чергу відіб'ється на якості обслуговування пасажирів, якщо це стюардеса. Уявімо ситуацію: дівчатка, які летять VIP рейсом, знаходяться в конфлікті один з одним. Перебуваючи в агресивному стані під впливом цієї конфліктної ситуації, дівчині обслуговуючого головного пасажира достатньо одного недоброзичливого погляду і його настрій зіпсовано. А якщо цей пасажир летить на переговори, що стосуються долно долі будь-якого підприємства, якщо від цих переговорів залежать долі багатьох людей? Я думаю, що результат буде плачевним.

Якщо ж в конфліктній ситуації перебуває пілот або борт інженер, то про наслідки навіть страшно думати. Тому я вважаю, що головною специфікою в авіаційному колективі є міжособистісні взаємини, людський фактор, який не можна залишати без уваги керівникам.
Отже, якщо дві людини не перетравлюють одне одного все-таки опинилися разом можна припустити, що буде конфлікт. Але його можна уникнути, якщо хто — то виявиться досить розумним, интелегентности і освіченою людиною. Адже як стверджував Дейл Корнеги, у дев'яноста дев'яти випадках зі ста люди ні в чому себе не докоряють, як би не праві вони ні були. Тому, якщо ми хочемо уникнути конфлікту, марно кого — то в чому то дорікати. Замість того щоб засуджувати людей треба спробувати зрозуміти їх. «Все зрозуміти — значить, все пробачити»

Кожна людина хоче бути оціненим і тому потрібно щиро і чесно висловлювати своє схвалення тим людям, які цього заслуговують.
Бути привітним, усміхненим людиною, щиро цікавитися людьми. Намагатися запам'ятовувати і називати людей по іменах. Пам'ятати, що ім'я людини — це найбільш солодкий для нього звук на будь-якій мові. Бути хорошим слухачем. Заохочувати інших говорити про себе. Т. до будь-якої людини складно змусити змінити свою думку, то суперечка ні до чого не призведе, тому краще не сперечатися. А виявляти повагу до думки вашого співрозмовника.

Всі конфлікти класифікуються в залежності від зон розбіжності:
1) особистісний
2) міжособистісний
3) міжгруповий
4) конфлікт приналежності
5) конфлікт із зовнішнім середовищем
Будь-який конфлікт має три стадії протікання:
1) передконфліктна ситуація
2) безпосередньо конфлікт
3) стадія вирішення конфлікту


Важливим є перша стадія оскільки при правильному виборі стратегії, способів дії можна запобігти виникає конфлікт.
Друга стадія характеризується наявністю інциденту, дії спрямованого на зміни поведінки суперників. Діляться на дві групи: 1) дії суперників в конфлікті, що носять відкритий характер. 2) приховані дії суперників.
За своїм внутрішнім змістом соціальні конфлікти діляться на раціональні та емоційні.

Саме по собі лідерство — це прояв індивідом його здібності, особистісних якостей у поведінці, відповідним ролі лідера. Тобто його індивідуальні якості повинні бути видающімеся в порівнянні з якостями інших. Він повинен мати багато якостей головним з яких має бути вміння чинити на людей вплив і схиляти їх до своєї точки зору. Вміти чітко організувати роботу, дії і приносити користь колективу.

Дослідник Р. Белзом стверджував, що лідери бувають інструментальні (ділові) та емоційні.

Дейл Корнеги дає прекрасні поради людям які прагнуть розвинути в собі лідерські якості в своїй книзі під назвою «Як завойовувати друзів і впливати на людей». У цій же книзі у частині четвертій він описує 9 правил дотримання яких дозволяє впливати на людей не ображаючи і не викликаючи в них почуття образи а це дуже важливо вміти керівним працівникам. Дотримання всіх цих правил, а так само вміння впливати на інших людей, убезпечить від проблем регуляції міжособистісних відносин, які виникають тільки від невміння спілкуватися з людьми.


Список використаної літератури:
1) Нейл Смелзер Соціологія 1994р.
2) Дейл Карнегі «Як завойовувати друзів і впливати на людей».
3) М. С. Комаров Введення в соціологію.
4) С. С. Фролов Соціологія. Підручник для вузів.

Перекладено порталом © за допомогою translate . google . com .

Редактор: Адаманов Дамир.

Оригинал : / 20

еще рефераты
Еще работы по социологии