Реферат: MacOS

Державнийуніверситет

“Львівськаполітехніка”


КафедраІСМ


РЕФЕРАТ


зкурсу “Операційнісистеми КМ”

натему:


“Mac OS Х,MacOS9 і MacOS X Server”


Виконала:

Студентка гр.ІСМ-5М

ШаховськаНаталя

Перевірив:

Галайко В.


Львів-2000

Огляд існуючихОС


ОС

Платформа

Архітек-тура

(bit)

Ядро

RAM

(Мв)

Обєм жорстк диску

(Мв))

Власна файл. сист.

Сторонні файл. сист.

Переваги

Недоліки

MacOS

Power PC 32 монолітне 8 120 HFS, HFS+ FAT, FAT32, ISO9660, UDF Платформа для настільних видав-ничих систем, гра-фічнрго дизайну, Web-дизайну, офіс-них прикладних програм Не вигідна для сервених прикладних програм та ігор

Linux

Intel, Power PC, Alpha, Motorola 68K, SPARC, UltraSPARC, ARM, MIPS

32, 64 на Alpha I Ultra
SPARC

монолітне 8 200-600 Ext2 FAT, FAT32, ISO9660, UDF, HFS, SYSV, HPFS, NTFS, Minix Гнучка основа для Internet-клієнтів, Internet-, Intranet- і файлових серверів, серверів баз даних, а також для зви-чайних офісних робіт Невелика кількість сучасних ігор і відсутність побутових прикладних програм

FreeBSD

Intel, експериментально Alpa

32 (Intel), 64 (Ultra
SPARC)

монолітне 8 150-350 UFS FAT, ISO9660, NTFS стабільна і без-платна система для баз даних, Internet-, Intranet- і файлових серверів Мало офісного програмного забезпечення, дуже мало ігор

Solaris

Intel, SPARC, UltraSPARC

32 (intel), 64 (Ultra
SPARC)

монолітне Мінімум 32 Від 500 UFS FAT, FAT32, ISO9660 стабільна система для баз даних, In-ternet-, Intranet- і файлових серверів, Internet-Client, Java-розробок Мало офісного програмного забезпечення, дуже мало ігор

SCO Unix

Intel

32 (Intel), 64 (на стадії розроб
ки)

монолітне 32 0,5-1 Гб VxFS, BFW SS, UFS, SFS, FAT, ISO9660

OS/2 Warp Server

Intel 32 монолітне 32 350 HPFS, JFS FAT, FAT32, VFAT, NTFS, ext2fs, HFS Стабільна система для підприємниць-ких мереж, кому-нікацій і серверів транзакцій, об’єд-нує різні платфор-ми Недостатньо програмного забезпечення для приватних користувачів

BeOS

Intel, Power PC 32 MACH 16 150 JFS FAT, FAT32 Оптимальна для мультимедійних прикладних програм (відео-монтаж і звукова обробка) та ігор Для офіснрго використання відсутнє відповідне ПЗ

JavaOS

Pentium Від 32 до 128 мікроядро 32 Дистанційно від NT-сервера

Не залежить від платформи сере-довища підтримки розробки Відсутність стандартних застосувань

Windows CE

SH3, MIPS 39xx I 4xx, 486, Pentium, Power PC, Motorola, ARM/StrongARM 32 монолітне 32 1 ROM- 2.5

система з малим використанням енергії для мобіль-них Handheld-ПК і палитопів Відсутність мультимедійних прикладних про-грам і трудоєм-ких застосувань

MacOS 9

5 жовтня 1999 рокуApple оголосилапро розробкунової операційноїсистеми — MacOS 9, істотнообновленоїопераційноїсистеми, оснащеноїдев'ятьма новимифункціями, щополегшуютьроботу в Інтернеті…У MacOS 9 відбудетьсядебют другогорелsза пошуковогомеханізмуSherlock — Sherlock 2. Ця унікальнапошукова системадозволить Вамлегко знайтив Інтернетіінформаціюпро цікавлячихВас людей, новинах, а також допоможезнайти потрібнітовари, порівнятиціни, перевіритинаявністьтоварів наскладі, і навітьбрати участьв аукціонах.

Лідерамисеред 50 новихфункцій MacOS 9 єдев'ятьудосконалень, що полегшуютьроботу в Інтернет:

Sherlock 2 — пошуковий механізм, який не має аналогів, що дозволяє легко знаходити новини й інформацію про конкретних людей в Інтернеті. Крім того Sherlock 2 дозволяє конкретизувати напрямок пошуку за допомогою так званих «каналів». За допомогою «каналів» пошуку користувач зможе підказати Sherlock'у, що саме він хотів би знайти, що відповідає даному слову або виразу — новини, людей, покупки і т.д. Користувач може також створювати свої власні «канали» пошуку. Канал «Покупок» дозволяє користувачу шукати товари одночасно з декількох джерел, порівнювати товари, їхня наявність на складі, ціни відразу по всіх серверах в однім зручному вікні;

Multiple Users feature — дозволяє декільком користувачам поділяти один Макінтош, зберігаючи при цьому персональні настроювання Інтернету і забезпечуючи неприступність власних файлів іншим користувачам;

Voiceprint password — забезпечує голосовий пароль на вхід у систему;

Keychain — дає можливість використовувати кожному користувачу декілька паролів;

Auto Updating — автоматично обновляє ПО через Інтернет;

Encryption — дозволяє шифрувати інформацію для захисту від несанкціонованого доступу;

Internet File Sharing — забезпечує доступ до вмісту папок і файлів визначеним користувачам через Інтернет

Internet AppleScript — дозволяє користувачу автоматизувати задачі від самих простих до самих складних

Network Browser, що дозволяє здійснювати пошук файлових серверів, FTP серверів і веб-серверів так само просто, як у локальній мережі.


Ціна, доступністьі вимоги досистеми.

MacOS 9 буде доступнав США з 23 жовтнячерез авторизованихреселлеривApple по ціні 99 доларівMacOS 9 буде доступнапо всьому світів листопаді.Apple пропонує знижкув 20 доларів покупцямMacOS 9, якщо в нихуже є MacOS 8.5 і 8.6.

Для MacOS 9 необхіднонаявністьPowerPC-процесора32Мб оперативноїпам'яті з включеноювіртуальноюпам'яттю. MacOS 9оптимізованапід процесорPowerPC G4.

MacOS X.

Mac OS X — це цілкомнова операційнасистема дляМакінтош, щоусюди використовуєсучасні технології, включаючиабсолютно новийкористувальнийінтерфейс,іменований«Aqua». Mac OS X ще більшеполегшує користувачамроботу з комп'ютером, одночаснонадаючи максимумможливостейдля професіоналів.Mac OS X цілкомзамінить теперішнєпоколінняопераційнихсистем дляМакінтош протягом12 місяців.

Нова технологіяAqua, створена Apple,євеликимкроком впередв областікористувацькінтерфейсівдля персональнихкомп'ютерів.Aqua має функцію«Dock» — революційноновий методорганізаціївсіхоб'єктів, — віддодатків ідокументівдо web-вузлів іпотоковоговідео.Aqua також подаєцілком новийFinder, що значноспрощує збереження, організаціюі пошукфайлів, і уніфікуєці функції накомп'ютері, улокальнихмережахі Інтернет.Aqua пропонуєприголомшливийновий зовнішнійвигляд, ізпідсвіченимиі напівпрозоримиелементами, такими як кнопки, панелі скролінгаі вікна, і флюіднуанімацію, що робить роботукористувачабільш приємною.

ІнтерфейсAqua знаходивреальністьзавдяки новійграфічнійпідсистеміMac OS X, що пропонуєунікальнупідтримку 2D,3D і мультимедіа-графіки.2D графіка опрацьовуєтьсяновою графічноюсистемою «Quartz»від Apple, що заснованана стандартіPDF, широко поширеномув Інтернет, ідозволяє «нальоту»візуалізувати, згладжуватиі комбінуватиPDF-документи — унікальніфункції у світіопераційнихсистем. 3D-графіказаснована наOpenGL, найпоширенішійтривимірнійграфічнійтехнології, а підтримкамультимедіабазується назнаменитомустандартіQuickTime.

Серцем Mac OS Xстав Darwin, — нове удосконаленеядро операційноїсистеми відApple. Ядро Darwin схожена Linux і пропонуєтаку ж підтримкуі відкритумодель доступудо вихідногокоду, як і Free BSD Unix.Darwin дає Mac OS цілкомнову основу, пропонуючикористувачамМакінтош дійснийзахист пам'ятідля більш високоїнадійності, що витискуєбагатозадачністьдля більш «гладкої»взаємодії міждодатками істандартнімережніTCP/IP функції дляІнтернет. Урезультаті,Mac OS X єсамою надійноюі стійкоюопераційноюсистемою відApple.

"М'яка"міграція.Apple розробилаMac OS X таким чином, щоб забезпечитибезболіснуміграцію користувачіві розроблювачівіз теперішніхверсій операційнихсистем дляМакінтош. Mac OS Xможе працюватиз більшістюз 13,000 існуючихдодатків дляМакінтош безусяких модифікацій.Але для тогощоб цілкомвикористовувативсінові особливостіMac OS X, розроблювачампотрібно буде«настроїти»свої додаткидля використання«Carbon», обновленоїверсії програмнихінтерфейсівAPI (Application Program Interfaces), використовуванихдля програмуваннякомп'ютераМакінтош.

Підтримкарозроблювачів.Apple сьогодні такожоголосила, щобільше 100 головнихрозроблювачівзаявили просвою підтримкунової операційноїсистеми, включаючиAdobe, Agfa, Connectix, id, Macromedia, Metrowerks, Microsoft, PalmComputing, Quark, SPSS і Wolfram.

Доступність.Mac OS X буде випущенапротягом 12місяцівВонапрацює на всіхкомп'ютерахApple Macintosh, що використовуютьпроцесориPowerPC G3 і G4, і потребуєне менше 64Мбоперативноїпам'яті.

MacOSX Server

Apple випустиламережну операційнусистему MacOS X Server.Зайнявши належнемісце в одномуряду з Windows NT, Novell NetWare іLinux, MacOS X Server забезпечуєспільний доступдо файлів, функціїпринт-сервераі серверу длявиходу в Internet, сервісипотоковогомультимедіа.

MacOS X Server являє собоюсучасну і надійнусерверну операційнусистему з потужнимиумонтованимиможливостямидля застосуванняв таких областях, як розробкаі підтримкаInternet і Intranet рішень, дизайну івидавництва, створення ікорпоративноговикористання.

КлючовимиособливостямиMacOS X Server є:

Сучасне ядро, засноване на Mach і BSD 4.4, що забезпечує максимальну продуктивність і надійність за допомогою організації багатозадачності, захисти пам'яті й вдосконаленої віртуальної пам'яті.

Apache 1.3.4, HTTP-сервер, на базі якого реалізовано більш половини web-сайтів у світовій мережі Internet, пропонує можливості масштабування від невеличкої робочої групи до вузла, що опрацьовує мільйони звернень у день.

WebObjects 4.01, що є лідируючою серверною платформою, орієнтованою на створення і підтримку високопродуктивних масштабованих Internet і Intranet додатків. Пакет надає зручні інструменти розробки, високу продуктивність і повну підтримку Java, що робить WebObjects 4 важливою віхою в розвитку такого класу додатків.

NetBoot, нова функція, що дозволяє завантажувати і конфігурувати залучені в мережу комп'ютери Macintosh безпосередньо із серверу, зводячи адміністрування мережі до обслуговування єдиного Маку. NetBoot дозволяє всім комп'ютерам у мережі використовувати ту саму базову ОС і набір додатків, розміщені на сервері. Він дає повний контроль над доступом користувачів, надаючи кожному з них безпечне звертання до власних додатків, документам і персональним настроюванням робочого оточення з будь-якого комп'ютера в мережі.

Масштабована служба AppleShare, що обслуговує більше тисячі користувачів і декілька тисяч відкритих файлів одночасно. Користувачі можуть під’єднатись по мережних протоколах TCP/IP і AppleShare. Крім того, робота серверу може контролюватися віддалено, із використанням web-орієнтованих інструментів


До складу MacOS XServer входять такожслужбові сервісиNetBoot і Macintosh Management Services, призначенідля рішенняадміністративнихзадач у мережахна базі комп'ютерівMacintosh.

Перша мережнаОС для платформиMacintosh являє собоюстійке середовище, що задовольнитьвисоким вимогамхудожніх Web-студійна базі Macintosh і іншихкомпаній, щовикористовуютьклієнтів Macintosh.Тільки однезастереження: процес навчанняMacOS X Server більш трудомісткий, ніж у випадкуз будь-якиміншим Mac-продуктом.

Забудьте усе, що ви знали проMac'ах. MacOS X не маєнічого загальногоз Macintosh, на якомувиконуєтьсяпрограма Finder. Це посилена потужністюмікроядра наоснові Mach 2.5 система, що квазісуміснаіз середовищемPosix, а також міститьу своєму складівсі найважливішіпрограми-демоний утиліти, наявнів будь-якійсистемі Berkeley ScienceDistribution (BSD) 4.4, у тому числіbind, sendmail, telnetd і ftpd.

В основі забезпеченнянадійностіі паралелізмув MacOS X Server лежитьмікроядро Mach, що використовуєтьсяй у таких ОС, як NextStep і Unix BSD. По суті,MacOS X Server являє собоюUnix-систему, щовикористовуєграфічнийінтерфейскористувача, що виглядаєяк Finder, а працюєяк комбінаціяFinder і NextStep.

Проте, щобкористувачіMac звиклись іздумкою, що MacOS XServer — це різновидUnix, буде потрібночас. Продуктнабагато складнішийвід того, щоApple пропонуваладля користувачівMac. І якщо ви плануєтевикористовуватиMacOS X Server не тількидля загальнихзадач організаціїспільноговикористанняфайлів і Web-публікації, вам необхіднобуде вивчитидо дрібнихподробицьпитання настроюваннясистеми і мовасценаріїв.

Користувацькийграфічнийінтерфейс являєсобою модифіковануверсію Finder. Вінвикористовуєна подив простуNext-подібну системунавігації пофайловій системі.

Дещо приголомшувалоте, що можна врежимі командногорядка скористатисяUnix-командамиcd і ls, щоб «прогулятися»по вмісті вінчестерасвого Macintosh'а.

Клієнти Macintosh завждиставили в безвихідьадміністраторівмереж своїмипроблемами.Але адмініструванняMacintosh-мережі засобамиMacOS X Server не викликаєутруднень.

ВикористовуючитехнологіїNetBoot і сервісиMacintosh Management Services, що входятьдо складу MaxOS XServer, можна успішносправитисяз трудностямиконфігурування.Крім того, NetBoot іMacintosh Management Services знизятьвитрати наобслуговуванняклієнтів Macintosh.

За допомогоюNetBoot для кожногокористувачастворюєтьсяна серверіпрофіль, робочийстіл і виділяєтьсявизначенийобсяг дисковогопростору. Коликлієнт включаєсвою систему,NetBoot завантажуєОС із серверуMacOS X Server і запрошуєкористувачазареєструватися.Системи «стають»на комп'ютериз такою же швидкістю, як якби вонизавантажувалисяз локальнихжорстких дисків(за умови, щовсі клієнтине включаютьсвої комп'ютериодночасно). Длязабезпеченняоптимальноїпродуктивностікомпанія Appleрекомендуєвикористовуватимережу з пропускноюздатністю 100Мбіт/с або комутуємережу на 10 Мбіт/сіз каналом 100Мбіт/с дляпідключеннядо серверу.

За допомогоюінструментаріюNetBoot Desktop Admin можна призначатидодатки длявсіх користувачівмережі. Щобдодаток ставдоступним дляклієнтів NetBoot, треба завантажитиAdmin, дати вказівкустворити копіюPrivate даної програми, перезагрузитися, а потім инсталюватидодаток якзвичайно.

NetBoot перетворюєпроцедуруінсталяціїдодатків іїхньої модернізаціїв нескладнузадачу, обеоігаючивас від тривалогопроцесу, щопотребує «провідини»кожної машини.

На жаль, із деякимидодаткамивиникнулипроблема, колисправа торкнуласяліцензійнихтонкощів. Наприклад,Photoshop дозволяєзапускатитільки однукопію програмиз тим самимсерійним номером, коли ваші системиоб'єднані вєдину мережу.І, незалежновід числа наявниху мене ліцензій, це обмеженняне дозволиломені використовуватиданий додатокна декількохсистемах одночасно.Тому передінсталяцієюсвоїх додатківза допомогоюNetBoot запроситепостачальників, чи можуть вонинадати ваммережні ліцензіїна свої програми.В даний часApple допомагаєдекількомпостачальникамстворюватиприкладніпрограми, щокоректно працюютьіз NetBoot.

У MacOS X Server також входятьсервіси MacintoshManagement Services. Після тогояк користувачзареєструється, завантажуютьсяпараметриустановокданого користувача, а також необхіднідодатки. Внаслідокцього користувачіможуть входитив мережу з будь-якогокомп'ютера, залученогодо мережі іозброєногослужбами MacintoshManagement Services, і використовуватисвої звичайніпараметриустановок. Цісервіси доступніяк для клієнтівNetBoot, так і для клієнтівMacOS 8.1 (і вище).

У якості файла-серверуMacOS X Server являє собоюдосить швидкуі стабільнусистему з вражаючимифункціональнимиможливостями.Система підтримуєдоступ до файлів, використовуючиNetwork File System і протоколиFTP і HTTP.

Найбільшоюпроблемою MacOSX Server як файла-серверує відсутністьпідтримкиклієнтів ServerMessage Block (SMB). Проте зWeb-сайта групипідтримкиMacintosh доступно ПОSamba, портуванняякого на вашусистему дозволитьпередаватифайли на комп'ютеритипу PC. КомпаніяApple працює надвключенняму наступнівипуски власнихзасобів підтримкиклієнтів SMB.

До того ж, оскількидана ОС є Posix-сумісної,Apple змогла включитив її Web-серверApache Web Server 1.3.4, що працюєбільш ніж наполовині всіхWeb-сайтів у Internet. Цедає можливістьорганізуватина основі MacOS XServer стабільний, швидкий іInternet-сервер, щомає прекраснупідтримку.

По суті, MacOS X Server єверсія 1.0 мережноїОС компаніїApple. Проте вонане позбавленахиб, таких яквідсутністьвласних засобівпідтримкикомп'ютерівтипу PC, а такожнабору засобівадмініструваннязі зручнимграфічнимінтерфейсом.Якщо ваша мережаскладаєтьсявинятково зкомп'ютерівMacintosh, MacOS X Server є те, що вамтреба. Але якщовам необхіднознайти рішеннядля неоднорідноїмережі, продовжуйтесвої пошукиабо почекайтевиходу такогореліза.

Отже,MacOS X Server — надійнесерверне середовищедля мереж набазі комп'ютерівApple. Може бутивикористанеяку якості файла-серверу, так і в якостісерверу длявиходу в Internet. Ускладі MacOS X Server єзасоби NetBoot і MacintoshManagement Services. Вони дозволяютьцентралізованоуправлятикористувальнимипрофілями іпроцесом інсталяціїдодатків умережах Macintosh ізменшують часна адміністрування, обслуговуванняі підтримкуІС.

MacOS X Server, встановленана новому MacintoshServer G3, є самою швидкоюплатформоюдля роботиWeb-серверу Apache, перевершуючиLinux, Solaris і Windows NT для порівняннихпо ціні конфігурацій.Крім того, MacOS XServer також набагатопродуктивніша, чніж Windows NT, при роботів мережі з високиминавантаженнями.

Переваги: стабільнесерверне середовищез витісняючоюбагатозадачнітю.Є можливістьпрацювати наоснові конфігураціїNetBoot, що дозволяєцентралізованозберігати йадмініструватидодатки і профіліцих систем.Недоліки: ліцензійніпроблеми запідтримкоюзасобами NetBootтаких поширенихдодатків, якPhotoshop. Не має власнихзасобів підтримкиклієнтів Windows SMB.

Ціна: $499. ДляфункціонуванняMacOS X Server потрібноApple G3 Server.

Платформи:Apple Macintosh G3 Server.

еще рефераты
Еще работы по информатике