Контрольная работа: Сучасна свiтова фiнансова криза в краiнах свiту ii причини

Міністерство освіти та науки України

Київський національний економічний університет імені В.Гетьмана

Кафедра міжнародні фінанси

Реферат з дисципліни «міжнародні фінанси»

На тему:

СУЧАСНА СВІТОВА ФІНАНСОВА КРИЗА В КРАЇНАХ СВІТУ: ЇЇ ПРИЧИНИ

Виконала

Студентка 4-го курсу

Факультету МЕіМ

Спеціальності 6503

17 групи

Колеснік Анна

Київ 2010

План

Вступ

1. Причини виникнення світової фінансової кризи

2. Фінансова криза в країнах світу

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Фінансова криза, що розгорталається і продовжується в деякій мірі, є справді світовою. Жодна з країн, зокрема й Україна, не має будь-яких шансів уберегтися від її руйнівних наслідків.

Нинішня криза — це криза не лише гео­економічного, а й геополітичного устрою світу, який сформувався в останні десятиріччя. Політич­не та економічне облаштування світу не може розглядатися відокремлено: відповідні сегменти світоустрою, взаємодіючи, доповнюють одне одного. А відтак, слід вести мову не лише про кризу світової економіки, а й про геополітичну кризу. Світова фінансова криза у багатьох своїх визначеннях відбиває насамперед суперечності нинішньої системи геополітичних відносин. Генетика зростаючої розбалансованості глобальної економіки базується саме на зазначеній основі.

Отже, що свідчило, що криза настала?

Про виникнення глобальної економічної кризи в 2008 році свідчило падіння показників ряду економічних індикаторів по всьому світу. Зокрема, про виникнення кризи свідчили високі ціни на нафту, що викликали як підвищення цін на продукти харчування (через залежність виробництва харчових продуктів від цін на паливо-мастильні матеріали, та використання продуктів рослинництва, етанолу та біодизеля для виготовлення альтернативного палива) та глобальну інфляцію; іпотечна криза в США що призвела до банкрутства великих інвестиційних та комерційних банків з гарною репутацією в різних країнах світу; поширення безробіття; та ймовірність глобальної рецесії.


1. Причини виникнення світової фінансової кризи

Високі ціни на сировинні товари

У 2000-х роках спостерігався бум споживання, що супроводжувався неухильним зростанням цін на сировину — після Великої депресії товарів споживання в 1980-2000 роках. Але в 2008 році ціни багатьох товарів, особливо нафти і продуктів харчування (агфляція), досягли такого рівня, що стали наносити відчутний економічний збиток. У січні 2008 року ціни на нафту перевищили $ 100 за барель. 11 липня 2008 ціна нафти марки WTI досягла рекордних за всю історію $ 147,27 за барель, після чого почалося зниження — до $ 61 24 жовтня того ж року [9] і до $ 51 в листопаді. Харчові та паливні кризи обговорювалися в липні на 34-му саміті Великої вісімки.

Скоротився попит на автомобілі: в серпні 2008 року продажі автомобілів в Європі скоротилися на 16% [11], в США у вересні продажі автомобілів знизилися на 26% [12], в Японії — на 5,3% [13]. Це призвело до скорочення виробництва металу і скорочення робочих місць в автопромі та суміжних галузях. Президент США Джордж Буш молодший разом з головою Федеральної резервної системи Беном Бернанке (ліворуч), головою Комісії з торгівлі цінними паперами Крістофером Коксом (праворуч) і секретарем казначейства США Генрі Полсоном. Президент США виголошує промову в Рожевому саду Білого дому про що склалася в країні негативної економічної обстановці.

Іпотечна криза в США 2007 року

Безпосереднім попередником загального фінансової та банківської кризи в США була криза високоризикових іпотечних кредитів (subprime) в 2007 році, тобто іпотечного кредитування осіб з низькими доходами і поганою кредитною історією. Внаслідок 20%-го падіння цін на нерухомість американські власники житла збідніли майже на $ 5 трильйонів.

Американський фінансист Джордж Сорос у Die Welt від 14 жовтня 2008 року визначив роль «іпотечного мильного пузиря» як «лише спускового механізму, який привів до того, що лопнув більший пузирь».

Істотним чинником виникнення кредитної кризи в США, на думку ряду експертів, стало широке використання з початку 1990-х років похідних фінансових інструментів, деривативів (англ. derivatives) і прагнення підвищити прибутковість за рахунок збільшення ризиків. При цьому немає аналізу, який би показав, що саме деривативи наблизили кризу, не наступив би криза в будівництві ще раніше, якби деривативи не сприяли розширенню платоспроможного попиту на нерухомість і дорогі товари.

Криза в світовому автопромі

Іпотечна криза в США (2007) спровокував у вересні 2008 року криза ліквідності світових банків: банки припинили видачу кредитів, зокрема кредитів на купівлю автомобілів. Як наслідок, обсяги продажів автогігантів почали скорочуватися. Три автогіганта Opel, Daimler і Ford повідомили в жовтні про скорочення обсягів виробництва в Німеччині. Зі сфери нерухомості криза перекинулася на реальну економіку, почалася рецесія, спад виробництва.

Спред LIBOR-OIS (показує різницю між ставкою LIBOR і ф'ючерсом на офіційну ставку Центробанку — свідчення доступності грошей на міжбанківському ринку) в кінці вересня 2008 року перевищив для доларових кредитів 200 базисних пунктів, а на початку жовтня — 250.
Натовп очікують вкладників в одного з відділень банку Northern Rock 15 вересня 2007. Клієнти в масовому порядку вилучали заощадження зі своїх рахунків

Банкрутство Lehman Brothers призвело до сумнівів у можливості виплат страхових компаній, страхують від ризиків банкрутства кредитуються (CDS), що призвело до кризи самого інструменту CDS і різкого збільшення ризиків страхування, що вилилися в кризу довіри між банками і різке зростання ставок кредитування, що особливо сильно позначилося на що розвиваються кредитних ринках, у тому числі України і Росії.

Обвал на фондових ринках

31 жовтня 2007 багато індекси світових фондових ринків досягли піку, після якого почалося зниження: з того дня по 3 жовтня 2008 року, коли палата представників конгресу США з другої спроби прийняла план Полсона, індекс S & P 500 упав на 30%, індекс MSCI World, показує динаміку на ринках розвинених країн, впав на 32,3%, індекс ринків, що розвиваються MSCI Emerging Markets — на 40,5% [37]. На відміну від попереднього обвалу в 2000-2002 роки, який був викликаний крахом на фондовому ринку технологічних компаній і був обмежений ринками США, обвал 2007-2008 років торкнувся всі країни і був обумовлений подіями за межами фондового ринку — бумом, а потім крахом у кредитному та житловому секторах, а пізніше — і на сировинних ринках: першими стали падати акції західних банків, а з липня 2008 року, коли почала швидко дешевшати нафта, — акції сировинних компаній країн, що розвиваються.

Банківська тиждень 6 — 10 жовтня 2008 року принесла історично максимальне падіння індексів на торгових майданчиках США [38]: Dow Jones Industrial Average впав до 7882,51 і закрився на 8451,19 [38]. The Financial Times порівнювала обвал фондового ринку в п'ятницю 10 жовтня 2008 з 10 жовтня 1938 року: «На ранкових торгах у п'ятницю падіння індексу S & P 500 за десятиріччя було майже ідентичним його падіння за десятиліття в ту ж дату в 1938 році.»

Обвал фондового ринку в жовтні 2008 року став рекордним для ринку США за останні 20 років, для ринку Японії — за всю історію

Крах найбільших інвестиційних банків США
Вечірня суєта біля будівлі штаб-квартири Lehman Brothers 15 вересня 2008 року, коли банк подав у нью-йоркський суд заяву про власне банкрутство

«П'ять провідних інвестиційних банків США припинили своє існування в колишній якості: Bear Stearns був перепроданий, Lehman Brothers збанкрутував, Merrill Lynch перепроданий, Goldman Sachs і Morgan Stanley змінили свою вивіску, перестали бути інвестиційними банками у зв'язку з особливими ризиками і необхідністю отримати додаткову підтримку Федеральної резервної системи »

Отже оскільки існує безліч думок щодо причини винекнення фінансової кризи, ми виділемо основні:

  • криза стала наслідком незбалансованого розвитку «Нової економіки» вартість деривативів (похідних фінансовхи інструментів) перевищила вартість світового ВВП у рази. Нова економіка, стала для найбільших світових держав локомотивом зростання економіки, для прикладу в США реальний сектор (промисловість, сільскегосподарство) складає 20% ВВП, решту становлять послуги, зокрема фінансові;
  • мірилом багатства у світ стала нерухомість, тому велика кількість людей інвестувала в неї кошти, а банки і фінансові компанії підігріті попитом роздавали іпотечні кредити всім охочим, що призвело до кризи боргових зобовязань, та зникнення інвестиційних банків та іпотечних облігацій;
  • глобалізація економічного розвиту, призвела до швидкого поширення кризи від США до інших країн. Розвиток міжнародної торгівлі, створення сучасної валютної системи і відкриття ринків для капіталів, призвело до інтенсивного переміщення капіталу в країни з більшим індексом дохідності, при перших оснаках кризи інвестори відкликали капітал до країн з меньшим рівне ризиковоті, що спричинило негативні наслідки для краї рецепієнтів;
  • Глибокі структурні диспропорції у реальному секторі, що вилилось (над) перевиробницво у деяких галузях світового господарства, там існує надлишок потужностей і робочих місць. ТНК (транснаціональні корпорації) змогли підвищити продуктивні праці без технологічних інновацій за рахунок мобільності факторів виробництва, та спекуляцій з доданою вартістю на високотехнологічних товарах.

· Фінансова криза в країнах світу


2. Фінансова криза в країнах світу

Світова фінансова криза 2008-го року — це фінансово-економічна криза, що проявився в 2008 році у формі дуже сильного погіршення основних економічних показників у більшості розвинених країн, і в кінці того ж року глобальна рецесія.

Попередником фінансової кризи 2008 року був іпотечна криза в США, перші ознаки якої з'явилися в 2006 році у формі зниження числа продажів будинків і на початку 2007 року переросли в кризу високоризикових іпотечних кредитів. Досить швидко проблеми з кредитуванням відчули і надійні позичальники. Поступово криза з іпотечного стала трансформуватися у фінансовий і торкнулася не тільки США. Котирування на фондових ринках різко знизилися. Для компаній істотно скоротилися можливості отримання капіталів при розміщенні цінних паперів. До початку 2008 року криза набула світового характеру і поступово почала проявлятися в повсюдне зниження обсягів виробництва, зниження попиту і цін на сировину, зростання безробіття.

Початок економічного спаду в Євросоюзі

У єврозоні в цілому промислове виробництво впало на 1,9 відсотка у травні, це найбільше падіння з часів кризи 1992. Продажі європейських автомобілів впали на 7,8% у травні в порівнянні з попереднім роком. Обсяг роздрібних продажів упав на 0,6% у червні порівняно з травнем і на 3,1% в порівнянні з попереднім роком. Німеччина була єдиною країною з чотирьох найбільших економічних систем в єврозоні, яка зареєструвала збільшення виробництва в липні, хоча розмір приросту і різко знизився. У другому кварталі обсяг економіки єврозони зменшився на 0,2 відсотка.

У Данії спад ВВП склав 0,6% у першому кварталі 2008 року. Естонія показала спад 0,9% у другому кварталі після 0,5% у першому, в результаті країну поглинула рецесія. У Латвії падіння на 0,2% у другому кварталі після 0,3% у першому, у результаті також сталася рецесія. Швеція показала нульове зростання в другому кварталі. Економіка Європейського союзу скоротилася на 0,1% у другому кварталі.

Ірландія протягом першого кварталу 2008 року повідомила про скорочення ВВП на 1,5%, це був рекордний спад з 1983 року. Проте Центральна статистичний офіс Ірландії повідомив про зростання ВНП близько 0,8%, в Ірландії уряд вважає ВНП більш точним ознакою визначення стану економіки. ВВП Ірландії скоротився в другому кварталі на 0,5%, в результаті Ірландія перший член єврозони, який увійшов в рецесію.

Іспанська будівельна компанія Martinsa-Fadesa оголосила про банкрутство, оскільки їй не вдалося рефінансувати заборгованість в 5,1 млрд євро. У другому кварталі ціни на нерухомість в Іспанії впали на 20 відсотків. У регіоні Кастилія — Ла-Манча все ще не продані приблизно 69% всіх будівель, побудованих за минулі три роки. Deutsche Bank очікує 35-відсоткове падіння цін на нерухомість в Іспанії до 2011.

Хоча Іспанія уникла спаду в першій половині 2008 року, рівень безробіття в країні збільшився на 425,000 за останній рік, досягши 9,9%. Продажі автомобілів в Іспанії впали на 31% у травні. Спад виробництва досяг 5,5% у травні. Зниження роздрібних продажів в Іспанії досягло 7,9% у червні в порівнянні з попереднім роком. У червні продажі продуктів харчування знизилися на 6,8%. За повідомленням асоціації іспанських виробників автомобілів ANFAC, продажі нових автомобілів в липні впали на 27,5% в порівнянні з попереднім роком. У другому кварталі економіка Іспанії зросла на 0,1%, що є найнижчим показником за 15 років .

У Німеччині роздрібні продажі впали на 1,4% у червні 2008 року у другому кварталі німецька економіка показала спад на 0,5 відсотка.

В Італії Fiat оголосив про закриття заводів і тимчасових звільнення на заводах в Турині, Мельфі, Імолі і Сицилії. Італійська економіка скоротилася на 0,3% у другому кварталі 2008.

У Нідерландах обсяг промислового виробництва в травні впав на 6%.
Інші члени єврозони зустріли спад в їхній економіці в другому кварталі: французька економіка скоротилася на 0,3%; економіка Фінляндії знизилася на 0,2%, в Нідерландах показала нульове зростання в другому кварталі.

28 вересня, нідерландсько-бельгійський банк Fortis був частково націоналізований з готівковим вливанням від країн Бенілюксу, складових € 11200 млн. У червні, компанія оголосила про розпродаж зі знижкою активів, щоб одержати € 5 мільярдів, для поліпшення ліквідності організації. Однак, цього виявилося недостатньо .

Криза у Великобританії, на думку політичних оглядачів, сприяв восени 2008 року значного зростання рейтингу прем'єр-міністра Г. Брауна, дії якого, спрямовані на порятунок банківської системи, стимулювання бізнесу та попиту отримали схвалення як в Британії, так у керівництва інших країн. 23 січня 2009 національне статистичне відомство Великобританії повідомило про те, що в четвертому кварталі 2008 року ВВП Великобританії скоротився на 1,5% в порівнянні з попереднім кварталом, що означало офіційне входження британської економіки Великобританії в рецесію: падіння ВВП у четвертому кварталі 2008 року склало 1,5%, у третьому кварталі того ж року зниження склало 0,6% .

У початку грудня 2008 року Статистичне управління Євросоюзу повідомило, що ВВП єврозони в третьому кварталі 2008 року знизився на 0,2%, як і в попередньому кварталі: європейська економіка ввійшла в період рецесії вперше за 15 років .

За даними Євростату, опублікованими в лютому 2009 року, промислове виробництво в Євросоюзі у грудні 2008 року знизилося на 11,5% у річному вираженні і на 2,3% в порівнянні з листопадом, в єврозоні — на 12% і 2,6% відповідно, що є абсолютним рекордом: подібного не спостерігалося з 1986 року, коли почала вестися загальноєвропейська статистика.

Фінансова криза 2008 року в Австралії

У період вересня — жовтня 2008 австралійський долар був девальвований на 23%, вжито заходів із вливання в економіку до 7,3 млрд американських доларів з метою стимулювання споживчого попиту. Також Резервний банк Австралії зробив зниження ставки рефінансування.

Падіння цін на акції (у тому числі і акції австралійських компаній) викликало значні збитки австралійських пенсійних фондів.

Зменшення попиту на сировину з боку промисловості Китаю, і падіння світових цін, негативно позначилося на добувній промисловості Австралії.

Криза також створив тиск на ринок праці. 25 жовтня 2008 міністр імміграції Австралії Кріс Еванс заявив про те, що у зв'язку з кризою, можливо буде скорочена імміграційна квота на 2009 рік, яка становила раніше до 160-190 тис. чол. на рік при населенні Австралії в 21 млн чол. Однак, через кілька днів, Кріс Еванс відмовився від цих заходів під тиском компаній і профспілок видобувної промисловості штату Західна Австралія.

У грудні 2008 департамент імміграції Австралії склав «критичний список» з декількох десятків особливо гостродефіцитних спеціальностей, заяви на імміграцію за яких будуть розглядатися в пріоритетному порядку.

Незважаючи на негативні фактори, за прогнозами МВФ і Резервного банку Австралії, прогнозується зростання економіки до 2% в 2009 році, тоді як більшість західних економік будуть перебувати в стані рецесії.

Економіка Бразилії

У грудні 2008 президент Бразилії підписав указ про формування «суверенного фонду добробуту» сумою до 6 млрд дол, що фінансується за рахунок профіциту держбюджету (що становить до 3,8% ВВП). Метою фонду є забезпечення інвестицій для бразильських компаній в умовах краху зовнішніх джерел кредитування.

За прогнозом Центрального банку Бразилії, очікувалося зростання ВВП в 2008 році в 5,6%, в 2009 му — 3,2%. Прогноз на 2008 був, незважаючи на кризу, підвищений з 5 до 5,6%.

Економіка Індії

Очікувалося зростання ВВП Індії на 6,8% за підсумками 2008 року, і 5,5% за підсумками 2009. Уряд оголосив про виділення до 5 млрд дол на сприяння експортерам. Ряд аналітиків очікують часткової переорієнтації економіки Індії на торгівлю з іншими азіатськими країнами, особливо Китаєм, також на внутрішній попит, і на великі інфраструктурні проекти. За заявою прем'єр-міністра Манмохана Сінгха, зробленому у вересні 2008, індійський уряд «надає вищий пріоритет заходам щодо ізоляції країни від глобальної фінансової кризи».

Вжито заходів з девальвації індійської рупії, і з уливання державою коштів в економіку. Центральний банк Індії знизив базову процентну ставку.

У липні-серпні 2008 спостерігався спад продажів нових легкових автомобілів, в основному місцевого виробництва. У листопаді продажі впали на 19%.

У грудні 2008 зазначено, вперше за 15 років, скорочення промислового виробництва, відбувається на тлі негативної реакції інвесторів на терористичну атаку в Мумбаї. Спостерігається різке падіння котирувань акцій, і втеча іноземного капіталу з Індії.

Економіка Китаю

За підсумками перших трьох кварталів 2008 року, обсяг золотовалютних резервів КНР склав близько 2 трлн дол, проте в IV кварталі почалося зниження цих запасів, скорочення обсягів до 1,9 трлн дол. Влада КНР оголосила план по вкладенню до 586 млрд дол у відновлення інфраструктури, і в сільське господарство. Ця сума складає до 18% ВВП КНР, тоді як «План Полсона" у США складає до 6% ВВП.

20 листопада 2008 міністр людських ресурсів і соціального забезпечення, член Державної ради КНР Інь Веймінь офіційно визнав збільшення числа безробітних у країні, назвавши ситуацію «критичної»: фабрики, орієнтовані на експорт, змушені закриватися.

У зв'язку зі скороченням зовнішнього попиту анонсуються наміри китайського уряду щодо переорієнтації економіки на внутрішній попит. Також представники КНР оголосили про плановане переведення своїх резервів у золото.

За підсумками 2008 року очікується зростання ВВП КНР на 9-10%, на 2009 рік прогнозується зростання, за різними оцінками, від 5 до 10%. Так, Світовий банк прогнозує зростання на рівні 7,5%, Goldman Sachs — на рівні 6%.

Погіршення світової кон'юнктури призвело до того, що китайська промисловість знизила попит на сировину, що, у свою чергу, спричинило за собою зниження світових цін, в тому числі на продукцію металургії.

7 січня 2009 агентство «Сіньхуа», коментуючи заяви Генрі Полсона і Бена Бернанке, поклало відповідальність за світову кризу на владу США, звинувативши їх у «надмірної емісії доларів при потуранні контрольних відомств».

Криза в Латвії (2009)

Латвія по праву є однією з тих країн, що найбільш постраждали від світової економічної кризи, що взяв початок у 2007-2008 роках. Невміле управління країною та нездатність уряду своєчасно приборкати кризову ситуацію призвели до краху таких найважливіших соціальних галузей, як медицина, освіта. За підсумками 2009 року ВВП Латвії впав на 17,8%, що було найгіршим показником динаміки ВВП у світі.

Економіка Литви

У 2008-2009 литовський будівельний ринок впав більш, ніж на 40%. Також значно впав ринок послуг (у середньому на 20%) і роздрібної торгівлі (на 25%).

За підсумками 2009 року ВВП Литви впав на 16,8% — один з найгірших показників динаміки ВВП в світі (більш сильне падіння відбулося тільки в Латвії).

Фінансова криза 2008-2009 років в Росії

Першою ознакою кризи, що почалася в Росії став понижуючий тренд на російських фондових ринках в кінці травня 2008 року, який перейшов в обвал котирувань наприкінці липня. Особливістю російської економіки перед кризою був великий обсяг зовнішніх корпоративних боргів при незначному державний борг, і третіх у світі за величиною золотовалютних резервах держави.

Згідно з даними, оприлюдненими 23 січня 2009 Росстатом, в грудні 2008 року падіння промислового виробництва в Росії досягло 10,3% по відношенню до грудня 2007 року (у листопаді — 8,7%), що стало самим глибоким спадом виробництва за останнє десятиліття; в цілому в 4-му кварталі 2008 року падіння промвиробництва склало 6,1% в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року.

Золотовалютні резерви Росії знизилися за перший квартал 2009 року приблизно на 10%.

30 грудня 2009 В. В. Путін заявив, що активна фаза російської економічної кризи подолана. За підсумками 2009 року російський фондовий ринок виявився світовим лідером зростання, індекс РТС виріс в 2,3 рази. 12 березня 2010 року «Незалежна газета» відзначала, що російському фондового ринку вдалося відіграти велику частину падіння, що стався на початку світової фінансової кризи. На думку «Независимой газети», це відбулося завдяки здійсненої російським урядом антикризової програми.

У березні 2010 року в доповіді Світового банку зазначалося, що втрати економіки Росії виявилися меншими, ніж це очікувалося на початку кризи. На думку Світового банку, частково це відбулося завдяки масштабним антикризовим заходам, що їх вжив уряд.

За підсумками першого кварталу 2010 року, за темпами зростання ВВП (2,9%) та зростання промислового виробництва (5,8%) Росія вийшла на 2-е місце серед країн «Великої вісімки», поступившись лише Японії. У жовтні 2010 року В. В. Путін заявив, що глобальна економічна криза стала для Росії серйозним випробуванням, але його уроки підтвердили правильність обраного урядом шляху, а «заздалегідь накопичені резерви, відповідальна макроекономічна політика, успішно реалізована антикризова програма — все це дозволило пом'якшити наслідки спаду економіки для громадян і для бізнесу і порівняно швидко повернутися на траєкторію зростання ».

Економічна криза 2008-2009 років на Україну

Україна під час кризи узятий велика позика МВФ у розмірі 16,5 млрд доларів, при сумарних золото-валютних резервах країни на цей момент близько 32 млрд доларів. При цьому Фонд були поставлені та України прийняті умови управління економікою країни. На 1 грудня 2008 отримано перший транш — 4 млрд дол Позика призначений для виплат західним кредиторам боргів комерційних підприємств і банків Україні. Незважаючи на позику, Україні є однією з найбільш постраждалих від кризи:

* У жовтні 2008 року промислове виробництво на Україні впало на 19,8% і вперше з серпня 2005 року було зафіксовано падіння ВВП — на 2,1%.

* У листопаді 2008 ВВП України впав на 14% по відношенню до листопада 2007 року.

* У листопаді 2008 падіння виробництва до листопада 2007 року склало: легка промисловість -19,1%, переробна промисловість -29%, видобувна промисловість -32,1%, хімічна промисловість -35,2%, машинобудування -38,8%, металургія -48,8% .

* Гривня девальвувала більш ніж удвічі по відношенню до долара США за період 4 місяці: з 4,60 грн. у серпні до 10 грн. 18 грудня 2008 за 1 долар США. Слід, однак зазначити, що з квітня 2009 р. курс гривні різко пішов вгору і до середини травня вже досяг 7,4 грн. / дол.

* Публічна відмова в листопаді 2008 Національного Банку України, відповідно з умовою надання кредиту МВФ, від підтримки курсу гривні.

* За заявою прем'єр-міністра України Ю. Тимошенко 18 і 19 грудня 2008, НБУ замість підтримки стабільного курсу гривні, що записано в ст. 99 Конституції, проводив на валютному ринку «махінації з курсом» і «спеціальну спекулятивну операцію» по «тіньових схем» на користь кількох комерційних банків, зокрема банку «Надра», продаючи їм валюту і надаючи рефінансування за істотно заниженим курсом, за що керівництво НБУ отримувало «відкат» до 7% від суми. Також керівництво НБУ загрожувало Тимошенко, якщо вона розголосить ці відомості. 18 грудня створена Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування діяльності НБУ (426 голосів «за», одноголосно).

* НБУ 19 грудня заявив про можливість «внутрішнього дефолту», заздалегідь звинувативши в ньому уряд.

* У жовтні НБУ спеціальною постановою заборонив достроково знімати гроші c банківських депозитів. У результаті «заморожені» гривневі депозити населення, які неможливо забрати з банків, сильно знецінилися.

* У листопаді-грудні багато комерційних банків в односторонньому порядку підняли процентні ставки за раніше виданими валютних і гривневих кредитів — у середньому в півтора рази. Таким чином, валютні кредити стали пасткою. Станом на 11 грудня за офіційним (заниженим) курсом 7,47 грн. / дол. валютні кредити тільки фізичним особам склали 191 700 000 000 гривень, збільшившись з 130 млрд грн. в жовтні виключно за рахунок падіння гривні. З листопада кредитування населення банками практично повністю припинено.

* Дефіцит зовнішньоторговельного балансу (перевищення імпорту над експортом), досяг за 10 місяців 2008 року 17 мільярдів доларів. Для покриття даного дефіциту були залучені позикові кошти за кордоном і всередині країни.

* Істотне скорочення ліквідних золотовалютних резервів НБУ — з 38 млрд 1 вересня до 27,2 млрд доларів у грудні

За підсумками 2009 року ВВП України впав на 14,1%, що було однією з найгірших показників динаміки ВВП у світі. [180] За той же рік промислове виробництво впало на 25,0% (більш сильне падіння було тільки в Ботсвані та Естонії).

Деякими економістами ще в лютому 2008 року висловлювалася думка про те, що світова рецесія вже почалася.

Опублікований 13 листопада 2008 економічний огляд Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) констатував, що розвинені економіки світу вступили в рецесію. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважало, що рецесія буде найсуворішою з Другої світової війни, і вперше розвинений світ вступає в неї синхронно. 25 листопада 2008 повідомлялося, що, згідно з розрахунками Міністерства економічного розвитку Росії, вперше з моменту початку світової кризи зафіксовано зниження ВВП в Росії в одному місяці по відношенню до попереднього: у жовтні ВВП знизився на 0,4% по відношенню до вересня, хоча в річному вираженні, в порівнянні з жовтнем 2007 року, виріс на 5,9%.

У половині листопада 2008 загроза швидкої дефляції в розвинених країнах стала темою економічних оглядів і аналізу. На початку грудня 2008 року ректор Академії народного господарства при уряді РФ Володимир Мау стверджував: «В умовах нинішньої кризи цілком мислима ситуація поєднання дефляції в одній частині світу і стагфляції в іншій. <...> Світ може зіткнутися з двома паралельно розгортаються моделями кризи, які вимагають протилежних підходів. Боротьба з дефляцією у західному світі буде виштовхувати інфляцію у зовнішній для нього світ, в економіки, що розвиваються. А останні, повторюючи західні підходи до боротьби з кризою, швидко опиняться в пастці стагфляції. ».

Висновки

Сучасна світова фінансова криза стала викликом для економік багатьох країн світу, в тому числі й для України. Господарюючі суб’єкти опинилися в непередбачуваній ситуації, що було пов’язано, передусім, зі специфічним характером розвитку самої кризи, яка в нас розпочалась як криза ліквідності, потім переросла у валютну, а згодом, через падіння обсягів виробництва і зростання заборгованості за кредитами, практично перетворилася на економічну.

Щодо наслідків, то їх надзвичайно важко прогнозувати через неадекватні дії світової спільноти щодо механізмів подолання світової кризи. Безумовно криза приведе до спаду обсягів міжнародної торгівлі, скорочення світового ВВП, зменшення ролі фінансового сектору у економіці. Загально відомо що економічному зростанню притаманна, і після фазі спаду, наступає фаза росту, проте у сучасних умовах надзвичайно тяжко прогнозувати значення часового лагу. Лідируючі економіки світового господарства неготові до глибоких структурних реформ, планують вихід з кризи завдяки поповненню ліквідності фінансового сектору через вливання живих грошей в економіку, проте це не відверне, а тільки відстрочить структурну кризу у світовій економіці.


Список використаної літератури:

· Lenta.ru 25.08.2006 «Американцы тормозят ипотеку у себя дома»

· Lenta.ru 13.03.2007 «Одну из крупнейших ипотечных компаний США выгнали с биржи»

· Lenta.ru 22.03.2007 «Ипотечные банкротства в США добрались до надежных заемщиков»

· Lenta.ru 07.08.2007 «Ипотечный кризис США затронул Deutsche Bank и JPMorgan»

· РБК.РУ 02.12.2008 «Дж. Буш публично извинился за мировой кризис»

· Jeff Rubin The New Inflation(англ.)

· Crude oil prices set record high 102.08 dollars per barrel.

· Да здравствует «бычий» рынок. Ведомости (The Financial Times) (13 октября 2008)

· Africa's Plight Dominates First Day of G8 Summit.

· General Motors приостанавливает производство в Европе

· Продажи автомобилей в США в сентябре резко снизились

· www.k2kapital.com/news/fin/477695.html Продажи автомобилей в Японии в сентябре снизились

· Картина мира: Последний пузырь. Ведомости (21 ноября 2008).

· ↑ 1 2 Soros erklärt China zum Gewinner der Finanzkrise(нем.). Die Welt (14 октября 2008). Проверено 15 октября 2008.

· ↑ 1 2 Сорос считает, что Китай выйдет победителем из финансового кризиса Вариант русского перевода на ИноСМИ.ру

· Игорь Юргенс Деньги массового поражения. Российская газета (27 октября 2008).

· Артур Блинов Экономика диктует свою волю политике. Независимая газета

· Алла Ярошинская. Кризис «мыльных пузырей». Росбалт-Москва (21 октября 2008). Проверено 22 октября 2008.

· Алексей Байер. Картина мира: Последний пузырь. Ведомости (21 ноября 2008).

· Лукашенко считает, что мир переживает не экономический, а нравственный кризисИнтерфакс 27 марта 2009.

· Кризис автогигантов в Германии

· Крис Джайлз ( Chris Giles) Призрак депрессии. Ведомости (The Financial Times)

· FT.com / UK — Early Easter puts Danish economy in recession

· FT.com / UK — Estonia becomes first victim of Baltic recession

· www.guardian.co.uk/business/feedarticle/7782551

· Sweden heading for recession — Stockholm News

· Eurozone GDP fell 0,2 % in the second quarter of 2008: EU27 GDP fell 0,1 %; Economies of Eurozone’s Big 4 — Germany, France, Italy and Spain all shrank

· ↑ 1 2 European recession looms as Spain crumbles — Telegraph

· BBC NEWS | Business | Irish economy goes into recession

· Spain drops reassuring gloss as crisis deepens — Telegraph

· Spanish retail sales suffer record fall | Reuters

· AFP: Spain facing worse economic slowdown than expected

· ↑ 1 2 3 Europe: Oil Falls, Stocks Rise — Forbes.com

· www.guardian.co.uk/business/feedarticle/7693887

· Recession warnings ruffle Europe as Germany and Italy stall — Telegraph

· Italy’s Economy Unexpectedly Shrinks; Nears Recession (Update3) — Bloomberg

· The global economy is at the point of maximum danger — Telegraph

· BBC NEWS | Business | Fortis is 'keystone' European bank

· U.K. Used Anti-Terrorism Law to Seize Icelandic Bank Assets — Bloomberg

· George Parker The deeper the crisis, the higher the 'Brown bounce

еще рефераты
Еще работы по финансам