Доклад: Загаяні відомості про підприємство

ЗМІСТ

Реферат Вступ

1Загаяні відомості про підприємство

2 Загальні відомості про ливарні виробничі підприємства

2.1ЛКПЧ

2.2ЛКПС

2.3ЛКПІ

ЗХарактеристика всіх відділень, складів, лабораторій

3.1 Інфраструктура виробництва

3.2 Система управління якістю

3.3 Реалізація продукції

4 Організаційно — економічна частина

5 Техніка безпеки, охорона праці і навколишнього середовища, промсанітарія

5.1 Промсанітарія

5.2Виробнича санітарія і гігієна праці

Висновок

Список використаних джерел


ВСТУП

Значення ливарного виробництва в народному господарстві надзвичайно велике: майже всі прилади або машини мають литі деталі. Литво є одним із старих способів, яким ще в старовині користувалися для виробництва металургійних виробів: спочатку з міді і бронзи, потім з чавуну, а пізніше — із сталі і інших тугоплавких сплавів.

Гідність ливарного виробництва — можливість виготовлення складних деталей практично необмежених розмірів; виливки можна виготовляти з будь-якого матеріалу: металу, пластмаса, гірських порід, шлаку.

Мета спеціалізації ливарного виробництва є оптимальна концентрація однорідних виливок, що створює умови для високоефективного застосування нової техніки, продуктивних технологічних процесів і агрегатів, засобів комплексної механізації і автоматизації. Все це дає можливість досягти найбільшої продуктивності праці при високій якості і найменшій собівартості виливок.

Основними процесами ливарного виробництва є плавка, виготовлення форм, заливка металу і охолоджування, вибивка, очищення, обрубування виливок, термічна обробка і контроль якості виливок. Залежно від металів і сплавів, а також відливання з кольорових металів і сплавів.

Основним способом виготовлення виливок є литво в піщані форми, а також бурхливо розвиваються способи литва: у кокіль, під тиском, по моделях, що виплавляються, відцентрове, в оболочкові форми, що дозволяють отримати виливок підвищеної точності з чистою поверхнею.


1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ПІДПРИЄМСТВО

ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» дітище перших радянських п'ятирічок.

15 червня 1931 року голова ВСНХ СССР Г.К. Орджонікідзе підписав наказ про будівництво в місті металургійного заводу.

4 серпня 1934 року, коли доменна пекти №1 виплавила перші тонни чавуну, вважається вдень народження Криворізького комбінату.

У травні 1935 року в роботу доменна пекти №2 з корисним об'ємом 1248 м3, а в лютому 1939 року задута доменна пекти №3 з корисним об'ємом 1300 м3 .

У 1935 році запущені в експлуатацію коксові батареї №1, 2 і почалося будівництво мартенівського і конверторного виробництва.

За перевиконання плану, організацію стахановської роботи і дострокового виконання найважливіших державних завдань колектив заводу указом президії Верховної Ради СРСР від 25 березня 1939 року нагороджений Трудовим Червоним Прапором.

Коли ворог наблизився до міста, поступила пропозиція парткому важкої промисловості про зупинку заводу і евакуації всього, що можна демонструвати. Завод був евакуйований до Нижнього Тагілу.

Інтенсивний розвиток заводу почався з 1955 року. Щорічно вводилися нові потужності. На сьогоднішній день ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» -один з найбільших в галузі. Частка продукції, що випускається криворізьким гігантом 25% державного об'єму виробництва металу Орденом Леніна кріворіжстальці удостоєні Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 січня 1971 року за досягнуті темпи зростання виробництва, в господарському і культурному будівництві, у виконанні завдань п'ятирічного плану, освоєння нової техніки і передової технології.

У тому, що ознаменувало 90-ліття з дня народження засновника Комуністичної партії і Радянської держави і за великі успіхи в соціалістичному змаганні Ухвалою Ради міністрів УРСР від 22 квітня 1950 року заводу «Криворіжсталь» привласнено почесне ім'я В.І. Леніна.

Відповідно до регіональної комплексно-цільової програми «Сталь» здійснюється безперервне технічне переозброєння виробництва, упроваджуються прогресивні методи виплавки чавуну, стали, прокату. Це дозволяє підвищувати якість металопродукції, знижує її собівартість.

ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» — одне з найбільших підприємств Європи з повним металургійним циклом. Фахівці підприємства першими в галузі почали впровадження автоматизованих систем управління технологічними процесами.

Основна мета діяльності комбінату — випуск продукції, відповідної світовим якості і високим вимогам споживачів. Це досягається постійним впровадженням новітніх технологій, сучасного устаткування і автоматичних систем управління. Вироблювана комбінатом продукція давно завоювала авторитет на міжнародному ринку. Що підтверджується об'ємом експортних постачань, що росте.

Основна продукція комбінату: агломерат, концентрат, чавун, сталь, дрібносортний прокат багатоцільового призначення, прокат, шлак доменний.

Високоякісні залізорудні концентрати, окатиші поступають на комбінат з гірничо-збагачувальних підприємств Кривого Рогу. Комбінат побудований на основі використання останніх досягнень науки, техніки і технології: сучасні агрегати великої потужності, високий ступінь механізації, широке впровадження автоматичних систем управління технологічними процесами. Продукція комбінату за якістю знаходиться на рівні кращих світових стандартів і використовується в машинобудуванні, будівництві, авто- і суднобудуванні, а також багатьох інших галузях промисловості. Вона експортується в багато країн. До складу комбінату входять гірничо-збагачувальний комплекс, коксохімічне і металургійне виробництва, і шахтоуправління.

Криворізький метал отримують більше п'яти тисяч підприємств і організацій.

Разом з реконструкцією, технічним переозброєнням і нарощуванням потужностей, на комбінаті здійснюється комплекс заходів щодо охорони навколишнього середовища. Запобіганню забрудненню повітря, санітарній охороні водоймищ.


2. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ЛИВАРНІ ЦЕХИ ПІДПРИЄМСТВА

У структуру ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» входять чотири ливарних виробництв:

— Ливарно-ковальське виробництво по чавунному та кольоровому литву; (забезпечує підприємство чавунним і кольоровим ремонтним литвом і змінним устаткуванням: піддони, холодильні плити).

— Ливарно-ковальське виробництво по стальному литву; (забезпечує підприємство ремонтним литвом, запасними частинами і змінним устаткуванням).

— Ливарно-ковальське виробництво по змінному обладнанню(забезпечує підприємства виливницями і піддонами, а також шихтовими заготовками).

-Ливарно-ковальське виробництво (поковка) (забезпечує підприємство якісною поковкой і штампуванням).

2.1 ЛКПЧ (Ливарно-ковальське виробництво чавуну)

ЛКПЧ організований в 1934 році і є структурним підрозділом МРК і відноситься до виробництв дрібносерійного і індивідуального виробництва.

Він забезпечує підприємства чавунним і кольоровим ремонтним литвом і змінним устаткуванням (піддони, центрові, прибуткові надставки).

До складу виробництва входять:

— безпосередньо управління, яке займається координацією і плануванням роботи виробничих ділянок ЛКПЧ;

— сумішовиробниче відділення;

— модельне відділення;

— ділянка формування і вибивки;

— плавильне відділення;

— стрижньове відділення;

— ділянка по виробництву куль;

— обрубне відділення;

— ділянка плавлення металу і сплавів;

— ділянка по виробництву чавунних прокатних валів;

— ділянка підготовки виробництва;

— газове господарство цеху;

— механослужба;

— електрослужба.

Виробництво укомплектований кваліфікованими кадрами робочих і фахівців, оснащений устаткуванням і потрібним інструментом.

У виробництву упроваджена і діє система управління якістю відповідно до вимог МС ІСО 9001-2008, що підтверджує здатність виробництва випускати продукцію стабільної якості.

2.2 ЛКПС (Ливарно-ковальське виробництво сталі)

ЛКПС був заснований в 1971 році. Виробництво розраховано на випуск 40000 тонн сталевого литва і 50000 тонн електросталі.

ЛКПС відноситься до дрібносерійного і індивідуального виробництва. Опис виробництва:

Номенклатура литва формується таким чином:

— марганцевисте литво — 2,850 тис. тонн;

— фасонно-сталеве литво — 5,950 тис. тонн;

— колосники агломашин — 1,7 тис. тонн;

— інше литво — 3 тис. тонн.

На всіх ділянках технологічного процесу виробництва сталевого литва, електросталі, магнію, що пасивує, здійснюється контроль нормованих параметрів.

Ділянки:

1. Ділянка виплавки електросталі в електропечах, який оснащений печами електродуг ДСП-25 АЛЕ, ємкістю 25 тонн — 1шт., ДСП-12 — 1шт., ДСП-5Н2, ємкістю 5 тонн і ЛСП-ЗА, ємкістю З тонни, яка дозволяє проводити виплавку вуглецевих, високолегованих сталей і спеціальних сплавів; піччю для нагріву феросплавів; сталерозливними ковшами, ємкістю 5, 15 і ЗО тонн.

2. Формувальний — вибивна ділянка, яка оснащена парами формувальних
машин моделі 233м, 235, пневмотрамбовками, стрічковим поворотним
живильником, що подає формувальну суміш на робочі місця формувальників.
Сушка форм з формувальних машин моделі 235 проводиться на накатному
сушиле і переносними сушилами. Вибивка виливок з форм проводиться на 100
тонною і 3-х тонною вибивних ґратах.

3. Сумішопідготовча ділянка, яка призначена для приготування
формувальних, стрижньових сумішей, протипригарних фарб і обладнаний
засіками і бункерами для запасу сирого і сухого піску, загальним об'ємом 12
тис. тонн, барабанним сушилом, продуктивністю 5 т/час, автоклавами для
варива рідкого скла, об'ємом 3,2 мЗ — 2шт., змішуючими бігунами моделі 15107
-Зшт., моделі 1А12 — 1шт., моделі 11 — 1шт.

4. Стрижньова ділянка, яка призначена для виготовлення стрижнів, що виконують спустошення у відливаннях і обладнаний верстатами для виготовлення елементів каркаса, камерними сушиламі, об'ємом ІЗОмЗ — 2шт., 1 ІмЗ -1шт., для сушки форм і стрижнів; пневмотрамбовками.

5. Термообрубной ділянка призначена для очищення, обрубування і термообробки сталевих виливок і обладнана електрогидроочистними камерами «Іскра» моделей 35141 і 35131 для очищення литва, інерційними пневмомолотками ІП-4; гартівними і випалювальними печами, площею подам 18м2 — 2щт.; галтовочними барабанами — Зшт.

5. Ділянка плавлення магнію розташована в будівлі, що окремо стоїть, і призначена для виробництва чушкового магнію, що пасивує, використовуваного для десульфорації рідкого чавуну доменного виробництва і обладнаний індукційними печами модернізованнимі ІПМ, ємкістю 0,5 тонн -2шт.; печами опору магнієвими тиглями (СМТ), ємкістю 0,32 тонн — 2шт.

7. Модельна ділянка, яка розташована в будівлі, що окремо стоїть, складається з виробничих приміщень і приміщення складу модельних комплектів, призначений для виготовлення дерев'яних, металевих модельних комплектів і обладнаний парком деревообробних верстатів, сушилом легко-періодичної дії з примусовою циркуляцією. Всі підйомно-транспортні операції в цеху виконуються електромостовими кранами і передавальними візками.

Загальна кількість персоналу близько 778 чоловік, з них 55- керівників, 20 — фахівці, 7 — службовці.

У виробництву упроваджена і діє система управління якістю відповідно до вимог МС ІСО 9001-2000, що підтверджує здатність виробництва випускати продукцію стабільної якості.

Виробнича потужність цеху в даний час складає 13,5 тис. тонн сталевого литва, з них приблизно 5 тис. тонн виготовляється машинним способом, а також 58 тонн чушкового магнію, що пасивує, для доменного цеху 31 і 350 тонн чушкового алюмінію для розкислювання стали в конверторному і мартенівському виробничих підприємств.

2.3 ЛКПІ

ЛКПІ був заснований, як конструктивний підрозділ управління головного механіка. Головним завданням ЛКШ є забезпечення підприємства змінного устаткуванням (виливницями і піддонами), використовуваним в сталеплавильному переділі. Проектна потужність ЛКШ 70000 тонн литва в рік. Виробництво ЛКШ складає понад 90 тис. тонн литва в рік, зокрема:

— виливниці — близько 95,5 тис. тонн (4-х типів);

— піддонів одномісних — 3,5 тис. тонн в рік. Типи виливок: МКС, КС-8П, МС-12, С-9.

Виливки зазвичай відливають з доменного чавуну наступного складу: 3,3-4,0% 3; 0,9-2,2%8і; 0,4-1,0%Мп; <0,20%Р і <0,12%8.

Розміри виливок залежать від маси і розмірів злитка. Маса злитків, що відливаються для плющення на верстатах, змінюється в межах від 8 до 12 тонн.

Економічніше розливання сталі в крупні злитки, оскільки при цьому зменшується її тривалість, скорочуються витрати праці, витрата вогнетривів і розливного устаткуванні, зменшуються втрати металу у вигляді скрапу і літників. Крім того, збільшення маси злитків дозволяє збільшувати продуктивність прокатних станів.

Конфігурація виливок, що характеризується формою поперечного і подовжнього перетинів, визначається сортом сталі, що виплавляється, і подальшим переділом злитка.

Поперечний перетин виливниці — квадратне, а подовжнє буває двох типів: з розширенням догори для розливання спокійної сталі і з розширенням донизу для розливання киплячої сталі.

Виливниці, що розширюються донизу, роблять крізними, а виливниці, що розширюються догори, роблять з дном.

У квадратних виливницях в кутах передбачені закруглення, щоб зменшити небезпеку утворення площин слабкого місця на стику дендритів, що ростуть від суміжних стінок виливниці.

Товщину стінок виливок вибирають виходячи з умов забезпечення механічної міцності виливниці, і її зазвичай приймають рівною приблизно 20% від величини поперечного розміру злитка. Стійкість виливок рівна 50-100 наливанням, витрата виливок 1,0-3,5% від маси сталі.

У ЛКШ відливають піддони, які тут виготовляють литвом в кокіль.

До складу цеху входять наступні виробничі ділянки:

— формувальне відділення;

— суміше-підготовче відділення;

— кокильно-заливочна ділянка;

— обрубне відділення;

— гнучка бандажів;

— ділянка по ремонту опочного оснащення;

— ділянка регенерації;

— газове господарство;

— механослужба;

— електрослужба.

У структуру управління входять служби, що відповідають за економічне забезпечення і облік, за науково-технічне забезпечення, за соціальні питання.

Номенклатура продукції, ЛКШ, що випускається, складає змінне устаткування ЛКПС, використовуване в сталеплавильному переділі, а саме:

— крізні виливниці типу МКС-12,5 і КС-8П;

— глуходонні виливниці типу С-9 і МС-12-1; піддони під виливниці КС-8П.

У виробництві працюють 295 чоловік, лінійних керівників — 17, фахівців -11, службовців-267

ЛКПІ оснащений необхідним устаткуванням і інструментом. Продукція виробництва виготовляється відповідно до вимог Гостів підприємства і технологічних інструкцій. У ньому упроваджена і діє система управління якістю відповідно до вимог МС ІСО 9001-2000, що підтверджує здатність виробництва випускати продукцію стабільної якості.


3. ХАРАКТЕРИСТИКА ВСІХ ВІДДІЛЕНЬ, СКЛАДІВ, ЛАБОРАТОРІЙ.

3.1 ІНФРАСТРУКТУРА ВИРОБНИЦТВА

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3.2 СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

У ЛКПС розроблена і упроваджена система управління якістю відповідно до вимог МС ІСО 9001-2000, яка призначена для підтвердження здатності виробництва виконувати вимоги замовників і для оцінки цієї здатності внутрішньою і зовнішньою сторонами, і розповсюджується на процеси, що відносяться до відповідальності керівництва, управління ресурсами, реалізації продукції, вимірювання, аналізу і поліпшення.

Основною метою створення ефективної системи управління документацією і даними є забезпечення персоналу затвердженою документацією. На підставі МС ІСО 9001-2000 на виробництві розроблені наступні нормативні документи:

— розпорядження № 55 від 18.01.2005г. «о затвердженні форм обліку і звітності»;

— переглянута Інструкція про порядок проходження замовлень в ЛКПС І- МРК -ЛЦ-001- 2009;

Область розповсюдження дії розроблених нормативних документів охоплює всі структурні підрозділи і служби виробництва.

У виробництві є відповідальний за отримання, реєстрацію і зберігання нормативно — технічній документації, призначеній начальником виробництва згідно розпорядженню.

Одному з основних завдань керівництва виробництва в області якості є постійне підвищення якості виконання робіт і послуг, виявлення і усунення невідповідностей на всіх етапах виробничого процесу.

Політика ЛКПС в області якості визначається якнайповнішим задоволенням вимог замовників і інших зацікавлених сторін і направлена на забезпечення високопродуктивної, стійкої роботи підрозділів ЛКПС. Постійне удосконалення системи управління якістю в ЛКПС входить в сферу обов'язків і відповідальності власників процесів фасонно-чавуноливарного виробництва. Політика в області якості постійно удосконалюється з урахуванням потреби замовників, інших зацікавлених сторін. Для здійснення політики в області якості в ЛКПЧ використовуються наявні ресурси: людські, матеріальні, фінансові, енергетичні нормативи, нормативні, інфраструктура, виробниче середовище. Управління політикою якості входить в сферу обов'язків і відповідальності вищого керівництва. Начальник ЛКПС зобов'язується сам і зобов'язує всіх власників процесів і виконавців

— засідання групи удосконалення;

— щотижневі і щоденні перевірки стану технологічної дисципліни згідно П-МРК-001-2001;

— змінно — зустрічні збори;

— розбір сигналів про невідповідність;

— засідання по розбору талонів — попередження.

Бухгалтерський облік є складовою частиною системи управління якістю бухгалтерських послуг. У виробництві здійснюється облік матеріальних цінностей, включаючи:

— ведення складського обліку по руху матеріальних цінностей на підставі вхідних даних, що поступають з цехових комор;

— обробку документації по оприбутковуванню матеріалів і її віддзеркалення в системі бухгалтерської документації;

— нарахування зносу основних засобів;

— облік переміщення і вибування основних фондів і інших необоротних матеріальних цінностей;

— проведення інвентаризації основних фондів і інших необоротних матеріальних цінностей.

3.3 РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОДУКЦІЇ

Планування виробництва чавунного і кольорового литва здійснюється на підставі річних заявок основних виробництв.

На підставі річного плану виробництва чавунного і кольорового литва інженерами-технологами ЛКПС складаються річні заявки на придбання сировини, матеріалів, необхідних для виробництва продукції відповідно до замовлень виробництвапідприємства.

У ЛКПС діє система визначення і аналізу вимог споживача. У технологічній інструкції виробництва визначені і прийняті до уваги вимоги до якості сталевого і кольорового литва, що випускається, вказані в тих документації виробництва — споживачів.

Управління якістю виробництва направлене на постійне вдосконалення і конструктивне поліпшення устаткування і пошук нових рішень у виробничих процесах. Для цього на виробництва виконуються проектний — конструкторські роботи.

Технологічні інструкції виробництва є ключовими документами, які встановлюють перелік, зміст і послідовність виконання основних і допоміжних технологічних операцій.

У виробництві основні технологічні інструкції:

— ТІ- МРК -ЛС-001-2007 «Виробництво сталевого литва »;

— ТІ- МРК -ЛС-004-2007 «Плавка і розливання кольорових металів і сплавів у ЛКПС»;

— ТІ- МРК -ЛС-007-2007 «Виробництво відливань сортопрокатних сталевих»;

— ТІ- МРК- ЛЧ-011-2007 «Розплави сталей.».

Отримання матеріалів і сировини для виробництва сталевого і кольорового литва проводиться на виробництві на підставі заявок річних і цільових на придбання МТР, виданих інженером-технологом на підставі вимог технологічних інструкцій. Заявки на технологію діляться на ліміти: допоміжні матеріали;

У виробництві здійснюється вхідний контроль сировини, напівфабрикатів і комплектуючих виробів. Всі матеріали в цех поступають за наявності сертифікату якості.

Відповідальність за виробництво сталевого литва, змінного устаткування і кольорового литва покладена на заст. начальника виробництва, старших майстрів основних виробничих ділянок, старших змінних майстрів і змінних майстрів основних виробничих ділянок, відповідальність за приймання готової продукції на контролерів ОТК по виробництву МРК. Після приймання литво маркірується. Відправка готової продукції проводиться тільки після приймання ОТК МРК

Своєчасне і якісне виконання замовлень регламентується інструкцією про порядок проходження замовлення ЛКПС МРК -ЛЦ-001-2005.

Замовлення на виробництво поступає із столу замовлень виробничого відділу МРК через приймальню начальника виробництва. Після реєстрації секретарем-друкаркою в журналі вхідної кореспонденції, передається заступникові виробництва за технологією, а потім інженером по плануванню і підготовці виробництва, який у свою чергу реєструє замовлення в журналі реєстрації замовлень і розміщує на стелажах для зберігання нових замовлень. На підставі номенклатурного плану інженер по плануванню і підготовці виробництва передає креслення по замовленнях в модельне відділення з відміткою в журналі реєстрації замовлень.

Майстер основної виробничої ділянки (модельного відділення) реєструє креслення в журналі реєстрації замовлень модельного відділення, після виготовлення або підбірки модельні комплекти маркіруються, реєструються в журналі реєстрації замовлень модельного відділення і передається у формувальне відділення з відміткою в тому ж журналі. На підставі змінного завдання старший майстер основної виробничої ділянки (формування і вибивки) бере в роботу модельний комплект і робить запис в журналі реєстрації замовлень формувального відділення.

Виготовлені форми маркіруються і записуються в журналі реєстрації замовлень формувальної ділянки. На кожну форму виписується заливальний талон.

Після заливки форм змінний майстер основної виробничої ділянки робить відмітку в журналі реєстрації замовлень формувальної ділянки і заповнює плавильний журнал з вказівкою номера замовлення, найменування відливання і кількості залитих відливань.

Вибивка форм проводиться згідно технологічного процесу з відміткою в журналі реєстрації замовлень формувальної ділянки.

Вибите литво передається на ділянку обрубування із заливальними талонами, з відміткою в журналі реєстрації замовлень формувальної ділянки і спільно з актами передачі литва на обрубування.

Після обробки литва контролер ОТК МРК здійснює контроль і маркірується (ідентифікує) готове литво.

Для ізоляції невідповідної продукції на виробництві існує ізолятор невідповідної продукції. Всі випадки отримання невідповідної продукції розглядаються на щоденних обходах за якістю.

Ідентифікація забезпечує простежується використання, місцезнаходження продукції або інших матеріалів, що беруть участь у виробництві.

Технічне обслуговування устаткування в виробництво проводиться у відповідності СТП «Технічне обслуговування устаткування».

Проведення ремонтів проводиться силами механослужби згідно затверджених річних графіків 1І11Р із записом в журналі видачі наряд — завдань на зміну.

Відповідальним за метрологічне забезпечення виробництва призначений розпорядженням заст. начальника виробництва по устаткуванню. Перевірка СИТ проводиться згідно графіка перевірки, затвердженого технічним директором главним інженером комбінату.


4. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА

На виробництві фактичного недоштата немає. Це дає можливість стверджувати, що трудовий колектив виробництва стабілізований, всі основні виробничі ділянки (сумішепідготовчого відділення, модельне відділення, ділянка формування і вибивки, плавильне відділення, стрижньове відділення, ділянка по виробництву куль, обрубне відділення, ділянка плавлення металу і сплавів, ділянка по виробництву чавунних прокатних валів, ділянка підготовки виробництва, газове господарство, механослужба, електрослужба) укомплектовані штатом, що у свою чергу дозволяє стабільно і без зниження інтенсивності виробництва використовувати виробничі площі, плавильні агрегати ККУ.

Для оплати праці на виробництві використовується відрядно-преміальна і почасова система оплати праці. Основні виробничі ділянки:

— модельне відділення;

— ділянка формування і вибивки;

— плавильне відділення;

— обрубне відділення оплачуються по відрядно-преміальній системі оплати праці, заробітна плата робочого безпосередньо залежить від кількості і якості проведеної продукції або виконаних робіт.

За виконання додаткових і якісних показників, а також виконання додаткових умов преміювання працівники виробництв отримують премію від 30% до 50% від тарифу, окладу або відрядного заробітку, згідно положенням про оплату і преміювання робочих і РС і 3.

У виробництві досягнута висока продуктивність праці. При плані в 3,5235 т/люд., вона фактично складає 3,552 т/люд. Цьому багато в чому сприяє поліпшення умов праці, сприятливий психологічний клімат усередині трудового колективу, поліпшення побутових умов на виробництві.

Текучість кадрів помітно знизилася в порівнянні з попереднім роком. Ця тенденція, перш за все зв'язана, з існуючим зростанням заробітної плати, поліпшенням умов праці на робочих місцях, поліпшення соціально-побутових умов. На виробництві постійно проводиться профілактична робота по попередженню порушень трудової дисципліни, систематично проводяться рейдові перевірки по дотриманню трудової дисципліни. І, як результат, видно, що в цеху не виявлено жодного факту прогулу, або відсутності на робочому місці без поважної причини в перебігу 3-х і більше годин.

Для поліпшення якості продукції, що випускається, адміністрація цеху проводить постійну роботу в області підвищення рівня кваліфікації і компетентності персоналу.

Встановлена в цеху система матеріального і морального стимулювання праці базується на прямій залежності зарплати кожного працівника від результатів діяльності виробництва за звітний період і оцінки діяльності кожного працівника його прямим керівником. Це реалізується шляхом:

— Встановлення в персональному порядку Кту/ коефіцієнта трудової участі.

— Премії за досягнення певних кількісних і якісних показників.

— Додаткової заробітної плати за роботу понад встановлену норму, за трудові успіхи і винахідливість, і за особливі умови праці, яка включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, а також премії пов'язані з виконанням виробничих завдань функцій.

— Інших заохочень і компенсаційних виплат у формі винагороди за підсумками роботи за рік, премії по спеціальних системах і положеннях, компенсаційних і інших грошових і матеріальних виплат: премії по економії електроенергії, палива, збір металобрухту, вогнетривкого лому і ін.

— Просування по службі.

— Нагородження почесними грамотами.

— Визнання кращого колективу серед підрозділів за підсумками роботи за звітний період.

— Надання працівникам і членам їх сімей пільгових путівок в будинки відпочинку і санаторії, дитячі оздоровчі табори.

— Урядових нагороджень.

— Нагородження сумісної ухвали дирекції і профкому підприємств.

— Заохочення до святкових дат, а саме міжнародному жіночому дню, дню металурга.


5. ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ, ОХОРОНА ПРАЩ І НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА, ПРОМСАШТАРІЯ

5.1 ПРОМСАНІТАРІЯ

«АрселорМіттал Кривий Ріг» — сукупність великого числа структурних одиниць, робота в яких досить складна і небезпечна, тому всі, хто потрапляє на територію підприємства, повинно бути гранично уважними і обережними. У зв'язку з цим проводяться ввідні інструктажі по питаннях охорони праці, для усвідомлення важливості дотримання вимог безпеки, особливо при русі по території підприємства:

1. При пересуванні по території підприємства користуватися пішохідними доріжками і тротуарами, перехідними містками і тунелями, дотримуючись правої сторони, а де їх немає — по узбіччю автодороги по лівій стороні, назустріч рухомому транспорту, згідно затверджених безпечних маршрутів проходження для даного підрозділу.

2. Перетинати проїжджу частину дороги слід у встановлених місцях,
обладнаних переходами або світлофорами. За відсутності в зоні видимості
переходу дозволяється переходити автодорогу під прямим кутом до краю
проїжджої частини на ділянках, де вона добре є видимою в обидві сторони,
забезпечивши особисту безпеку.

3. Посадка в транспортні засоби і висадка з них вирішується при повній їх
зупинці і лише з боку тротуару.

4. Ходіння по залізничних коліях забороняється.

5. При русі по території підприємства, де встановлені маршрути
проходження зв'язні з перетином залізничних шляхів, необхідно не
наближатися ближче 10 метрів до найближчої рейки, якщо по шляхах
рухається потяг з рідким чавуном або шлаком, потяг з думкарами,
путеуборочниє і снігоприбиральні машини, візки з гарячими злитками або
потяг з вантажем негабарита. Обходити вагони або локомотив, що стоїть на
шляхах, необхідно на відстані не ближче 5 метрів. Забороняється проходити
між вагонами, якщо відстань між ними менше 5-8 метрів

5. При русі по території підприємства необхідно бути уважним, остерігатися попадання в люки, отвори, колодязі, які можуть виявитися відкритими і не захищеними.

7. Не ходити по отмосткам будівель і споруд, де можливе травмування
склом, що випало з віконних отворів, або елементами будівель і споруд. Не
знаходитися і не заходити в місця негабаритів у стін будівель, споруд,
складованих матеріалів залізничних колій і так далі

8. При русі по сходах необхідно бути уважним, триматися за поручні.
Робота по охороні праці і навколишнього середовища в цехах

здійснюється відповідно до вимог Закону України «о охороні праці». Закони України «Про пожежну безпеку», міжнародного стандарту 180 9001-2000 «Система управління охороною праці і пожежної безпеки на виробничому рівні», СТП 22821.01-2000 «Стандарт підприємств. Система управління місць».

Охорона здоров'я трудящих, забезпечення безпечних умов праці, ліквідація професійних захворювань і виробничого травматизму складають одну з головних турбот ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Для ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» найбільш актуальні наступні проблеми безпеки і оздоровлення умов праці:

— розвиток фізіологічних і гігієнічних досліджень по вивченню впливу на організм людини різних шкідливих і небезпечних виробничих чинників з метою наукового обгрунтування найбільш сприятливих і раціональних режимів праці і відпочинку;

— розробка сучасних засобів і методів виховання трудящих в області охорони праці, здійснення дієвого контролю на виробництві, що забезпечує безпечне і нешкідливе ведення робіт;

— навчання і підвищення кваліфікації інженерно-технічного персоналу по охороні праці;

— запобігання нещасним випадкам і професійним захворюванням технічними засобами і застосуванням нової безпечної технології з урахуванням психофізіологічних особливостей людини;

— створення і застосування ефективних засобів індивідуального захисту;

— створення спецодягу, спецвзутті і індивідуальних пристосувань з високими захисними і гігієнічними властивостями, відповідними умовами праці і специфікації виробництва.

На виробництві експлуатується 10 пилегазозахисних установок, які двічі в рік лабораторією захисту атмосфери по охороні праці природи піддаються огляду технічного стану і проведенню інструментальних досліджень на ефективність роботи аспіраціоних установок. На виробництві була вироблена робота, направлена на поліпшення умов праці робочих сумішопідготовчого відділення;

— проведена часткова заміна трубопроводу на ГІГУ ПУ-12;

— встановлені системи централізованого мастила на електропечах ДСН-0,5Т, ДСН-5Т і на змішуючих бігунах;

— встановлені блокуючі пристрої для виключення запуску ПГУ при відкритих шиберних заслінках;

введений в експлуатацію передавальний візок на рейковому ходу, на ділянці виробництва тіл, що крейдують;

— проведена реконструкція з установкою додаткових шиберних пристроїв з метою підвищення ефективності робіт пилеочисной установки в модельному відділенні;

— проведена заміна обшивки бункера горілої землі на вибивних ґратах

— заміна кабельній продукції і ремонт кабіни машиніста на козловому

крані;

— ввели в експлуатацію знов отримані змішуючі бігуни і установку для приготування глинистих складових;

— по економії ТЕР ввели експлуатацію три ярусну сушку дрібних стрижнів в камерних печах N 1-3;

— проведено утеплення імпульсних трубок для достовірного обліку витрати технічної води;

— отриманий термоелектричний цифровий термометр Т 912;

— поліпшення умова приготування фарби для форм;

— проведена заміна ел. двигуна на аспіраціонінй установці ДСН-0,5Т і ще є один в резерві;

— встановлена нова стрічкова пила в модельному відділенні;

— обладнана комора для зберігання ТМЦ.

З метою оцінки гігієнічних умов трудящих на виробництві виконана атестація їх робочих місць, лабораторій, дослідження умов праці проведені виміри рівнів шкідливих виробничих чинників таких як шуму, вібрації, іонізуючих і інфрачервоних випромінювань і інших фізичних чинників. Результати атестації робочих місць занесені в карти умов праці по всіх професіях. У кожній карті указується гранично-допустимі і фактичні величини шкідливості.

По питаннях зберігання і утилізації попутних, побічних і вторинних матеріалів, а також хімічно шкідливих відходів, наявних в цеху, ФЧЛЦ співробітничає з відповідними службами підприємства: УЇТО, УОТ і ПБ, СОП і ін.

На виробництві спільно із службою природи складені переліки хімічно шкідливих речовин, використовуваних в процесі виробництва.

Відповідальність за протипожежне полягання в ЛКПЧ, а також за своєчасне виконання протипожежних заходів покладається на начальника виробництва. Відповідальність за протипожежний стан ділянках, несуть начальники ділянок.

Всі робочі і службовці під час вступу на роботу повинні проходити спеціальний протипожежний інструктаж, особи не пройшли первинний інструктаж до роботи не допускаються. Вторинний інструктаж проводиться на робочому місці, особою відповідальним за пожежну безпеку виробництва. Повторні інструктажі проводяться раз на півроку і по розпорядженню з потреби.

Виробничі будівлі, службові приміщення повинні постійно міститися в чистоті. Проходи, виходи, сходи, коридори не дозволяється захаращувати різними предметами і устаткуванням, в сходових клітках будівлі забороняється влаштовувати робочі, складські приміщення.

Курені допускається в спеціально відведених місцях. Всі електроустановки повинні бути захищені апаратами захисту від струмів короткого замикання і інших ненормальних режимів. Забороняється в цеху зберігання бочок з горючими і займистими рідинами. Протипожежні автоматичні системи і інвентар, повинні міститися в постійній готовності. Проводити вогняні роботи допускається тільки письмового дозволу, узгодженого з пожежною охороною підприємства. Модельна майстерня і територія модельної майстерні повинні міститися в чистоті від деревних відходів, тирси і стружки. Не допускається знаходження матеріалів на опалювальних приладах і в безпосередній близькості до них. Дерев'яні конструкції усередині приміщення комор повинні бути просочені вогнезахисним складом.

На виробництві повинна бути розроблена і вивішена на видному місці схема евакуації людей на випадок пожежі. А люди повинні бути ознайомлені з цією схемою.

Для проведення заходів від пожеж організовуються ДПД з числа робочих, ІТР і службовців. Виробничі будівлі, ділянки повинні бути забезпечені -вогнегасниками, пожежними щитами. Пожежний рукав повинен приєднуватися до пожежного крана, ящик для піску повинен мати ємкість 0,5; 1,0; 3,0 м і комплектує совковою лопатою.

У виробничих будівлях повинні встановлюватися спеціальні пожежні щити з набором.

Пожежні щити повинні встановлюватися в приміщеннях на видних місцях. Території підприємств забезпечуються пожежними щитами з розрахунку 1 шт. на площу до 5000 м3 .

При виявленні пожежі необхідно негайно повідомити в пожежну охорону, прийняти заходи по евакуації людей і приступити до гасіння вогнища пожежі засобами пожежогасінні, що є на робочому місці.

Загальні відомості інструкції по охороні праці ЛКПЧ для вибивальщіків, формувальників, землеробів СПО, вагранників:

— надіти спецодяг: брюки і куртку на випуск, надіти черевики, захисну каску і підібрати під неї волосся. Підготувати індивідуальні захисні засоби: окуляри із стеклами з триплексу, респіратор і рукавиці;

— перевірити справність інструменту;

— оглянути робоче місце, переконатися в тому, що проходи не захаращені сторонніми предметами;

— при виявленні несправності доповісти майстрові, до роботи не приступати до усунення цих несправностей.


5.2 ВИРОБНИЧА САНІТАРІЯ І ГІГІЄНА ПРАЦІ

Строго дотримувати правила особистої гігієни. Перед їдою добре вимити руки. Пищу приймати тільки в спеціально відведеному місці (їдальні, буфеті).

Принесену з будинку пищу зберігати в спеціальній шафі, на холоді або в прохолодному місці.

Пити воду (міську або газовану) з температурою не нижче 8±с або вище 20±с в спеціально встановлених крапках. Забороняється пити воду, призначену для технічних цілей, ця вода не придатна для пиття.

Для попередження шкірних захворювань застосовувати пасту, для захисту відкритих частин тіла при роботі з гасом, скипидаром, бензином і маслами.

При роботі в запорошених місцях обов'язково користуйтеся респіраторами і окулярами. Не витирайте руки використаними обтиральними матеріалами.


висновок

За період проходження виробничої практики освоїв теорію технології ливарного відділення виробництва ЛКПЧ.

При вивченні всього вищесказаного можна зробити наступні виводи:

1. Виробництво працює з високою продуктивністю, виконував і навіть перевиконував планові показники;

2. За рік були виявлені позитивні результати загальної оцінки якості продукції;

3. Механізм постійного вдосконалення управління якістю ремонтів і продукції, що випускається, в ЛКПЧ передбачає постійне порівняння якісних показників продукції, що випускається, на відповідність політики якості, що проводиться, яка включає:

— вхідний контроль сировини і матеріалів;

— перевірки стану технології на виробництві.

4. На виробництві упроваджені і функціонують процеси, необхідні і достатні для задоволення вимог замовника.

5. Визначені і позначені взаємозв'язки і взаємодії цих процесів:

— зворотний зв'язок із замовником і контроль ступеня його задоволення;

— вимірювання процесів;

— вимірювання і контроль продукції;

— внутрішні аудиторські перевірки;

— аналіз;

— дії, що коректують і застережливі;

— поліпшення.


ЛІТЕРАТУРА

1 Технологічна інструкція ТІ-МРК-ЛЧ-001-2003 Виробницті чавунного литва у фасонно-чавуноливарному цеху р. Кривий Ріг, 2004 г.;

2 Керівництво по управлінню якістю у фасонно-чавуноливарнон цеху Р-УГМ-ФЧЛЦ-001-2003, р. Кривий Ріг, 2003г., ІСО 9001-2000.;

3 Аналіз функціонування системи управління якістю у ФЧЛЦ 2004г., р. Кривий Ріг, 2002г.;

4 Охорона праці на підприємствах чорної металургії. Москб Металургія 1999г., видання друге, перероблене і доповнене. Ільінський Би. Д.;

5 Інструкція по охороні праці для вибивальщиків, формувальникі землеробів СПО, вагранників, 2002г.;

5 Криворізький метал. Канн Д. Н., Бібліотека Саксагань, Кривий Ріг, 1994г.


ХАРАКТЕРИСТИКА

На практиканта Сталево-ливарного цеху Зінченко Ігора Юрійовича, студента третього курсу НМетАУ 21.09.1987 року нарождения.

Зінченко І.Ю. проходив практику у Сталево — ливарному цеху (ФСЛЦ) «АрселорМіттал Кривий Ріг» підприємства з 21.06.2010 г. по 16.07.2010 р.

За час проходження практики Зінченко І.Ю. ознайомився з роботою (ФСЛЦ), набув практичних робочих навичок при процесі виробництва виливок, ознайомився з металургійним обладнанням цеху.

Зінченко І.Ю. показав себе дисциплінованим та старанним практикантом, як високоінтелектуальна, освічена і грамотно підготовлена людина. Відзначається працелюбністю, старанністю та усердністю в проведенні практичних завдань, які завжди виконувались вчасно і в повному обсязі, не потребуючи подальших перевірок. Дуже швидко і якісно засвоює дану йому інформацію. Працювати по професії бажає.

Зінченко І.Ю. проявив легко йде на спілкування з людьми. Користувався авторитетом та повагою в колективі.

Практикант Зінченко І.Ю. відпрацював у собі спокійний і рівний характер і багато інших порядних якостей у людини. Вміє ставити перед собою цілі і досягати їх.


РЕФЕРАТ

Звіт про навчальну виробничу практику: 25 с, мал., З табл., 5 джерел. Об'єк ознайомлення-ливарний цех № 7 «АрселорМіттал Кривий Ріг». Мета практики — ознайомитись з технологічним процесом виготовлення виливок.

Метод роботи — згідно з методичним посібником НМет АУ.

Процес виготовлення виливок складається з таких технологічних операцій: підготовка сировини для приготування ливарних форм та сплавів, розробка модельної оснастки, приготування сумішей для виготовлення форм та стержнів, приготування ливарних сплавів. Виготовлення стержнів та формоутворення, заливка сплаву в форми та охолодження металу, вибивка відливок з форм, очистка, при необхідності термообробка, контроль якості готової продукції.

Для виконання всіх технологічних операцій використовують наступне обладнання: дугові електропечі ДСП- 5, комплексно — механізовані лінії та інше технологічне устаткування.

Вивчені інструкції по техніці безпеки та посадові інструкції з професії формувальник.

МОДЕЛЬ, СУМІШ, СТРИЖЕНЬ, ПЛАВКА, ІНДУКЦІЙНА ПІЧ, ТЕРМООБРОБКА, ШИХТОВІ МАТЕРІАЛИ, ВИЛИВКА, СТАЛЬ.

еще рефераты
Еще работы по промышленности, производству