Реферат: Історія компанії БелАЗ

Історія заснування, розвитку, логотип, салоган компанії Історія компанії БелАЗ

БелАЗ- кожен третій кар'єрний самоскид у світі.

Республіканське унітарне виробниче підприємство «Білоруський автомобільний завод» є підприємством, заснованим на державній формі власності, що знаходяться у віданні Міністерства промисловості Республіки Білорусь та розташований за адресою: 222160, м. Жодіно, Мінської області, вул.40 років Жовтня, 4.

Завод у своїй діяльності керується законами Республіки Білорусь, указами Президента Республіки Білорусь, наказами Міністерства промисловості Республіки Білорусь, іншими нормативними актами та статутом заводу РУПП «Білоруський автомобільний завод».

Основними видами діяльності є: гарантійне і фірмове обслуговування продукції БелАЗ (самоскидів, навантажувачів та ін), організація і ремонт вузлів і агрегатів самоскидів, постачання та збут запасних частин для ремонтно-експлуатаційних потреб та ін.

Передісторія Білоруського автомобільного заводу пов'язана з першою післявоєнною п'ятирічкою. Влітку 1947 р. неподалік від залізничної станції Жодіно і автостради Мінськ-Москва почалося будівництво заводу торф'яного машинобудування, перетвореного в 1951 р. в завод дорожніх і меліоративних машин «Дормаш», на базі якого через сім років і був створений Білоруський автомобільний завод з виробництва великовантажних автосамоскидів.

Чому завод назвали не ЖАЗ (жодинської автозавод), а БелАЗ (Білоруський автозавод), зрозуміло при простому вниканні в історію містечка Жодіно. Колись давно, в бородаті часи, ніякого Жодіно не було, а було селище Богуславове поле, яке було під володінням місцевої еліти Радзиволів. У 1958 році МАЗ (Мінський автозавод) передав виробництво своїх тоді ще 25-тонних самоскидів в цей самий Жодіно. Зроблено це було, швидше за все, тому, що сьогодні сам завод МАЗ (разом з братом-акробатом МЗКТ) в Мінську не вміщається всередині місцевої МКАД.Місто росло в міру приїзду всяких там робітників і прямо пропорційно збільшувалися обсяги виробництва. Але так як село містом ще не було, то й назвали «БелАЗ», тому що нерозумно називати марку самоскидів на ім'я якогось села, нехай в ній вони і випускаються… Тепер, коли Жодіно цілком собі нормальне місто за місцевими масштабами, завод було б резонно перейменувати, але марку «БелАЗ» знають всі, а ось ЖАЗ — ніхто не знає і, без належної реклами, довго не дізнається.

1951р Завод торф'яного машинобудування перепрофільований в завод дорожніх і меліоративних машин «Дормаш».

1958р Підприємство отримало нове ім'я — «Білоруський автомобільний завод». З воріт підприємства вийшов перший 25-тонний самоскид МАЗ-525

1960 Зібрані перші зразки самоскида МАЗ-530 вантажопідйомністю 40 тонн. Виготовлений 1000-й самоскид МАЗ-525. На підприємстві приступили до проектування «БелАЗ» — самоскидів принципово нової конструкції для розробки родовищ корисних копалин відкритим способом.

1961 Випущений перший дослідний зразок 27-тонного кар'єрного самоскида БелАЗ-540.

1962 Виготовлено дослідний зразок універсального трактора БелАЗ-550 потужністю 360 к.с.

1963 Удостоєний дипломом Комітету ВДНГ за розробку конструкції, виготовлення та випробування одноосьових тягачів БелАЗ-531. Виготовлено дослідний зразок самоскида БелАЗ-548 вантажопідйомністю 40 тонн.

1964 Випущений дослідний зразок дизель-троллейвоз вантажопідйомністю 65 т.

1965 р. на міжнародній виставці в Лейпцигу БелАЗ-540 відзначено Золотою медаллю. Розпочато промисловий випуск самоскида БелАЗ-540 вантажопідйомністю 27 тонн — базового самоскида класу вантажопідйомності 27-32 тонни.

1966 р. на Білоруському автозаводі приступили до серійного випуску самоскида БелАЗ-548А вантажопідйомністю 40 тонн — базового самоскида класу вантажопідйомності 40 — 45 тонн. Завод нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора. На міжнародній виставці в Пловдиві БелАЗ-540 нагороджений золотою медаллю.

1967 р. На ювілейній Лейціпгскій виставці 1000-на золоту медаль отримав самоскид БелАЗ-548А. Присудження державного знаку якості 27-тонному самоскиду БелАЗ-540.

1968 Присудження Державної премії СРСР. Лауреатами стали 11 працівників заводу.

1969 Розпочато серійне виробництво самоскида БелАЗ-549 вантажопідйомністю 75-80 тонн. Входження БелАЗу до ВО «БелавтоМАЗ».

1976 Постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР «Про заходи щодо прискорення створення потужностей з виробництва кар'єрних автомобілів самоскидів і автопоїздів великої й особливо великої вантажопідйомності».

1978 Завод приступив до серійного виробництва самоскида БелАЗ-7519 вантажопідйомністю 110 тонн — базового самоскида класу вантажопідйомності 110-120 тонн. Розпочато випуск аеродромних тягачів для буксирування літаків з злітною вагою 100 і 200 тонн.

1983 Розпочато серійне виробництво самоскида БелАЗ-75211 вантажопідйомністю 170 тонн — базового самоскида класу вантажопідйомності 170 — 200 тонн. Зібрано 1000-й самоскид БелАЗ-549 вантажопідйомністю 75 тонн.

1990 Випущений найбільший в історії Білоруського автомобільного заводу самоскид вантажопідйомністю 280 тонн.

1994 р. На підприємстві приступили до випуску самоскида БелАЗ-7555 вантажопідйомністю 55 тонн — головний моделі нового сімейства самоскидів.

1995 Білоруський автомобільний завод став Виробничим об'єднанням. ПО «БелАЗ» присуджена Міжнародна діамантова зірка якості Мексиканською національним інститутом маркетингу.

1996 р. На підприємстві приступили до випуску самоскида БелАЗ-75131 вантажопідйомністю 130 тонн — головний моделі нового сімейства самоскидів з електромеханічної трансмісією.

1997 ВО «БелАЗ» удостоєно 18-го Міжнародного призу «За технологію і якість Клубу лідерів торгівлі.

1998 р. За „БелАЗ“ нагороджено десятий Золотим призом Америки „За якість“.

2000 р. За „Белаз“ удостоєно нагороди „Кришталева Ніка“ за Міжнародною програмою „Партнерство заради Прогресу“, генеральному директорові ВО „БелАЗ“ П.Л. Марієвих присвоєно звання Директора року з врученням Диплому та Золотої медалі. За найбільший внесок у соціально-економічний розвиток Мінської області в 1999 році генеральний директор ВО „БелАЗ“ рішенням Міноблісполкома удостоєний Почесного диплома. Між ПО „БелАЗ“ і чеською фірмою „ALTA“, Чеським Експортним Банком підписані договори і угоди на поставку обладнання для 2 і 3 етапів реконструкції виробничого об'єднання „БелАЗ“.

2001 р. За „БелАЗ“ відвідав Президент Республіки Білорусь Олександр Григорович Лукашенко. Генеральному директору ВО „БелАЗ“ Павлу Лук'янович Марієвих присвоєно звання „Герой Білорусі“.

2002 р. Виготовлено дослідний зразок повнопривідного шарнірно-зчленованого самоскида БЕЛАЗ-7528 вантажопідйомністю 36 тонн., Генеральному директору ВО «БЕЛАЗ» П.Л. Марієву присвоєно звання «Почесний громадянин міста Жодіно».

Організаційно-управлінська структура підприємства

До складу виробничого об'єднання „БелАЗ“ входить республіканське унітарне виробниче підприємство „Білоруський автомобільний завод“, філія „Могилевський автомобільний завод імені С.М. Кірова“, республіканське виробничо-сервісне унітарне підприємство „БелАЗ-сервіс“. У структурі Білоруського автомобільного заводу знаходиться комплекс основних і допоміжних цехів, необхідних для виконання виробничого процесу виготовлення кар'єрної техніки, товарів народного споживання та інших видів продукції і надання послуг. До складу заводу входять управління та відділи, які забезпечують створення та освоєння нової техніки, техніко-економічне планування, облік, матеріально-технічне забезпечення, маркетингові дослідження, реалізацію продукції. Виготовлення деталей і вузлів автосамоскидів здійснюється за прогресивною технологією з використанням високопродуктивного і високоточного устаткування. На заводі є цех і ділянки програмних верстатом з системою централізованого обслуговування, дільниця лазерної обробки, автоматичні і потокові лінії. Йдуть роботи по впровадженню маніпуляторів і роботів на технологічних лініях, створення гнучких автоматизованих виробництв. Завод має свої експериментальний цех науково-технічного центру та управління інформаційних систем. Функції та завдання з організації та управління виробництвом на республіканському унітарному виробничому підприємстві „БелАЗ“ закріплені відповідними положеннями за конкретними підрозділами і посадовими інструкціями їх керівників.

Сьогоднішня стан

Завод займає 30% світового ринку кар'єрних самоскидів. У радянські часи реалізовувалося 5600 машин на рік, у 2008 р. — 1664. Однак попит на техніку, вироблену РУПП „Білоруський автомобільний завод“, зростає (рис.1).

Рис.1. Зміна рівня продажів автомобілів

Основним торговим партнером підприємства є Росія, у структурі експорту на її частку припадає понад 70% всієї реалізованої продукції. У країнах СНД (без Росії) реалізується 7,5%, в Європі — 4,8%, в Азії — 8,1%, в Африці — менше 1%, в Республіці Білорусь реалізується близько 5% всієї продукції (рис.2).

Рис.2. Ринки збуту продукції на експорт

Основною експортною продукцією є вантажні машини, в загальній сумі експорту на них припадає близько 85%. Сьогодні завод прагне активніше проявити себе в країнах Південно-Східної Азії — Китаї, В'єтнамі, Північній Кореї, де працюють відповідно близько 4000, 600 і 300 різного роду машин. У 2001 р. РУПП Білоруський автомобільний завод поставили 45 п'ятдесяти п'ятитонних самоскидів до Іраку на загальну суму близько 10 млн. у. е. У 2006 р. були зроблені перші поставки в Таїланд і Індонезію.

Продукція ПО „БелАЗ“ включає в себе:

— кар'єрні самоскиди вантажопідйомністю від 23 до 320 т;

— техніку для обслуговування гірничотранспортних робіт;

— будівельні і дорожні машини;

— техніку для підземних робіт;

— машини для металургійних підприємств;

— інше спеціальне важке транспортне обладнання.

Основний обсяг виробництва головного підприємства об'єднання — РУПП „Білоруський автомобільний завод“ складають кар'єрні самоскиди вантажопідйомністю 30-220 т і БелАЗ 320 т:

Самоскиди кар'єрні з гідромеханічною трансмісією вантажопідйомністю 30 т (БелАЗ-7540) і 45 т (БелАЗ-7547), 55-60 т (БелАЗ-7555) та 90 т (БелАЗ-7557) і самоскиди кар'єрні з електричною трансмісією 110-120 т ( БелАЗ-7514), 130-136 т (БелАЗ-7513), 220 т (БелАЗ-7530), 320 т (БелАЗ-7560) призначені для транспортування гірничої маси в розпушеному стані з технологічних дорогах на відкритих розробках корисних копалин з різними кліматичними умовами. Можуть використовуватися на будівництві великих промислових і гідротехнічних споруд, при спорудженні дорожньо-магістральних комплексів, а також у технологічних підрозділах підприємств переробної промисловості.

Основним споживачем кар'єрних самоскидів у всьому світі залишається гірничодобувна промисловість, добробут якої в значно мірою визначається рівнем світових цін на готову продукцію, тобто промислові метали, дорогоцінні метали, енергетична сировина. Зниження світових цін на це товари знижує обсяги продажів кар'єрної техніки.

Зменшення ринків збуту загострило конкуренцію на ринку виробників кар'єрних самоскидів. Основні інструменти, які використовують зарубіжні виробники кар'єрної техніки для зміцнення своїх позицій це: злиття або партнерство компаній-виробників різного гірничодобувного обладнання для виробництва повних „пакетів“ гірничорудної техніки, розвиток сервісно-збутової мережі, підвищення якісного рівня після продажного обслуговування, вдосконалення технічного оснащення обладнання та агресивна рекламно-маркетингова політика.

Майже всі зарубіжні виробники випускають повний ряд кар'єрних самоскидів вантажопідйомністю від 30 до 320 т, фронтальні навантажувачі, бульдозери, екскаватори та іншу дорожньо-будівельну техніку.

Сировинний ринок СНД і насамперед Росією є досить привабливим для американських (Caterpillar, Euclid) і японських (Komatzu) виробників гірничодобувної та кар'єрної техніки, що є головними конкурентами ПО „БелАЗ“. Конкуренти, пропонуючи пільгові умови постачання техніки: лізинг, довгострокові кредити до 3-5 років, активізували послуги підприємствам по збуту їх сировини, металопрокату і т.д.

Імпортні самоскиди не мають істотної переваги в технічному рівні над продукцією „БелАЗ“, а за вартістю вони в 1,5-3 рази дорожче. Тому при зниженні залежності від іноземних інвесторів споживачі знову звертаються до продукції ПО „БелАЗ“.

І все ж конкуренція на цьому ринку кар'єрної техніки буде посилюватися. Здобути перемогу в цій боротьбі можна, тільки пропонуючи нову якісну техніку і найбільш прийнятні споживачеві ціни.

Поряд з випуском основної продукції завод випускає наступні товари:

1. Електропобутові прилади (електроконвектор „БІЛОРУСЬ“, електрошашличніца).

2. Автомобільні приналежності (багажник автомобільний, багажник для легкових автомобілів з кузовом „універсал“, захисні кожухи для автомобілів, глушник випуску газів основний з трубкою, воронка заправна, причіп).

3. Велоприлади (велобагажнік).

4. Меблева фурнітура (каток, опора, опора колісна, опора меблева, гачки, полицетримач, фіксатор, дзеркалоутримувач, куточок, шайби, ролик).

5. Господарські товари (лист кондитерський, деко, підставка, полиця для книг, вішалка-поличка, стілець складаний, табурет складаний, візок ручна вантажна, візок, сокира, ручка господарська, набір шампурів, мангал, стелаж, візок господарська, візок вантажна).

6. Інструменти, садово-городній інвентар (візок садова, візок садові одноколісний, лопати копальні гострокінцеві, лопати копальні малі, лопата совкова пісочна, лопати снігоприбиральні і т.д.).

7. Іграшки (іграшки автосамоскид БелАЗ).

Основними споживачами продукції ПО „БелАЗ“ є підприємства СНД і перш за все Росії, з якими налагоджені і підтримуються прямі господарські зв'язки з питань придбання автотехніки. Здійснюється поставка автосамоскидів і на ринок країн далекого зарубіжжя. У Республіці Білорусь ринок кар'єрних самоскидів вантажопідйомністю 30-55 т обмежений використанням їх тільки декількома видобувними підприємствами, в кар'єрах яких виробниче об'єднання „БелАЗ“ проводить і випробування цієї техніки.

Останнім часом почалися зміни в цілому ряді галузей мінерально-сировинного комплексу, пов'язані з почався пожвавленням економіки. У результаті намітилося зростання попиту на гірничорудну продукцію. Очевидно, ця тенденція буде зберігатися в подальшому і передбачає збільшення попиту на кар'єрну техніку. Основними споживачами продукції заводу в Росії є підприємства Кузбасівського вугільного басейну, металургійні та видобувні підприємства Уральського регіону, Курської магнітної аномалії, гірничодобувні підприємства Далекого Сходу і Кольського півострова, що експлуатують основний парк кар'єрних самоскидів марки „БелАЗ“ вантажопідйомністю 30-220 т. Свого часу системна криза, більше ніж у Росії, відбився на інших республіках колишнього СРСР, пов'язаних безпосередньо з економікою Російської Федерації і не мають ринків збуту за кордоном. Більшість цих держав засновує своє економічне зростання на розвитку гірничодобувної промисловості. Тепер же зі стабілізацією і підйомом економіки Росії слід очікувати більш значного підйому економіки інших держав СНД. Обсяги поставок кар'єрної техніки БелАЗ до країн СНД без Росії, і в першу чергу в Казахстан і на Україні, будуть постійно збільшуватися. Зберігаючи пріоритетність у поставках своєї продукції на ринок СНД, передбачається нарощування зусиль щодо створення умов для просування своєї конкурентоспроможної продукції на ринки всіх регіонів світу і в першу чергу країни Південно-Східної Азії, Близького Сходу, Африки і Латинської Америки.

Зараз на заводі 7.3 тис. працівників, які випускають близько 1 тис. кар'єрних самоскидів на рік. Керує підприємством гендиректор ВО «БелАЗ», Герой Білорусі, доктор технічних наук Павло Лук'янович Марієвих.

БелАЗ входить до сімки найбільших в світі концернів з виробництва кар'єрних самоскидів, причому йому належить 30% ринку.

В даний час завод випускає кар'єрні самоскиди вантажопідйомністю від 30 до 220 тонн, а також техніку для обслуговування кар'єрів: фронтальні навантажувачі, колісні бульдозери і маніпулятори, полеоросітельних машини, тягачі-евакуатори.

У 2005 році було розпочато і в 2007 році завершено модернізацію основних ділянок сталеливарного цеху ВАТ «Білоруський автомобільний завод», розташованого в місті Могильові. При цьому в ливарному виробництві було використано сучасне формувальне і стрижневе обладнання, прогресивні методи плавки і заливки сплавів у форму.

ВАТ «БелАЗ» володіє потужною виробничою базою, здатної стати основою для організації виробництва високоякісних сталевих виливків як для традиційної белазовської продукції, так і для залізничного рухомого складу.

Металурги підприємства досягли хороших результатів. По-перше, ливарне виробництво сертифіковане в системі ІСО 9001. По-друге, отримано сертифікати відповідності на право виробництва виливків «рама бокова» і «балка надресорна» для залізничного рухомого складу.

Це гідна перемога всього колективу колишніх ливарників.

Основним недоліком БЕЛАЗ на сьогоднішній день є його відносна ізоляція. Пройшло всього лише 15 років з тих пір, як компанія діяла в рамках планової економіки і була значно віддалена від клієнта. Тепер все змінилося — з'явилися тісні зв'язки із споживачами, міжнародні продажу. З огляду на підвищення кількості розвіданих у Росії родовищ компаніями «Ріо Тінто», BHP Billiton і т. і., по всій ймовірно, буде відкрито кілька великих гірничодобувних підприємств, які, ймовірно, будуть розглядати БЕЛАЗ, як можливого постачальника для поглиблення відносин з великими компаніями на міжнародному ринку.

Що стосується нових проектів, як першочергове завдання розглядається вдосконалення моделі 75600 вантажопідйомністю 320 т. і завершення її випробувань, а потім завершення модифікації 220-тонного самоскиди з приводом змінного струму, а надалі виробництво 130 — тонної моделі самоскиди з приводом змінного струму. Крім цього, в планах завершення 90-тонники з механічною передачею та створення 160 — тонного самоскиди з електричним приводом — на даному етапі ще не вирішено, яким типом приводу буде оснащуватися 160-тонна модель — змінного або постійного струму. А є ще й проекти, не пов'язані з кар'єрними самоскидами — 40 — і 50-тонн підземні самоскиди і шарнірно-зчленовані самоскиди. На МоАЗ триває робота над новою вантажно-доставочної машиною.

Продукция

БелАЗ-7540 (30 т.) БелАЗ-7548 (42 т.) БелАЗ-7547 (45 т.)
БелАЗ-7555 (55 тонн) навантажувач фронтальний Машина полівоорошальна
Тягач-буксурователь БелАЗ-7423
Шлаковоз БелАЗ-7920

Висновок

БелАЗ за 60 років своєї історії освоїв випуск більше 400 моделей і модифікацій важкої і надважкої автотехніки. Первісток заводу — 27-тонник- став дуже вдалою розробкою. Технологи змогли її легко запустити у виробництво. Ця конструкція втілила в собі найпрогресивніші на той момент рішення, про які тільки ще говорили за кордоном — гідромеханічна трансмісія, пневмогідравлічна підвіска, об'ємний кермо. Модель багато чому навчила колектив заводу і згодом стала однією з кращих у всьому союзному автопромі. А найбільш важко дався запуск у виробництво самоскида вантажопідйомністю 75 тонн. Не було до того досвіду освоєння машин з електромеханічної трансмісією.

На даний час йде черговий етап модернізації виробництва. Розміщені замовлення на виготовлення обладнання, встановити яке припускаємо в нинішньому році, відповідні контракти вимірюються десятками мільйонів євро. Фахівці підприємства вже ведуть приймання нових верстатів і технологічних ліній. Аналогічні цілі поставлені і на майбутнє. Отже, через декілька років БелАЗ повинен випускати майже в 1,9 рази більше машин.

Сьогодні з урахуванням існуючих цін на дизельне паливо тема дизель-троллейвозного комплексу все більше турбує замовників підприємства. Фахівці ВАТ «БелАЗ» опрацювали питання на базі самоскидів з електротрансмісією.

У цьому напрямку поставлені основні завдання:

— Створення дизель-троллейвозів вантажопідйомністю 136, 170, 220 або 320 тонн;

— Створення системи електропостачання;

— Створення дорожньої мережі високої якості.

Досвід застосування дизель-троллейвозів в Північній Америці та Африці говорить про перспективність цього напрямку роботи. Дослідження ряду кар'єрів, проведені фахівцями Білоруського автозаводу, науково-дослідними організаціями, підтверджують доцільність робіт з цієї теми. Є надія, що в найближчі роки самоскиди в троллейвозному виконанні з'являться й на конвеєрі БелАЗа.На додаток до цього БЕЛАЗ буде вдосконалювати систему обслуговування і сервісного забезпечення власної техніки в глобальному масштабі. Компанія заявила, що, хоча замовлень досить багато, є виробничий потенціал для виконання замовлень з цільових ринків у Південній Африці, Північній Африці та Австралії. БЕЛАЗ бачить свою перевагу в порівнянні з конкурентами, такими як Caterpillar, Hitachi, Komatsu і Liebherr в більш низьких витратах на перевезення тонни вантажу (на 10-20%). За даними компанії, початкові витрати на придбання техніки менше, надійність техніки в експлуатації з використанням автоматизованої системи централізованого мастила на належному рівні. Вартість запасних частин нижче. Витрати на шини внаслідок застосування нової системи підвіски знаходяться на стандартному рівні. Завдяки модифікаціям двигуна і системи управління трансмісією витрата палива, а, отже, і витрати на нього, аналогічний іншим виробникам. При створенні самоскидів використовують листову сталь дуже високої якості, наприклад, від компанії «Уральська сталь в м. Новотроїцьку Оренбурзької обл. БЕЛАЗ також використовує продукцію компанії SSAB Oxelösund AB зі Швеції, виробника сталі марки Hardox, а також сталь російського виробника — компанії «Северсталь».


Література

1. belaz.minsk.by/production/?lang=ru

2. www.gruz-inform.interdalnoboy.com/belaz/

3. www.belaz-export.com/

4. diplomforum.ru/f132/t16702.html

5. ru.wikipedia.org/wiki/Белорусский_автомобильный_завод

6. lurkmore.ru/%C1%E5%EB%E0%E7

7. www.avtomash.ru/pred/belaz/belaz_istori.htm

еще рефераты
Еще работы по промышленности, производству