Реферат: Веде засідання Голова Верховної Ради України литвин в. М



ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ П’ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

1 липня 2003 року, 10.05 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЛИТВИН В.М.


ГОЛОВА. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:06:56

Зареєструвалося -431

У залі зареєструвався 431 народний депутат. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народного депутата України Гаврилюка Василя Васильовича. Давайте привітаємо його, тим більше, що йому сьогодні 33 роки виповнилося. (О п л е с к и).

Шановні народні депутати, 24 червня 2003 року Центральна виборча комісія зареєструвала народним депутатом України Кульчинського Миколу Георгійовича, обраного 31 березня 2002 року у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі від виборчого блоку політичних партій - блок Віктора Ющенка "Наша Україна".

Відповідно до статті 79 Конституції України перед вступом на посаду народні депутати України складають присягу перед Верховною Радою України.

Для складення присяги на трибуну запрошується народний депутат України Кульчинський Микола Георгійович. Будь ласка, є Микола Георгійович? Прошу вас.


^ КУЛЬЧИНСЬКИЙ М.Г.

Присягаю на вірність Україні, зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватись Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників.


ГОЛОВА. Так, давайте привітаємо нашого колегу, шановні! (Оплески)

Шановні народні депутати! Відповідно до статті 2.5.2 Регламенту у вівторок ми маємо 45 хвилин для виступів уповноважених представників фракцій і груп з внесенням пропозицій, оголошенням запитів, заяв, повідомлень. Прошу представників фракцій і груп подати заяви на виступ. А я тим часом, коли немає заперечень, оголошу депутатські запити, що надійшли.

Надійшли запити народних депутатів України.

Іштвана Гайдоша до Прем`єр-міністра України щодо ситуації, що виникла у зв'язку з відсутністю фінансування робіт по створенню протипаводкового захисту в басейні ріки Тиса Закарпатської області. Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:09:49

За-97

Рішення прийнято.

Юрія Кармазіна до Прем`єр-міністра України щодо скасування окремих пунктів Постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 року номер 44 "Про затвердження такс на деревину, лісових порід, що відпускаються на пні і на живицю". Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:10:29

За-86

Рішення не прийнято.

Валерія Пустовойтенка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, голови Служби безпеки України з приводу неправомірних дій Міністерства транспорту України щодо підприємства Одеського морського торгового порту.

Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:11:02

За-93

Рішення прийнято.

Анатолія Франчука до Прем'єр-міністра України з приводу збитків нанесених підприємствам Б.............. завод та імені Чкалова Автономної Республіки Крим.

Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:11:31

За-19

Рішення не прийнято.

Юрія Кармазіна до Прем'єр-міністра України про притягнення до відповідальності окремих посадових осіб Державного комітету лісового господарства та його структурних підрозділів за службову недбалість нанесення збитків Державному бюджету.

Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:12:08

За-117

Рішення прийнято.

Анатолія Кукоби до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо відповідності чинному законодавству наказу Державного комітету України по земельних ресурсах від 23 травня 2003 року про створення єдиної системи реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі Державного земельного кадастру та вдосконалення структури державного підприємства Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах.

Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:12:57

За-46

Рішення не прийнято.

Василя Червонія та Сергія Олексіюка до Прем'єр-міністра України з приводу недостатнього вивчення предмету "Історія України" та антиукраїнські спроби керівників Міністерства освіти та науки скорочення курсу історії України у середніх та вищих учбових закладах України.

Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:13:33

За-115

Рішення прийнято.

Валерія Мішури до Прем'єр-міністра України щодо правомірності наказу голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України від 18 червня 2003 року про забезпечення мовлення державних телерадіокомпаній та на загальнонаціональних каналах "УТ-1” та "УТ-2".

Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:14:15

За-108

Рішення прийнято. Анатолія Наливайка до Генерального прокурора України щодо порушення чинного законодавства деякими посадовими особами. Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:14:46

За-91

Рішення прийнято.

Володимира Пузакова до Генерального прокурора України, голови Вищого господарського суду України щодо повернення коштів ветеранам війни і праці Фонду "Наукова зміна" Національної академії наук України та іншим вкладникам "Укрхарчопромбанку" у зв'язку з його ліквідацією.

Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:15:21

За-102

Рішення прийнято.

Миколи Круця до міністра охорони здоров'я України щодо виділення автомобілів для протезування дітей з особливими потребами. Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:15:51

За-163

Рішення прийнято.

Анатолія Наливайка до голови Державного департаменту з виконання покарань щодо порушення чинного законодавства деякими посадовими особами. Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:16:20

За-105

Рішення прийнято. Валентини Семенюк до Генерального прокурора України про невдоволення відповіддю Генеральної прокуратури України на виконання рішення спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації щодо забезпечення здійснення прокуратурою заходів по захисту майнових прав членів товариства військових мисливців та рибалок Збройних сил України. Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:17:00

За-117

Рішення прийнято.

Юрія Кармазіна до міністра внутрішніх справ України, заступника Генерального прокурора України Корнякової щодо перевірки та усунення фактів незаконного розпродажу об'єктів соціально-побутового призначення окремими посадовими особами Управління міністерства внутрішніх справ України у Львівській області, що нанесло державі матеріальних збитків в особливо великих розмірах та притягнення винних до відповідальності. Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:17:42

За-161

Рішення прийнято.

Богдана Костинюка до Прем'єр-міністра України про зростання цін і заходи для подолання продовольчої кризи.

Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:18:08

За-147

Рішення прийнято.

Володимира Оніщука до Генерального прокурора України про факти розкрадання колективного майна товариства обмеженої відповідальності "Україна" Великомихайлівського району Одеської області.

Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:18:37

За-90

Рішення прийнято.

Знову ж таки Володимира Оніщука до Генерального прокурора України про факти незаконного вирубування лісу у Цебряковському лісовому господарстві Великомихацлівському районі Одеської області.

Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:19:07

За-108

Рішення прийнято.

Олега Тягнибока до Прем'єр-міністр України про невикористання реальних можливостей і лікування, оздоровлення дітей з різними захворюваннями, які виникли в результаті послаблення імунітету викликаного Чорнобильською катастрофою. Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:19:41

За-151

Рішення прийнято.

Олега Тягнибока до Київського міського голови, голови Федерації профспілок України про ліквідацію зображення Державного Гербу неіснуючої держави СРСР на фасаді центрального будинку профспілок України. Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:20:15

За-119

Рішення прийнято.

Юрія Кармазіна - до Прем'єр-міністра України щодо відновлення справедливості та відміни скасування надбавок до пенсій за особливі умови служби військовослужбовцям, звільненим в запас.

Ставлю на голосування про направлення запиту.


10:20:46

За-171

Рішення прийнято.

Переходимо до виступів, з процедури, будь ласка, Валентин Матвєєв - голова комітету.


10:21:01

^ МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги!

Я в черговий раз хочу привернути увагу до того, що при проведенні голосувань щодо депутатських запитів у нас порушується процедура. Тобто не витримуються вимоги чинного Регламенту, зокрема статті 8.3.2, де чітко зазначено, що одночасно народний депутат може внести не більше двох запитів. І посилання при цьому на положення Конституції взагалі не можуть тут бути визначеними.

Тому я прошу, Володимире Михайловичу, тим більше, що ви давали доручення Секретаріату Верховної Ради, вірніше, Апарату про те, щоб не було таких порушень при проведенні голосувань щодо депутатських запитів. Дякую.


ГОЛОВА. Я прошу народних депутатів під час голосування депутатських запитів не подавати безпосередньо сюди, до президії, а Секретаріат прошу посилити контроль, щоб не більше двох запитів було від одного народного депутата. Зауваження цілком справедливе.

Переходимо до виступів представників фракцій, з заявами, запитами, повідомленнями.

Слово має Ващук Катерина Тимофіївна - Керівник депутатської фракції Аграрної партії України. Наступним буде виступати Симоненко Петро Миколайович.


10:22:42

^ ВАЩУК К.Т.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати!

Останні тижні ми всі з вами стали свідками і учасниками великого ажіотажу на ринку продовольчої продукції навколо борошна, круп, цукру. Це і в центрі і в регіонах. Вишукались великі черги там, де ще вчора їх не було.

Аграрники попереджували про таку сумну ситуацію, яка має бути, і не один раз. Ми з вами у цій залі розробили і прийняли Закон про зерно і ринок зерна, в якому чітко записали, що має бути створений у державі інтервенційний фонд, має бути створений недоторканий державний резерв або державний запас цих продуктів. Яка ж була ситуація?

Минулого року ні звернення фракції до уряду з цієї трибуни, ні особисті зустрічі з урядом, і з Анатолієм Кириловичем Кінахом, на жаль, не дали ніяких результатів. Ми не організували у державі закупівлі до державного резерву, інтервенційного фонду, не організували заставної закупівлі зерна. Зерно у селян скупили за безцінь, по 200-300 гривень і воно сьогодні реалізується по 900-1000 гривень. Раз немає державного запасу, можна розіграти карту на ринку. Це відповідь тим, хто каже, що сьогодні ринок може відрегулювати все.

Шановні колеги! Від нас залежить буде багато аби ці помилки не повторилися і в цей рік. Ми не можемо на одні й ті самі граблі наступати безкінечно. Має бути у державному бюджеті передбачені кошти не менше 450 мільйонів для формування хоча б двох-трьохмісячного запасу хліба, борошна, круп, цукру і взагалі товарів першої необхідності. Це ми маємо усі пам'ятати нині. Бо коли голосується за бюджет, усі за цю статтю забувають.

Друге. Небагато й ужинок цього року. І нам буде непросто утримати ринок продуктів. Хочеться, щоб ми про це пам'ятали, приймаючи зараз закони.

Я вдячна і всі аграрії Володимиру Михайловичу Литвину, під його керівництвом минулого тижня була проведена нарада, на якій ми конкретно визначили, які закони не слова, не лозунги, а закони негайно можуть вплинути на ситуацію на селі.

Ми пропонуємо відтермінувати сплату до бюджету податків. Відтермінувати або зняти взагалі штрафні санкції на сплату на електроенергію, на несплачені податку у зв'язку з тим неурожаєм, тою економічною ситуацією, яка склалася на селі, а законами про фіксований податок, податок на додану вартість, про підтримку виробництва і розвитку ринку аграрної продукції і іншими, їх шість, вони заплановані на середу і четвер для розгляду у Верховній Раді. Ми можемо суттєво вплинути на економічну ситуацію і реальну на підтримку села. Дякую.


ГОЛОВА. Дякую. Петро Миколайович Симоненко, керівник депутатської фракції комуністів України. Підготуватися Бондаренку Григорію.


10:26:37

^ СИМОНЕНКО П.М.

Шановні виборці, шановні колеги! Ми, комуністи-депутати, вважаємо своїм громадянським обов’язком заявити наступне. Україні і нашому працелюбному народу сьогодні загрожує реально голод. Люди кинуті на призволяще перед щоденним зростанням цін на продукти харчування. Аналіз причин такого стану дає підстави щиро заявити, що суттєве зниження врожаїв сільськогосподарських культур в цьому році зумовлена не несприятливими кліматичними умовами, а є наслідком руйнівної антинародної політики, політики нинішньої влади. Влада має відповідати за примусовий розвал великотоварного виробництва, знищення та розкрадання основних виробничих фондів, об'єктів соціальної сфери села, хижацьке використання земель так званими ефективними власниками з метою одержання максимального прибутку.

Сьогоднішній стан на селі - це і результат спланованого знищення меліоративних систем та споруд, як зробили на Херсонщині, порушення науково-обгрунтованих сівозмін, нехтування виконання і заходів щодо забезпечення родючості грунтів. Цією владою підтримується неймовірний диспаритет цін на продукцію сільськогосподарського виробництва і промисловості, ігнорується запровадження державного замовлення на основні види сільськогосподарської продукції і стратегічні резерви насінних фондів.

Нинішня влада нав'язує продаж землі, сприяла і сприяє масовій появі випадкових, непідготовлених до роботи на селі так званих ефективних власників, які є могильщиками сільськогосподарської галузі і цілеспрямований терор проводиться щодо керівників, які відстоюють збереження колективних форм власності і господарювання.

Влада, вона сьогодні на чолі з кримінально-мафіозними кланами не переймається відповідальністю за наслідки того, що відбувається на селі. Тому фракція комуністів вимагає: по-перше, відкласти всі інші питання і провести термінове засідання Верховної Ради, розглянути ситуацію в АПК і заходи уряду. Це засідання повинно проводитися за участю прем'єра, його заступників, а також заслухати звіт міністра економіки Хорошоковського. Я звертаюсь до вас, шановні колеги!

Вже два місяці вся Україна знає, що немає і не буде врожаю. Чому Міністерство економіки нічим не займалося для того, щоб забезпечувати належний контроль щодо ціноутворення і того, що відбувається сьогодні в державі?

Ми повинні сьогодні заслухати Митний комітет і спитати: а чому це триста різних комерційних структур вивозили за кордон зерно? Сьогодні вимагають з бюджету витягнути ще додаткові гроші за те, що вони експортували зерно, а держава сьогодні знищує власний народ завдяки цій політиці? Ми повинні спитати Службу безпеки сьогодні, чому така ситуація відбулася? Чому, так скажемо, Рада національної безпеки України на чолі тоді з Марчуком не спрогнозувала цю ситуацію?

Я також хотів би запропонувати, сьогодні ми повинні прийняти це рішення, це - відповідальне рішення: треба зупинити терміново всі ті реформи, які започаткував Президент і його прибічники. І сьогодні розглянути реально, що і як можна зробити, але зупинити ..... реформ.

Сьогодні треба прийняти програму "Врятування аграрного сектору". Сьогодні законодавчо треба заборонити зростання цін на хліб. І я прошу вас, шановні депутати, підтримайте пропозицію комуністів: накласти мораторій сьогодні на підвищення цін на хліб і іншу продукцію.

Генеральній прокуратурі порушити треба, розібратися і порушити кримінальні справи за фактом скоєних злочинів щодо державних посадовців, які спланували це знищення.

Ми закликаємо всіх наших прихильників сьогодні, громадян України, терміново приєднатися до ініціатив комуністів на місцях і провести акції громадянської непокори проти цієї політики свавілля відносно цін комерційних ділків і які збагачуються сьогодні на горі і біді нашого народу.

Фракція комуністів ще раз закликає терміново провести засідання і після цього тільки розглядати інші питання. Дякую.


Засідання веде ЗІНЧЕНКО О.О.


ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Бондаренко від групи "Європейський вибір", підготуватися Олександру Морозу.

Прошу дотримуватися регламенту.


10:30:52

^ БОНДАРЕНКО Г.І.

Шановний головуючий, шановні народні депутати. Вийти на цю трибуну мене змусила щойно поїздка по Київщині, по моєму виборчому округу.

Хоч як загострилося питання про врожай, про ціни на крупи, на цукор, про що говорила тільки що мій колега, говоритиму про інше.

Недавно в школах гриміли випускні бали. Раніше відзначали останній дзвінок. Усюди були високі гості. Перші особи, другі, ті, що й не перші, але й не другі. Відомий вислів. Місцевого начальства - море. Розхвильовані директори губилися. Не знали куди кого посадити.

А ось біль і розпач демонструють зараз, коли скінчилися урочисті і що день, то у них більше клопоту, тривожніше на душі. Одні розбиті шибки невзмозі засклити, в інших - дах тече. Треба десяток черепичин. Нізащо купити. І всім пече газифікація. Газ через дорогу, але школу опалювати нема, не можуть, бракує коштів всього-навсього півтори, дві тисячі гривень. А тепер шановні, прошу пригадати, як нас обирали депутатами, особливо мажоритарщиків.

Сподіваюсь пам'ятаєте ту незатишність та холоднечу. І будинках культури, тим більше в клубах, всі обіцяли, що зробимо, поліпшимо. А залишилося все, як було.

Щодо ФАПів, то стосовно них обіцянок не було. Начальство здорове, до медиків не заглядає. А ФАПам, окрім газу, ще й водогін потрібний. Без води тут просто не обійтися.

І уявімо тепер, що оці негаразди так і залишаться. Тисячу школярів опиняться в холоді на протягах. Зійдуть нанівець зусилля, яких ми доклали в цьому залі, розв'язати проблему оздоровлення дітей. І що скажуть батько й мати, що робили все можливе і неможливе, аби добре підготувати дитину до школи.

І як сприймається політична реформа тими, хто замерзатиме в холодних ФАПах? Чи молоддю, яка потроху забуває, що таке танці в клубі?

Наголошую: маю на увазі не ремонти чи будівництво, які вимагають серйозного фінансування. Йдеться про дріб'язок, що не потребує великих коштів, але торкається мільйонів людей і завдяки цьому набуває державної ваги.

Я зробив деякий аналіз на моєму виборчому окрузі. Тьма-тьмуща малозатратних, але вкрай необхідних робіт. Є об'єкти, що потребують лише 2 - 3 тисячі гривень, а служать тисячам людей. У Володарському районі, наприклад, 8 таких об'єктів. Це школи, лікарні, дитсадки. У Тетієвському районі 7 таких газофікованих сіл, ФАПів, які без газу. А вартість підводного газопроводу не перевищує 5 тисяч гривень. По округу для означених робіт потрібно ні багато ні мало - десь біля 50-ти тисяч, для області - біля 2 тисяч. По Україні ця сума складає, певно, кілька мільйонів.

Переконаний: такі гроші можна вишукати, передусім на місцях. При потребі можна внести зміни до Держбюджету. З цією метою доцільно створити в Кабінеті Міністрів на місцях повні робочі групи. Склад урядовий очевидний: віце-прем'єр-міністри і три міністра: освіти, науки, охорони здоров'я, культури і мистецтва.


ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.


БОНДАРЕНКО Г.І. Могли б підключитися і наші профільні комітети.

Прошу цей виступ вважати депутатським запитом Прем'єр-міністру України. Дякую за увагу.


ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово має Олександр Олександрович Мороз. Підготуватись Губському.


10:34:53

^ МОРОЗ О.О.

Шановні колеги, шановні радіослухачі. Я не хочу робити заяву від фракції, тому що ми з цього приводу, з приводу продовольчої проблеми робили кілька заяв. У вересні минулого року ми попереджали про те, що влада, державні адміністрації примушують селян приписувати вал урожаю для того, щоб збити ціну на хліб. І наслідки будуть плачевні, ми про це говорили рік тому. Ми вимагали закупівлю 2,5 мільйонів тон зерна до держрезерву. Все спущена на гальмах. У березні ми повторили висновок про те, що уряд і Президент нічого не роблять у цьому напрямку. Уряд обійшовся загальними розмовами про проблему. Місяць тому виступити із заявою про загрозу голоду в Україні. Знову нічого немає. Що в результаті трапилося?

За рахунок діяльності державних адміністрацій перш за все збиті ціни і пограбовано селян приблизно на 7 мільярдів гривень. Це підтверджено розрахунками. Ті, хто пограбував, тепер запускає спекулятивну схему, щоб ще раз вийняти 7 мільярдів уже у населення в основному міського, та й не тільки міського, цінах на хліб. Розмови про те, як збити, які робляться з телебачення представниками уряду нічого не варті. Перевірка, яку зробили наші спеціалісти, показала, що елеватори пусті ті, де мають зберігати державний резерв. Невипадково гінців послали до Казахстану до інших республік, аби десь, щось прикупити.

Я переконаний, і фракція вимагає, що сьогодні треба зібрати всіх: Кабінет Міністрів, сьогодні провести нараду з керівниками фракцій і комітетів, визначити, що треба зробити з боку Верховної Ради, що треба зробити урядом. Збити ціну можна сьогодні. І Катерина Тимофіївна, ваш віце-прем'єр, який працював і раніше, міг би давним-давно звернутися із постановою Кабінету Міністрів, яка доручає державним адміністраціям на місцях регулювати ціни на муку і крупи. Так от в чому причина, чому під прикриттям адміністрації, уряду, міністерств і відомств відверто на очах здійснюється от така афера, якої ще світ не знав. Це тільки свідчить про те, що економічна і політична система не відповідають потребам суспільства.

Я назву кілька цифр тільки. За останні 10 днів на хліб ціни підвищилися по Україні в 1,5-1,8 рази, на муку - 2-2,5 рази, на крупи - 2-3 рази. Буханка хліба коштує 3 гривні кілограмова. Крупи піднялися, закуповували гречку по гривні за кілограм, продають сьогодні по 6 гривень за кілограм. Це ідіотизм економічний, якщо говорити простіше про те, що робиться сьогодні в Україні.

Тому фракція буде вважати вичерпаним питання, коли знайдуться можливості селянам повернути вкрадені 7 мільярдів гривень, і коли повернуться ціни на позиції 1 січня нинішнього року.

Я ще раз закликаю депутатів вимагати зустрічі із урядом сьогодні для того, щоб можна було знайти адекватні заходи, щоб уряд не займався дурницями, організацією протягування через парламент і Конституційний Суд змін необхідних Президенту до Конституції, а займався тими питаннями, за якими відповідає функціонально.


ГОЛОВА. Богдан Губський від депутатської групи "Народовладдя", будь ласка. Підготуватися Юлії Тимошенко.


10:38:52

^ ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Дозвольте оприлюднити заяву депутатської групи "Народовладдя" з приводу останніх подій на споживчому ринку України і неординарної ситуації, яка виникла в українському суспільстві в цьому зв'язку.

"Депутатська група "Народовладдя" неодноразово висловлювала стурбованість наростанням негативних явищ в агропромисловому комплексі. Сьогодні ж основні продовольчі товари, які допомагають виживати багатьом громадянам України, нині для них стають фактично недосяжними. Адже ми бачимо, що за останні два місяці ціна на цукор більш, ніж на 30 відсотків піднялася і досягла вже сьогодні понад 4,5 гривні за кілограм, борошно і хліб подорожчали майже на 50 відсотків, крупи, включаючи гречану, - майже в 3 рази, а тим часом середня номінальна заробітна плата за травень, наприклад, зросла десь на 3,9 лише відсотків.

З огляду на те, що гречана крупа - це чи не єдиний продукт харчування хворих на діабет, для великої частки українців такий стрибок цін означає голодне животіння.

На наш погляд, очевидним є також прорахунків здійснення агромпромислової політики держави, зокрема, в сфері експортно-імпортних операцій. Так, не зважаючи на поганий, песимістичний прогноз по врожаю і не зважаючи на дефіцит зерна в Україні, тільки з початку цього року за межі держави вивезено майже 2 млн.тонн збіжжя.

Наслідки такої загальної ситуації важко передбачити. Опинилася під загрозою зриву і досягнута державою соціальна стабілізація і стійка тенденція економічного зростання. Завдано, з нашої точки зору, відчутного удару по тільки-но створеному конструктивному механізму співпраці, ефективної, підкреслюю, співпраці законодавчої і виконавчої гілок влади.

Діяльність же органів виконавчої влади, що відповідають за стан справ на селі і їх підрозділів на місцях, нині все більше зводиться до традиційних нарікань на примхи погоди, сумнозвісної констатації школи, і, що дуже важливо, на використання адміністративного ресурсу.

Ми абсолютно чітко переконані, заборонами, погрозами, адміністративним тиском на виробників продуктів харчування ми лише роздмухаємо вітер на прилавках, а з ним збуримо масові соціальні пристрасті.

З огляду на накопичений досвід плідної співпраці Кабінету Міністрів з Верховною Радою депутатська група "Народовладдя" закликає негайно прийняти спільні, неординарні рішення для насичення продовольчого ринку необхідними продуктами. Економічними, підкреслюю, економічними важелями забезпечити стабільність цінової політики і посилити конкретну відповідальність за наслідки деструктивної політики і дестабілізації в економіці агропромислового комплексу.

Ми зобов'язані скоординувати зусилля влади, нарешті, набратися спільного державницького розуму, упереджувати, підкреслюю це слово, упереджувати негативні явища в стратегічній для нашої держави сільськогосподарсьскій галузі. Інакше нинішня ситуація на ринку продовольства може набути, на жаль, незворотних наслідків. Дякую за увагу.


ГОЛОВА. Слово має Юлія Тимошенко - Керівник депутатської фракції

Блок Юлії Тимошенко, підготуватися Шуфричу.


10:42:19

^ ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Я хочу...


ГОЛОВА. Прошу уваги!


ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу звернути вашу увагу на те, що сьогодні 1 засідання Верховної Ради після того, як в країні розпочалася криза з цінами на продукти харчування. І зараз десятки мільйонів людей сидять біля радіо для того, щоб послухати що Верховна Рада в цей перший день своєї роботи буде задіювати для того, щоб призупинити це горе, з яким сьогодні кожна людина практично стикнулася. Я думаю, що тим людям, яким зараз слухають радіо, не потрібно розповідати про тисячні черги за продовольством, тому що вони в цих чергах стоять. Їм не потрібно розповідати про те, що в 5-6 разів збільшилася вартість на ці продукти, бо вони за це платять і вони це знають краще нас.

Мова йде про те, що вони хочуть почути, що ми сьогодні з вами можемо зробити для них, що ми можемо зробити, щоб припинити таку жахливу ситуацію.

Багато людей живуть в селі і розуміють, що засухи, заморозки і саранча є і в інших цивілізованих країнах, але ж це не призводить до руйнації врожаїв. І це значить, що просто не організоване сільськогосподарське виробництво.

Ми чудово знаємо, що спекулянти є в кожній країні, але ж у жодній цивілізованій країні, крім України, ці спекулянти не можуть робити на ринках те, що робиться сьогодні. Сьогодні відкритий світовий ринок і забезпечити крупами, і борошном, зерном, для світу - це не проблема в Україні. Головне зараз нам визначитися, як працювати.

І тому наша пропозиція наступна. Сьогодні о 14 годині провести термінову нараду лідерів фракцій, лідерів комітетів і керівників уряду стосовно відпрацювання абсолютно чіткого переліку питань конкретних постанов і законопроектів, які ми маємо прийняти сьогодні. На сьогодні відкласти всі без виключення питання, які не пов'язані з кризою, яка сьогодні є в Україні. Я думаю, що ми можемо зробити елементарні речі. Ціни, які сьогодні є в країні, не пов'язані ні з якими ринковими проявами, ми це з вами знаємо. Це не є ринок.

Ми маємо сьогодні розглянути питання індикативних тимчасових цін. Ми маємо розглянути питання зняття всіх перешкод для здійснення імпорту тих сільгосппродуктів, які потрібні. Ми маємо сьогодні вивчити, що є в держрезерві. Маємо отримати перелік тих оптових постачальників в Україну, які сьогодні мають запаси і багато іншого.

І тому, Володимире Михайловичу, я вас прошу зараз поставити прямо зараз на голосування питання про те, щоб у 14.00 сьогодні провести спільну нараду уряду і парламенту, обов'язково оголосити публічно, які фракції підтримали це, які не підтримали для того, щоб люди знали, як парламент реагує. У 14.00 відпрацювати пропозиції і до кінця дня в парламенті прийняти ті необхідні постанови і законопроекти. Ми маємо створити безумовно динамічну групу в парламенті, яка буде реагувати на всі пропозиції уряду і парламенту. Надзвичайні події потребують надзвичайних дій від нас всіх.

Я дякую за увагу і чекаю, щоб поставили на голосування питання на 14 годину спільну нараду.


ГОЛОВА. Слово має уповноважений від фракції Соціал-демократичної партії України об'єднаної Нестор Іванович Шуфрич. Підготуватися - Сушкевичу.


10:46:35

^ ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний головуючий, шановні колеги. Фракція об'єднаних соціал-демократів погоджується з тим, що ми не можемо з осторонь дивитися за тим критичним станом, який зараз є на селі, і ми звертаємось до Верховної Ради з приводу того, щоб сьогодні знайти можливість обговорити це питання і виробити конкретні заходи щодо врегулювання ситуації, яка сталася навколо цін на хліб і інші продукти.

Шановні колеги! Позавчора в неділю в місті Мукачеве Закарпатської області відбулися вибори міського голови. Цікавий той факт, що міська влада реально сьогодні знаходиться в руках "Нашої України", яка не раз після кожних чергових або позачергових виборів звинувачувала владу в тому, що вона порушує закони про вибори. Цікавий є той факт, що територіальна комісія і 90 відсотків дільничних комісій були створені зі складу людей, які прямо залежать від міської влади або комерційних структур, які підпорядковані ......., яку заснували народний депутат України Віктор Балога і його оточення, в тому числі і кандидат від "Нашої України" Віктор Питьовка.

Від лівих партій, центристських партій і блоку Юлії Тимошенко було висунуто кандидата Ернеста Нусера. Я хочу сказати, зараз не будемо коментувати сам виборчий процес і агітацію за кандидата від "Нашої України" в день голосування. Я вітаю наявність 12 народних депутатів від "Нашої України" і уповноваженої х прав людини і дводенне перебування Віктора Ющенка під час виборів, адже вони мали можливість самі побачити, що відбувалося під час підрахунку голосування.

Коли з'ясувалося, що виграє кандидат від лівих партій, партій центру і блоку Юлії Тимошенко, на одинадцяти дільницях призупинили підрахунок голосів, зібрали бюлетені і без оголошення підсумку голосування відвезли в невідомому напрямку бюлетені. В трьох участках було з трьох дільниць було видворено працівників міліції, які забезпечували порядок під час голосування. Спостерігачів від Ернеста Нусера з дванадцяти дільниць було рішенням дільничних комісій видворено за межі дільниці під час голосування. Я вже не говорю про те, що загально відомі факти знаходження тротилових мін напередодні виборів, а також попередження народних депутатів від "Нашої України" щодо замінування обласного управління УМВСу.

Шановні колеги, я переконаний, що те, що відбулося, превзошло всі можливості і порушення. Ми стали свідками максимуму порушень, які тільки можливі. Сподіваюся, що справедливий Мукачівський суд поставить крапку на цьому питанні. Цікавий є той факт, що прокурор міста Мукачево у день виборів терміново відбув у відрядження до Генеральної прокуратури. Хочу, щоб Генеральний прокурор України дав відповідно оцінку діям правоохоронних органів. Дякую.


ГОЛОВА. Давайте таким чином домовимося. Репліку, зараз виступлять три чоловіки, ви із реплікою виступите. Домовились? Ну, ладно Петро Олійник - репліка.


10:50:32

^ ОЛІЙНИК П.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні депутати. Вибори у місті Мукачево показали, що завершилось об'єднання кримінального світу і правоохоронної системи. Була майже, була побита журналіст СТБ Доброта, а міліція втекла. На мою вимогу бути поруч, міліція просто втекла, і вона залишилася із бандитами один на один. Провоковано начальником УВД області мінування всіх виборчих дільниць. В 15.00 передали каналу УТ-1, а телеграма прийшла в 15.30. Бандити заблокували вивіз бюлетенів з дільниць в територіальну комісію. Міліція тільки після нашого втручання розблокувала доставлення дільниць. Абсолютно не реагували суди на масовий підкуп виборців. В суді були свідки, які показали, що керівники служб, члени окремо взятої партії проводили підкуп. Володимире Михайловичу, висновки такі: нам потрібно створити слідчу комісію по роботі правоохоронної системи в Закарпатті. Дякую.


ГОЛОВА. Дякую.

Так, слово має Сушкевич Валерій. Ввімкніть мікрофон. Наступним буде виступати Віктор Ющенко.


10:51:49

^ СУШКЕВИЧ В.М.

Народний депутат Сушкевич. Депутатська фракція політичних партій "Промисловців та підприємців" і "Трудової України".

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, хочу привернути вашу увагу до одного, на мій погляд, абсолютно незрозумілого факту у роботі парламенту. Всі ми обирались під час виборчої кампанії, обіцяли, і це тепер в засобах масової інформації, віддаємо належне соціальним проблемам. І це правильно, і це необхідно, тому що це найбільш хвилює наш народ.

Але що відбувається в залі. В залі, на жаль, зовсім інше. В залі має надзвичайно сумна, антисоціальна традиція. Шановні колеги, практично завжди соціальні питання, які стосуються ветеранів, інвалідів, пенсіонерів, вони плануються в порядку денному наприкінці. І практично або не залишається часу, або кілька, всього кілька законопроектів розглядається в порядку денному.

І щоб не бути голословним, я живі приклади, дуже акцентовані приклади. Є багатостраждальний законопроект колеги Нощенка щодо внесення змін до Закону про статус ветеранів і гарантії соціального захисту. Цей законопроект підготовлений та поданий народним депутатом ще в січні з метою до 9 травня, Дня Перемоги, законодавчо врегулювати і вдосконалити порядок виплати щорічної разової допомоги інвалідам війни.

Що було зроблено? Після розгляду профільним комітетом цей законопроект тричі, тричі планувався до розгляду: намагались встигнути все-таки до 9 травня. Але на пленарному засіданні завжди він був передостанній і черга до нього не доходила. Лише 20 травня, тобто після Дня Перемоги, він був розглянутий в першому читанні і ще через місяць прийнятий у другому. Тобто далеко після того, як було 9 Травня. І такий запізнілий подарунок зробила Верховна Рада для наших ветеранів війни.

Ще один дуже яскравий і сумний приклад. Законопроект народного депутат Фельдмана, який стосується дітей-інвалідів. Цей законопроект регулював і давав змогу удосконалити порядок надання цієї державної допомоги дітям-інвалідам. Цей законопроект підготовлений у листопаді минулого року. Після розгляду профільним комітетом він більш ніж два з половиною місяці чекав своєї черги, щоб бути розглянутим в пленарному засіданні. При цьому розгляд його планувався тричі 18 березня наприкінці дня, 2 квітня і 13 травня. До речі, вівторок 13 травня перед ним було заплановано розгляд: мисливське госп
еще рефераты
Еще работы по разное